Kdo nemaže, ten pije! Co se stane, když budete měsíček lékařský užívat vnitřně?

Člověk si připravuje čaj z měsíčku lékařského Chamille White / Shutterstock.com

Měsíček lékařský je dobře známou přísadou vyživujících a protizánětlivých mastí a krémů. Žlutooranžové květy obsahují velké množství betakarotenu, silic, saponinů, hořčinů, vitamínu C a dalších látek. Právě proto je škoda, že mnozí lidé ani netuší, že je čerstvý i sušený měsíček výborný také při popíjení a kloktání. Na které neduhy pomáhá a v jakých podobách se dá užívat?

Přečtěte si také

Vkladní knížky jsou pomalu minulostí. Kdo je ruší a kde se dají ještě založit?

Jaké jsou účinky měsíčku při pravidelné konzumaci?

Měsíček je nejen efektivní doprovodnou pomocí během léčby celé řady onemocnění, ale při pravidelné konzumaci má příznivé účinky i jako prevence. Klidně si ho proto dopřávejte každý den a posilujte své zdraví v mnoha ohledech.

Pití měsíčkového čaje nebo užívání extraktu ve formě kapslí či tobolek může být prospěšné, protože:

  • čistí krev, pomáhá snižovat vysoký tlak,
  • ulevuje při menstruačních bolestech a příznacích PMS, přispívá k rovnováze vaginální mikroflóry,
  • doporučuje se při problémech se žlučníkem, játry a trávicí soustavou,
  • harmonizuje trávení, předchází zánětům tlustého střeva,
  • při kloktání pomáhá léčit záněty v ústní dutině,
  • působí antisepticky a antibioticky,
  • pomáhá jako prevence před vznikem nádorů dělohy, prsou nebo v trávicím ústrojí (také proto je známým symbolem sbírky konané na Český den proti rakovině).
Usměvavá žena drží malou kytici z měsíčku HBRH / Shutterstock.com

Úleva pro suchou i poraněnou kůži

Při zevním užívání ve formě mastí, krémů a obkladů velmi dobře působí na záněty, omrzliny, popáleniny a pomalu se hojící rány, je účinný i proti celulitidě a striím. Obsahují ho také přípravky na suchou, ekzematickou, aknózní a problematickou pleť. Měsíček má schopnost pokožku hydratovat, zjemňovat a regenerovat.

Přípravky na problematickou pleť najdete v akci

Kde koupíte sušený měsíček?

Celé nebo drcené sušené květy měsíčku lékařského seženete ve zdravých výživách, v lékárnách a na internetu. Balení o velikosti 100 g většinou vyjde na 70–100 korun. Hodí se jak pro vaření čajů a odvarů, tak pro přípravu koupelí, kloktadel, tinktur i vlastnoručně vyrobených mastiček.

Sušené květy měsíčku, měsíčkový čaj Chamille White / Shutterstock.com

Jak měsíček lékařský užívat a zpracovat?

  • Čaj: sušené květy dávkujte v množství jedna vrchovatá lžička na 250 ml horké vody. Preventivně pijte 1–2 šálky denně, při konkrétních obtížích i 3–4 za den.
  • Kloktadlo: na jednu až dvě dávky krátce povařte (jednu až dvě minuty) lžičku sušených květů ve 150 ml vody a nechte vychladnout.
  • Tinktura: sušený měsíček dejte do lahve a zalijte min. 60% kvalitním lihem (např. pálenkou). Nechte 14 dní louhovat na tmavém místě a poté přeceďte.
  • Koupel: na jednu vanu použijte cca 100 g sušených květů.
  • Mast: v rendlíku rozehřejte 100 g sádla, bambuckého másla, lékařské vazelíny či kokosového oleje a přidejte 1–2 hrsti čerstvého nebo sušeného měsíčku. Na mírném ohni zahřívejte tak dlouho, dokud tuk nezačne bublat, poté odstavte a 24 hodin nechte v zakrytém rendlíku odpočívat. Další den opět zahřejte, krátce povařte, přeceďte a přelijte do kelímku nebo dózy. V lednici vám měsíčková mast vydrží i několik měsíců.

A na závěr ještě jeden malý tip: pro svou krásně žlutou barvu se měsíček lékařský používá také v kuchyni jako levnější náhražka šafránu. Pokrmům dodá krásnou barvu. Zkuste ho špetku přidat do rizot, kaší, pomazánek nebo polévek.