Víte, čím posypat chodník před domem? Vsaďte na šetrné materiály, které vám nezničí boty

Mladá žena ležící po pádu na zledovatělém chodníku New Africa / Shutterstock.com

Námraza na silnicích a chodnících je v zimě všudypřítomná. Jeden vratký krok nebo chvilka nepozornosti pak bohatě stačí k tomu, abychom si přivodili úraz. Aby byla chůze po namrzlých cestách co nejbezpečnější, je dobré dbát na správný posyp. Jaký zvolit a kterému se naopak vyhnout?

Přečtěte si také

Konfitovaný česnek: Krásně se roztírá a jeho chuť na křupavém pečivu vás dostane

Čím posypat namrzlý chodník?

V zimě se bez vhodného posypového materiálu na cestách a chodnících zkrátka neobejdeme. Zejména kluzké schodiště před domem může být opravdu nebezpečné. Majitelé nemovitostí jsou dokonce povinní zajistit, aby byl chodník před jejich domem schůdný. Čím tedy sypat?

Posypová sůl

Nejznámějším posypovým materiálem je sůl. Ačkoliv je velmi účinná a dříve hojně využívaná, v poslední době se od ní upouští a v mnoha obcích je její použití přímo zakázané.

Hlavním důvodem je její nešetrnost k životnímu prostředí. Poškodit dále může nejen vaše boty, ale také tlapky čtyřnohých mazlíčků. A navíc je účinná pouze do –10 °C (v případě té kuchyňské je to dokonce jen –5 °C), takže se určitě vyplatí sáhnout po jiném posypovém materiálu.

Bez čeho se v zimě neobejdete?

Šetrné a ekologické možnosti posypu

Naštěstí existuje řada šetrnějších posypových materiálů. Jejich pořizovací cena je nízká, účinnost vysoká a po roztání sněhu je akorát smetete z chodníku. Není tedy nutné je složitě odklízet.

Zdrsňující posypy

Kluziště před domem spolehlivě zmírní posypový písek, štěrk či piliny. Samotný posyp vám zabere jen chviličku, avšak tyto ekologické materiály mají jednu nevýhodu – jsou účinné při suchém mrazu, nicméně při nové sněhové nadílce bude nutné posyp opakovat.

Muž sype chodník pískem z kyblíku Tricky_Shark / Shutterstock.com

Dřevěný popel

Mezi zdrsňující posypy patří také popel. Mnoho lidí topí během zimy v kamnech či krbu, a tak může vzniklým popelem následně posypat chodník před domem.

Ale pozor! Hodí se pouze popel ze dřeva. Ten z uhlí totiž obsahuje podle odborníků těžké kovy, které mohou být i radioaktivní. V některých obcích se navíc popel k posypu používat vůbec nesmí, ať už je jakýkoli.

Keramické posypy

Hodně oblíbenými se stávají keramické posypy, které neobsahují žádné chemikálie, takže jsou také šetrné. Jejich výroba probíhá pouze na bázi drcení vypalovaného jílu a najdete je například pod názvem Liapor či Ekogrit.

Jejich velkou výhodou je to, že se i při opětovném zamrznutí posypaného chodníku drží na zmrzlé vrstvě, jelikož během tání vzlínají na povrch. Nemusíte je tedy sypat tak často jako popel, písek či piliny.

Tip: V hobby marketech, například v Hornbachu nebo DEK koupíte například Ekogrit 50 l za 190 Kč. Výrobce uvádí, že vám 5 l vystačí na posyp plochy o rozloze 100 m² a je účinný až do –15 °C.

Muž sype lopatou zasněženou cestu Pearl PhotoPix / Shutterstock.com

Mechanické odstranění ledu

Nejbezpečnější variantou bude odstranit led z chodníku či dlažby úplně. Dejte si ovšem pozor na používání lopaty a dalších nástrojů, které mohou dlažbu před domem poškodit. Vhodnější variantou jsou proto speciální škrabky na led.

  • Pro časté používání se vyplatí investovat do kvalitní škrabky, která vydrží opravdu dlouho – takovou pořídíte například v Autokelly: Škrabka na led Carface stojí s rukavicí 119 Kč v akci.
  • Na občasné používání či údržbu malých ploch či auta si pak vystačíte s variantou se smetákem – proto také v Autokelly koupíte Škrabku na led a smeták Kungs za 119 Kč v akci.