Čtyři důvody, proč si pořídit hedvábný povlak na polštář, a další vychytávky pro lepší spánek

Žena v pyžamu sedí v posteli a objímá hedvábný polštář New Africa / Shutterstock.com

Vydatný spánek je vedle vyvážené stravy a pravidelného pohybu základním pilířem zdravého a aktivního života. Kromě kvalitní matrace a polštáře k němu dopomohou i užitečné drobnosti – třeba hedvábný povlak, který s naším zdravím a krásou svede hotové zázraky. Co všechno umí a proč by rozhodně neměl chybět ve vaší ložnici?

Přečtěte si také

Recept na pečený hermelín z TikToku, který poblázní vaše chuťové pohárky

Proč si pořídit hedvábný povlak na polštář?

Kouzlu hedvábí propadá stále více lidí, na naši pokožku i vlasy totiž působí omlazujícím a zkrášlujícím účinkem. A vezmete-li v potaz, že spíme v průměru šest až osm hodin denně, do takové „kúry“ se už vyplatí investovat. Tady jsou čtyři důvody, proč byste měli své polštáře zahalit do hedvábí:

  1. Chrání vlasy proti lámání, třepení a vypadávání. Nebudou vám tolik elektrizovat (hlavně nyní v zimě) a budou lesklejší a na pohled zdravější. Nebudou se také zacuchávat, což ocení hlavně lidé s dlouhými, hustými či kudrnatými vlasy.
  2. Pomáhá udržovat hydrataci vlasů i pleti. Na rozdíl od bavlněných povlaků neabsorbuje přirozenou vlhkost pokožky ani nevsakuje pleťové přípravky, které díky tomu mohou působit déle a účinněji. Je také známo, že příliš suchá pokožka hlavy vede k rychle se mastícím vlasům. Hedvábí, které vlasy ani kůži nevysušuje, proto může účinně pomáhat i s tímto problémem.
  3. Má anti-age efekt. Pomáhá předcházet vzniku vrásek a zvyšuje přirozenou tvorbu kolagenu během spánku. Obličeji navíc nezpůsobuje žádné otlačeniny ani nateklá místa, jako to dělají běžné polštáře.
  4. antibakteriální a hypoalergenní účinky. Oproti bavlně a dalším běžným tkaninám se v něm neusazují roztoči a jiné mikroorganismy.
V zimě vlasy potřebují více péče, dopřejte jim masku

Kolik stojí?

Hedvábné povlaky seženete v různých velikostech a provedeních. Vždy si pouze hlídejte, aby byl produkt vyrobený ze 100% hedvábí (a ne ze saténu nebo hedvábí s příměsí).

  • Cena jednoho hedvábného povlaku se v českých e-shopech pohybuje kolem 1 000–2 000 Kč. Levněji se dají pořídit v zahraničních internetových obchodech, které zasílají i do Česka.
  • Jako náhradu lze zvolit také jakýkoli hedvábný šátek, který kolem polštáře uvážete.

A pokud rádi spíte s maskou, doporučujeme také u ní investovat do hedvábí. Stejně jako povlak preventivně působí proti vráskám i spánkovým otlačeninám a je prodyšnější, za což vám vaše jemná pokožka kolem očí určitě viditelně poděkuje.

Žena sedí v posteli, na hlavě má masku na spaní a drží velký hedvábný polštář New Africa / Shutterstock.com

Chladivé a hřejivé přikrývky

Je vám pod normální peřinou horko, ale nesnesete spát odkrytí? Pak pravděpodobně potřebujete chladivou přikrývku, která dokáže díky speciálním vláknům efektivněji odvádět teplo, a nic vás nebude během spánku rušit. Pokud máte problém opačný, jsou na trhu k dostání také přikrývky hřejivé. Můžete tak mít na každou sezónu jednu a problémy se zimou či horkem během spaní jednou provždy vyřešit.

V zahraničí dokonce vznikl start-up s názvem Smartduvet, který vymyslel unikátní chytrou přikrývku, jejíž teplotu je možné nastavovat a ovládat pomocí mobilního telefonu. A to na každé straně postele zvlášť – takže spíte-li v páru, každý si pro sebe může nastavit svou ideální teplotu. Vše ovládá malé zařízení, které se umisťuje pod postel.

  • Přikrývka Smartduvet je již v prodeji a její cena začíná na 484 dolarech, tedy v přepočtu cca na 10 700 Kč.
  • Pokud by se vám to zdálo moc, tak ještě dodáme, že se peřina dokáže pomocí speciální technologie i sama ustlat!

Lampičky na spaní

Ačkoliv se lampičky na spaní a lampičky se stmívačem prodávají nejčastěji pro děti, mnohé studie prokázaly, že tlumené světlo v teplých odstínech (žlutá, oranžová, červená) má pozitivní vliv i na kvalitu spánku dospělých. Pokud tedy nepotřebujete ke spánku úplnou tmu, můžete usínání při světle vyzkoušet.

Na trhu se dají pořídit různé barevné žárovky i LED pásky, u kterých je možné pomocí ovladače či mobilní aplikace měnit barvy i jejich intenzitu. Existují také speciální lampičky určené na spaní (pro děti i dospělé), které nabízí optimální tlumené světlo vhodné pro kvalitní spánek.

  • Pro zajímavost ještě dodáme, že si do svého mobilního telefonu můžete stáhnout řadu aplikací, které jsou určeny pro zvýšení kvality spánku a snadnější usínání. Vybírat můžete z těch, které se zaměřují na světlo, na různé zvuky nebo kombinaci obojího.