Ceny polského másla klesají, ale dlouhodobé vyhlídky nikoho nepotěší

Chleba s máslem, příbor a peníze Stockah / Shutterstock.com

Máslo je v Česku jednou z nejzákladnějších potravin. Jeho zdražování kvůli inflaci a vyšším cenám energií ovlivnilo rozpočet většiny domácností. Někteří se snaží s máslem šetřit, jiní za něj hledají levnější alternativy a někteří ho nakupují tam, kde je levnější. Nejvýhodnějším místem pro nákup másla je nyní Polsko, kde ceny začaly výrazně klesat. Proč je zde máslo tak levné a za kolik ho můžete pořídit?

Přečtěte si také

Co dělat, když vás neustále honí mlsná? Pravděpodobně jste ve stresu a nebo vám něco chybí v jídelníčku

Máslo za dvacku

Při nakupování másla v českých obchodech se někteří z nás musí štípnout, aby se ujistili, že se jim to nezdá. Ceny kolem 60 Kč za čtvrt kila másla jsou pro některé neúnosné.

V Polsku jdou naopak ceny výrazně dolů a zatímco ještě nedávno jste zde mohli koupit máslo za 10 PLN, nyní je to kolem 4 PLN, tedy kolem dvaceti korun. V lednu nabízely některé obchody máslo dokonce za cenu 3,99 PLN. V polovině ledna šlo o pokles ceny o neuvěřitelných 30 %.

Nabídka másel v Polsku Elzbieta Krzysztof / Shutterstock.com

Reakce na nižší poptávku

Když je o máslo nižší zájem, musí na to výrobci i obchodníci reagovat nižší cenou, aby opět poptávku zvýšili. EU je druhým největším výrobcem a vývozcem másla na světě. Pokles poptávky na tomto trhu se ale musel dříve či později na ceně projevit – rostoucí životní náklady i ceny másla totiž způsobily, že si ho lidé u nás i v zahraničí kupují mnohem méně.

Ušetřete za máslo – kupte ho v akci

Kupte se slevou Máslo.

Porovnat slevy

Mariusz Dziwulski, sektorový analytik PKO Bank Polski, uvedl: „Změny na straně nabídky se překrývají se slábnoucí poptávkou. Silný nárůst cen másla v podmínkách vysoké inflace a zpomalující ekonomiky mohl mít za následek omezení jeho nákupů.“ Zákazníkům navíc dle něj usnadňuje nákup i nabídka margarínů, tukových směsí a dalších náhražek másla, po kterých mohou sáhnout.

Důvod k dobré náladě? Prozatím ne

Pokles ceny másla je pro mnoho lidí důvodem k dobré náladě, zejména pro ty, kteří bydlí nedaleko polských hranic. Bohužel se však nejedná o změnu trendu, ale pouze o reakci na nízkou poptávku. Jelikož se náklady výrobců i inflace zvyšují, z dlouhodobého hlediska lze počítat s vyššími cenami.

Marcin Stradowski, partner Foodcom SA, prohlásil: „Také bychom neměli navrhovat akce na produkty, protože diskontní prodejci jsou nuceni zbavit se zboží ležícího ve skladech. Společnosti budou brzy také čelit zvýšení cen energií a tepla a také změnám DPH, což povede ke zvýšení cen potravin.“ O skutečném zpomalení cen lze přitom dle něj hovořit až tehdy, kdy bude tento trend pokračovat alespoň pár měsíců.

Žena v supermarketu kupuje margarín wavebreakmedia / Shutterstock.com

Ne každému je polské máslo po chuti

Másla z Polska jsou oblíbená kvůli nízké ceně, ale mnoho lidí se jim vyhýbá kvůli nižší kvalitě. Není žádným tajemstvím, že se potraviny svou kvalitou liší podle toho, na jaký trh vstupují. Másla tak mohou mít nižší podíl mléčného tuku, který bývá nahrazován vodou nebo tuky rostlinnými. Některá másla také dlouho leží na skladech, což může mít vliv na jejich kvalitu.

Pokud se chcete držet českých výrobků, nejlepší možností je sledovat akční nabídky másla, které naleznete přímo na našem portálu Kupi. Ačkoliv je cena v Česku v průměru 60,65 Kč, díky akcím ho pořídíte i více než o třetinu levněji. Na Kupi najdete také zahraniční letáky, takže budete v obraze, co a za kolik se dá v akcích nakoupit u našich sousedů.