Konjakové těstoviny neobsahují cukry, lepek ani kalorie. Vyplatí se ale si za ně připlatit?

Mladý pár jí těstoviny v kuchyni Motortion Films / Shutterstock.com

Milujete těstoviny, ale nemůžete si je dopřávat ze zdravotních či dietních důvodů? A už jste slyšeli o těch konjakových? Jsou nízkokalorické, neobsahují sacharidy, tuky, lepek ani laktózu, a přesto mají velmi prospěšné nutriční složení s dobrým vlivem na naše zdraví. Jejich velkou nevýhodou je ovšem poměrně vysoká cena. Stojí za to si za ně připlatit?

Přečtěte si také

Hygienici hlásí v Česku další nebezpečnou kosmetiku. Doma ji můžete mít i vy!

Trik spočívá ve vláknině

Konjakové těstoviny se vyrábí z mouky usušených a rozemletých kořenových hlíz rostliny Amorphophallus konjac neboli Zmijovec indický, která se pěstuje v hornatých oblastech jihovýchodní části Asie.

Jejím velkým benefitem je, že obsahuje až 95 % čistého glukomananu, což je ve vodě rozpustná bezlepková vláknina. Ta dokáže v žaludku nabýt až 60násobného objemu a přispívá k pocitu zasycení.

Glukomanan má navíc velmi příznivý vliv na naše zdraví – podporuje hubnutí, uvolňuje zácpu, čistí střeva, snižuje hladinu cholesterolu i hladinu cukru v krvi a je protizánětlivý.

Hlízy konjaku Afif Fatchurozi / Shutterstock.com

Pro koho jsou konjakové těstoviny vhodné?

Vzhledem k tomu, že v nich nenajdete žádný tuk, cukr, téměř žádné kalorie a žádné alergeny jako lepek či laktózu, jsou ideální pro všechny diabetiky a celiaky, pro jedince držící low carb, keto a další bezsacharidové diety, stejně tak jako pro osoby stravující se v rámci bezlaktózové a bezlepkové výživy.

Další výhodou konjakových těstovin je rovněž rychlost jejich přípravy. Při vaření ve vodě jsou hotové doslova za pár minut (podobně jako rýžové nudle) a jsou proto skvělé pro všechny, kteří si během svých vytížených a aktivních dní potřebují připravit jednoduché, rychlé a výživné jídlo. Dají se kombinovat se všemi oblíbenými surovinami na způsob asijské i italské kuchyně.

Vyplatí se kupovat konjakové těstoviny?

Konjakové těstoviny se většinou prodávají po menších gramážích, přičemž 100 g vychází v přepočtu na 22–⁠40 Kč (tedy na obvyklou cenu jednoho půlkilového balení semolinových). Jsou tedy mnohonásobně dražší než klasické těstoviny.

Začněte den zdravě

Jejich konzumace „na denní bázi“ by se proto mohla pěkně prodražit, čas od času ale mohou být vhodným způsobem, jak si dopřát oblíbené těstoviny bez výčitek. Hlavně pro jedince, kteří jiné druhy ze zdravotních či dietních důvodů vůbec nemohou. Naproti tomu osoby trpící pouze alergií na lepek mohou vyzkoušet i jiné varianty bezlepkových těstovin, které bývají levnější (např. rýžové, kukuřičné, luštěninové apod.).

Talíře konjakových těstovin se zeleninou Plateresca / Shutterstock.com

Kde konjakové těstoviny koupit?

Dnes jsou již běžně k dostání ve většině supermarketů a hypermarketů v oddělení zdravé, bezlepkové či alternativní výživy (např. v prodejnách Albert, Globus, Tesco apod.) a také v některých větších drogeriích či lékárnách (dm-drogerie markt či e-shop lékárny Dr. Max). Sehnat se dají také ve zdravých a fitness výživách a na internetu.

Prodávají se buďto suché jako klasické těstoviny v mnoha druzích (asijské nudle, fettuccine, penne, lasagne či špagety) určené k uvaření ve vodě nebo k zapékání, případně jako hotový, neochucený polotovar ve slaném nálevu, který stačí smíchat s oblíbenými surovinami a ohřát v mikrovlnce nebo na pánvi. K dostání je rovněž konjaková rýže, která má stejné (nutriční) složení jako těstoviny.