Citron není jen na ryby a kuře! V hovězím guláši, rizotu a vývaru si ho jednoduše zamilujete

Krájení citronu a různé zeleniny Rawpixel.com / Shutterstock.com

U ryb neutralizují nepříjemný zápach, u grilovaného a smaženého zase zlepšují trávení a s drůbežím chutnají jednoduše skvěle. Citrony mají v kuchyni důležitou roli, spousta lidí se je ovšem neodvažuje dávat jinam než do tradičních pokrmů. Napadlo vás ale někdy přidat pár kapek citronové šťávy i do hovězího guláše, vývaru nebo našeho českého rizota? Podívejte se, v jakých jídlech se citrony rozhodně neztratí.

Přečtěte si také

Investice do LEGA: Když vám hračka může vydělat majlant

U ryb a drůbeže by to bez nich nešlo

Ryba, mořské plody a kuřecí prsa podávaná s plátky citronu jsou nesmrtelnou klasikou. Zkuste si ale i tyto pokrmy trochu ozvláštnit.

Bílé maso podávejte s krémovou citronovou omáčkou nebo citrusovým salátem s listovou zeleninou a kousky citronů, grepu nebo červeného pomeranče. Kuře a jinou drůbež můžete citrony přímo nadívat nebo plátky přimíchat mezi kořenovou zeleninu, kterou při pečení přidáte k masu do jednoho pekáče.

Polévka s citrony apolonia / Shutterstock.com

Vývary a polévky

Citrony v polévkách krásně zvýrazní jejich komplexní chuť a vůni (zkuste je příště použít na úkor vegety nebo bujonu). Například v asijské kuchyni se bez citronu neobejde oblíbená vietnamská polévka pho. Pár kapek citronové šťávy přidejte do základu vývaru a zbytek nakrájených plodů dejte při servírování na stůl, ať si každý dokyselí podle své chuti.

Citron v kuchyni přijde vhod

Kupte se slevou Citrony.

Porovnat slevy

  • Tip: Pokud vám citron v drůbežím vývaru zachutná, vyzkoušejte také polévku s medem, mátou a vínem. Základ se připravuje tradičně z kuřecích skeletů, kořenové zeleniny, cibule a polévkového koření (bobkový list, nové koření, pepř apod.), v závěru se ale přidá i trocha bílého vína, lžíce medu a citronová šťáva. Polévka se podává s nudlemi, obraným masem, zeleninou, plátky citronu a s pár lístky máty.
  • V Řecku se zase připravuje citronovo-vaječná polévka „avgolemono“. Při její přípravě se ve finále do vývaru lijí vejce či žloutky rozšlehané s citronovou šťávou.
S rybou jde skvěle dohromady

Guláše

Přidávat citron do svíčkové, koprovky a jiné bílé polévky není nic neobvyklého. Ale co do takového pořádného hovězího guláše s cibulí? Klidně! Pár kapek citronové šťávy se hodí nejen do naší české klasiky, ale i do guláše maďarského, kančího, jehněčího nebo vietnamského s hovězím, citronovou trávou, máslovou dýní a mrkví.

Guláš s citronem Juliya_Ka / Shutterstock.com

Rizota

Kyselá chuť krásně pozvedne také krémová italská rizota s vínem, parmazánem a smetanou (v tomto případě se citronová šťáva přidává již v průběhu vaření) i naše „sypká či kopečková“ česká rizota se strouhaným sýrem. U těch stačí citronem zakápnout až rýži na talíři. Kyselé chuti se vůbec nebojte, vzpomeňte si na nakládanou okurku, která k tomuto pokrmu neodmyslitelně patří. Odteď i spolu s citronem.

Luštěniny

Ať už jde o cizrnový hummus, orientální či mexické fazolové pokrmy nebo naši čočku na kyselo, citron je vždy dobrou volbou. Rychlou přílohou k rybám nebo drůbežímu je například uvařená čočka (pevnější černá nebo zelená) s bylinkami, zakápnutá citronem. Výbornou kombinaci tvoří i bílé máslové fazole povařené ve slaném citronovém pyré z rozmixovaných celých plodů.

V každém případě platí, že se citronu nemusíte bát v téměř žádném jídle. Dávkujte po pár kapkách a po ochutnání postupně přidávejte. Budete překvapení, jaké nové chutě na vás čekají.