Mouční červi a cvrčci jsou v jídle v pořádku: Evropská komise schválila pro lidskou konzumaci tři druhy hmyzu

Tepelně upravení červi v misce s rýží Charoen Krung Photography / Shutterstock.com

Ochutnali byste hmyz? Zatímco některým se při představě konzumace hmyzu obrací žaludek, jiní už ho zařadili do svého běžného jídelníčku. Ne každý považuje hmyz jako jídlo budoucnosti, ale jelikož je cílem mezinárodní politiky udržitelnost, jsou potraviny vyrobené z hmyzu silně propagovány. Příznivci hmyzích pokrmů mohou nyní jásat, Evropská komise nedávno přidala na list bezpečných potravin další druhy hmyzu.

Přečtěte si také

Tržby 2023: Jak si vedly známé značky v loňském roce?

Jedlý hmyz: Cvrčci i mouční červi

Cvrček stěhovavý, moučný červ a cvrček domácí, to jsou tři druhy z hmyzí říše, které byly Evropskou komisí prohlášené za bezpečné pro konzumaci. Už v únoru minulého roku Evropská unie oznámila, že tyto tři druhy hmyzu budou tento rok povoleny pro spotřebu. Tím přidávání na seznam nekončí, hmyzí říše je obrovská a obsahuje velké množství jedlých druhů, které budou přibývat.

V současné době EU posuzuje dalších osm druhů, a jelikož tvrdě tlačí na udržitelnost, přidávání hmyzích druhů má za prioritu. Evropská agentura pro potraviny považuje hmyz za výživnou potravinu, která je bohatým zdrojem tuku, bílkovin, vitamínů, minerálů a vlákniny.

Upravený jedlý hmyz na talíři s příborem Charoen Krung Photography / Shutterstock.com

Konzumace hmyzu pro podporu ekologie?

Přechod na stravu obohacenou o hmyz se považuje za ekologický krok, protože je jeho chov údajně šetrnější k životnímu prostředí. Za hlavní argumenty se uvádí vypouštění menšího množství skleníkových plynů, menší spotřeba vody, méně orné půdy a efektivnější přeměna potravy na bílkoviny. Zastánci tradičních hodnot poukazují, že řešením nemusí být přechod na potraviny vyrobené z hmyzu, ale jednoduše omezení konzumace masa. Společně s rostoucí popularitou hmyzích pokrmů a politikou EU prudce přibývá firem, které se v tomto oboru angažují.

Od hmyzí pomazánky až po mouku

Dokážete si představit, že byste si místo budapešťské pomazánky nebo tvarohu namazali na chleba pastu z červů nebo cvrčků? Cvrčci se považují za velmi univerzální ingredienci, protože se z nich vyrábí cvrččí mouka, která je následně používána k tvorbě těstovin, sušenek, piva, ale i cukrovinek. Rozmach potravin ze cvrčků přišel poté, co cvrččí mouka dostala od Evropského úřadu pro bezpečnost potravin zelenou. To samé se nyní týká moučných červů, jenž jsou v potravinářském průmyslu využíváni zejména v podobě pasty a mouky.

Mouka ze cvrčků, cvrčci a mlýnek Giedrius Akelis / Shutterstock.com

Je potřeba označení

Pokud se chcete konzumaci hmyzu vyhnout, nemusíte se bát, že by vám ho výrobce bez vašeho vědomí dal do jídla. Podle Evropské komise musí být všechny hmyzí přísady na obalech řádně deklarovány. Spotřebitel musí vědět, jestli je ve výrobku hmyz a o jaký druh hmyzu se jedná. Důvodem je především skutečnost, že jsou někteří lidé na hmyzí protein alergičtí.

Zdá se, že se budeme s hmyzem v potravinách setkávat stále častěji, dnes už běžně narazíme například na proteinové tyčinky z hmyzu nebo třeba i na psí krmivo s hmyzím proteinem. Pro většinu lidí jde stále o raritu, ze které má spíše obavy, a v běžné nabídce supermarketů jsou potraviny s hmyzem k vidění zatím jen vzácně.