Kaufland a Lidl spustil zálohování lahví. Jak a za kolik je vykupuje zpět?

Žena jede kolem regálu s pet lahvemi MDV Edwards / Shutterstock.com

Společnosti Kaufland a Lidl, které vlastní skupina Schwarz, spustily pilotní projekt sběru PET lahví a plechovek ve třech prodejnách. Ve druhé polovině roku chtějí projekt rozšířit do dalších velkých měst. Lidé mohou plastové lahve a plechovky vracet v běžně používaných automatech, kde se vrací skleněné lahve. Jaké lahve mohou lidé vracet a co za ně dostanou?

Přečtěte si také

Značení na vajíčkách: Co z něj vyčteme a proč je důležité si ho všímat?

Zálohování PET lahví nejdříve v roce 2025

Podle slov náměstka pro životní prostředí Petra Hladíka je nejbližší realistický termín zavedení zpětného odběru PET lahví a plechovek rok 2025. K praktickému zavedení je podle něj potřeba mnoho kroků. Podle prezidenta Svazu průmyslu a obchodu (SOCR) Tomáše Prouzy je na spuštění systému od přijetí legislativy rok a půl až dva roky. Návrh zákona by mohla podle Hladíka vláda projednat do konce roku.

Pilotní projekt zpětného odběru PET lahví a plechovek 23. února 2023 v Praze a dalších městech spustily společnosti Kaufland a Lidl.

Kterou vodu kupujete rádi v akci?

Kam vrátit zálohované PET lahve?

Společnosti Kaufland a Lidl, které vlastní skupina Schwarz, spustily pilotní projekt sběru PET lahví a plechovek ve třech prodejnách.

  • Kaufland s ním začal v pražské Michli, Olomouci a Šternberku,
  • Lidl v pražských Modřanech, Plzni a Brně.

Ve druhé polovině roku chtějí projekt zahájit v Pardubicích a Karlových Varech.

Žena vrací pet lahev do automatu Pazargic Liviu / Shutterstock.com

Jak se vrací plastové lahve a plechovky?

Lidé mohou plastové lahve a plechovky vracet v běžně používaných automatech, kde se vrací skleněné lahve. Vracet mohou lahve od 200 mililitrů do tří litrů. Za šest vrácených lahví dostanou slevové poukázky na nákup.

„Spuštěním pilotního projektu jsme vyslyšeli poptávku ze strany našich zákazníků a české společnosti. Společně dokážeme nashromáždit tisíce nápojových obalů měsíčně na jednu prodejnu,“ vysvětluje mluvčí společnosti Lidl Tomáš Myler.

„Jak ukazuje praxe ze zahraničí, dobře nastavený systém zálohování chrání nejen životní prostředí před odpadky, ale efektivně zpracovává odpadovou surovinu k dalšímu užití. Tento společný projekt má za cíl dát zákazníkům možnost si systém zpětného odběru PET lahví a plechovek vyzkoušet před jeho spuštěním v budoucnu v České republice,“ uvádí mluvčí společnosti Kaufland Renata Maierl.

Návrh zákona o zálohování

Připravovaná úprava evropského nařízení o obalech zavádí pro členské státy povinnost zavést zálohový systém v případě, že do roku 2026 nedosáhnou 90% míry zpětného odběru. Ministerstvo pro životní prostředí bude konzultovat návrh zákona od letošního dubna.

Zálohované lahve a plechovky budou lidé muset vracet nezmačkané

Tomáš Prouza uvedl, že k úspěšnému zavedení systému bude potřeba i intenzivní vysvětlovací kampaň a spolupráce vlády, obchodu a výrobců nápojů. Zálohované lahve a plechovky budou lidé muset vracet nezmačkané. Podle Prouzy je to jedna z věcí, které při zavádění systému podcenila slovenská vláda a lidé například nosili PET lahve sešlápnuté. Svaz obchodu vyčíslil náklady na spuštění systému na zhruba 5,2 miliardy Kč a provoz na 1,3 miliardy Kč ročně.

Zdroj: ČTK, Lidl, Kaufland