Proč si pořídit krmítko pro ptáky či veverky a hmyzí hotel? A čím zvířata správně krmit?

Ptáček sedící na krmítku Klimek Pavol / Shutterstock.com

Pohled na ptáčky, kteří posedávají na stromech a vyzobávají semínka z krmítka, je mnohdy zábavnější než dívání se na televizi. Chcete, aby ptáci zvesela štěbetali i na vaší zahradě? Pořiďte jim ptačí krmítka a nachystejte hostinu, které neodolají. Poradíme vám také, jak na zahradu nalákat veverky a hmyz.

Přečtěte si také

Od dubna zvyšují řetězce v Česku svým zaměstnancům mzdy. Kde si vydělá pokladní nejvíce?

Proč mít na zahradě krmítko pro ptáky?

Během zimy ubývá přirozených zdrojů potravy pro ptáky. Pokud jim tedy chcete náročné zimní období ulehčit, pořiďte si na zahradu krmítko, které můžete jednoduše vyrobit i doma.

Krmítko umístěte na klidné, stinné místo v blízkosti stromů nebo keřů a pravidelně ho doplňujte, jinak by ho mohli ptáci opustit. Nezapomínejte také na pravidelné čištění.

Přihoďte ptačí zob ke svému nákupu

Čím ptáky krmit?

Jedním z nejoblíbenějších ptačích „pokrmů“ jsou slunečnicová semínka. Ptáci na svém menu však ocení také ovesné vločky, semena plevelů a obilovin, mák, vlašské ořechy, rozinky, proso, len, dýňová semínka nebo jablko. Strakapoudi a sýkorky si také pochutnávají na syrovém, nevařeném loji. Ten zavěste na drát nebo pevný provázek.

Hmyz

Velkým lákadlem pro ptáky jsou i larvy moučných červů, kterým nedokážou odolat kosi, sýkorky, vrabci, červenky, pěvušky, špačci, strakapoudi a drozdi. Moučné červy můžete ptákům podávat buď živé, sušené nebo zakoupit nejrůznější lojové koláče, ve kterých je hmyz nadrcený.

Visící ptačí budka s ptáčky v zimě Linas T / Shutterstock.com

Co naopak do krmítka pro ptáky nepatří?

Ptáky naopak nikdy nekrmte soleným špekem, čerstvým ani tvrdým pečivem, které by jim mohlo poranit jícen, zbytky solených, kořeněných a uzených jídlem a také plesnivými nebo zkaženými zbytky potravin.

Proč zvolit ptačí budku?

Ptáčci vám poděkují nejen za krmítko, ale také za ptačí budku, která je ostatně prospěšná i pro vaši zahradu. Budku vždy vybírejte podle toho, pro jaký druh má být určena. Ideálně ji umístěte zhruba 2 až 3 metry nad zemí, nejlépe pak na strom, kde budou ptáčci chráněni před nepřáteli.

Co je hmyzí hotel a proč ho pořídit?

Chcete, aby vaše zahrada vzkvétala? Pak na ni přizvěte pilné hmyzí pomocníky. Díky hmyzímu hotelu se vaše zahrada bude rychle hemžit včelkami nebo třeba čmeláky. Vždy myslete na to, aby byl hotel umístěn na chráněném místě, kde bude mít hmyz klid. Hmyzí hotely můžete samozřejmě zakoupit, na internetu však také najdete řadu návodů, jak je vyrobit doma za pomocí dřeva, cihel, šišek, sena, slámy nebo třeba bambusu.

Muž přibíjí kladivem na strom hmyzí hotel Ground Picture / Shutterstock.com

Krmítko a budka pro veverky

Na své zahradě můžete přivítat také chlupaté nájemníky v podobě veverek – pokud pro ně připravíte krmítko a budku. Občas se stává, že se veverky vydají hodovat do budek pro ptáčky, kde však obvykle nenajdou dostatek jídla.

Krmítko pro veverky se do značné míry podobá tomu pro ptáčky, ovšem s tím rozdílem, že má odklápěcí střechu, do které se veverka snadno dostane, ale ptáci ne. Pokud chcete, aby se u vás měla kam schovat, můžete pro ni taky připravit budku. Ta je opět podobná budce pro ptáky, nicméně musí mít o něco větší průměr vstupního otvoru.

Ovocem a zeleninou potěšíte nejen veverky

Kupte se slevou Mrkev.

Porovnat slevy

Co jí veverky?

Veverkám se nejvíce zavděčíte neloupanými slunečnicovými a dýňovými semínky, kukuřicí, sušenými jablky, mrkví, banány nebo třeba dýní hokkaidó a loupanými semeny bukvice. Střecha krmítka by ideálně měla mít několik centimetrů přesah, aby krmení zůstalo suché.

Máte na zahradě budky pro ptáčky, veverky nebo hmyzí hotel? A čím nejraději v zimě krmíte ptáky?