Nekonečné dilema: Kdy se vám koupě sušičky opravdu vyplatí a kdy si vystačíte s obyčejným sušákem?

Pračka a sušička prádla vedle sebe Yuganov Konstantin / Shutterstock.com

Věšení a žehlení prádla není oblíbenou činností snad v žádné domácnosti. Život si ale naštěstí můžete v dnešní době ulehčit sušičkou, která prádlo nejen vysuší, ale pravděpodobně jej nebudete muset ani žehlit. Ne vždy se však investice do ní vyplatí. Kdy si ji pořídit a kdy vystačíte se sušákem?

Přečtěte si také

Co jíst na Velký pátek nebo Bílou sobotu? Takhle by mělo vypadat tradiční velikonoční menu

Kdy si vystačíte se sušákem?

Menší domácnosti o dvou členech nevyprodukují velké množství prádla a obsah jedné pračky se pohodlně vejde i na malý sušák v bytě či na balkoně. Sušička samozřejmě ušetří nějaký čas, ale v tomto případě by stejně šlo spíše o menší úsporu.

Bydlíte-li navíc v podnájmu a investici do vlastního bydlení teprve plánujete, raději si peníze uschovejte a návštěvu prodejny s bílým zbožím s cílem pořídit sušičku odložte na dobu, až budete bydlet ve vlastním. Mohlo by se snadno stát, že se stará sušička do nové koupelny nevejde nebo budete mít úplně jiné nároky a upotřebíte spíše větší spotřebič.

Nepotřebuje už váš starý sušák vyměnit?

Výhody sušáku

  • Úspora elektrické energie.
  • Nezabírá moc místa.
  • Není hlučný.

Nevýhody sušáku

  • Neušetří vám práci.
  • Všechna vlhkost se odpaří do prostoru.
  • Musíte se spoléhat na hezké počasí.
Žena věší prádlo na sušák New Africa / Shutterstock.com

Proč si pořídit sušičku prádla?

Velké rodiny s menšími dětmi mají stále plný koš na špinavé prádlo, pračka jede několikrát týdně a za špatného počasí je někdy problém všechno vůbec usušit. Sušička za vás tohle všechno vyřeší a také vám ušetří spoustu práce – prádlo z ní totiž můžete rovnou uložit do skříně, bez žehlení.

Sušičku ocení i osoby s domácími mazlíčky, veškeré chlupy a žmolky totiž pobere. Prádlo je také nádherně načechrané a hebké, což ze sušáku nikdy nebude. Na výběr jsou sušičky se zásobníkem, kdy se pára mění na vodu, nebo s tepelným čerpadlem, které chladí vzduch a energie se znovu využije.

Výhody sušičky

  • Šetří čas.
  • Není třeba používat aviváž.
  • Prádlo se nemusí žehlit.

Nevýhody sušičky

  • Vyšší pořizovací cena.
  • Nejde v ní sušit všechno oblečení.
  • Zabere více místa.
Pračka a sušička vedle sebe, koš na prádlo united photo studio / Shutterstock.com

Co smí a nesmí do sušičky?

  • Pokud máte sušičku prádla, musíte sledovat piktogramy na oblečení. Čtverec s vepsaným kruhem znamená, že prádlo lze sušit v sušičce. Je-li tento obrazec přeškrtnutý, do sušičky prádlo nedávejte.
  • Pro efektivnější sušení sušte pořádně odstředěné prádlo. Doba sušení se zkrátí, čímž ušetříte peníze za energii i svoje oblečení, protože nebude vystaveno vysoké teplotě po dlouhou dobu a nesrazí se.
  • Aby se prádlo nevytahalo a nedošlo k jeho poškození, zapněte všechny zipy na bundách a mikinách a šňůrky zavažte a zastrčte dovnitř. Volné cípy by se vytáhly a oblečení už by nemuselo být souměrné.
Prostředky na praní kupte za dobrou cenu

Jak sušení prádla ovlivňuje domácí prostředí?

Přemýšleli jste někdy, kolik je zbylé vody v jedné várce vyždímaného prádla? Je jí tam stále poměrně hodně a při sušení na sušáku se vypaří do okolí. V bytech je obecně suchý vzduch a vypařená voda je tedy pozitivním jevem, protože příliš nízká vzdušná vlhkost není příjemná pro dýchací cesty.

Domy mají naopak sklon k vlhkosti, obzvláště ty zateplené. Pravidelná dávka vlhkosti při sušení prádla na sušáku jim rozhodně neprospívá a může se objevit plíseň. Pokud si nemůžete dovolit sušičku, snažte se prádlo sušit venku nebo v místnosti se sušákem alespoň otevřete okno.

Pořizovací ceny sušiček začínají kolem 8 000 Kč. Rozhodně se tak nejedná o malou investici, ale na druhou stranu dokáže v některých rodinách ušetřit opravdu hodně času, který se vyplatí vložit do něčeho jiného – třeba do společně strávených chvilek s dětmi či procházky v přírodě. A to už se vyplatí, no ne?