Proč do jídelníčku zařadit křen? Je to vitamínová bomba a má široké využití v kuchyni

Křen nastrouhaný a v celku se zeleným listem Eskymaks / Shutterstock.com

Ačkoli někteří z nás konzumují křen jen příležitostně, jako k uzenému masu nebo například na silvestra, kdy se podává k čočce s ovarem, měl by v našem jídelníčku figurovat častěji. Má totiž řadu zdravotních benefitů a funguje jako přírodní antibiotikum.

Přečtěte si také

Svěží restart? Pochutnejte si na 3 výborných jarních polévkách

K čemu je dobrý křen?

Křen selský, přezdívaný též český ženšen, je vysoká bylina, jejíž kořen je známý pro svou štiplavou chuť a vůni. Pro tyto vlastnosti ho při léčbě rýmy a chřipky užívali už naši předkové.

Křenu jsou také připisovány pozitivní účinky na imunitní systém díky obsaženému vitamínu C, který zároveň podporuje normální funkci nervové soustavy a dále má schopnost tlumit známky únavy a vyčerpání. Nelze opominout i množství obsažených minerálů od železa, hořčíku, draslíku, vápníku až po fosfor.

Štiplavý zázrak ale umí mnohem víc než jen podpořit imunitu – kromě zmíněného nachlazení léčí i záněty močových cest, neboť má močopudné účinky. Křen podporuje také trávení a doporučuje se po léčbě antibiotiky, kdy napomáhá přirozenému obnovení střevní mikroflóry. A prospěšný je i pro astmatiky a revmatiky.

Pohlídejte si křenovou pochoutku v akci

Kontraindikace: Kdy ho nejíst?

Stejně jako každá plodina, i křen má své kontraindikace. Užívat se nesmí při průjmu či při chronických obtížích s ledvinami a zapovězen je také lidem, kteří trpí žaludečními nebo dvanácterníkovými vředy.

Kolik stojí křen?

Pokud půjdete do obchodu, nebo na trh, můžete si koupit křen jako takový, ale dostanete ho i už nastrouhaný. V obchodech ho můžete koupit v průměru za 149,90 Kč/kg. Za křen z ekofarmy pak zaplatíte i 229 Kč/kg. Jestli dáváte přednost křeníku, koupíte sklenici o velikost 130 g zhruba za 45 korun. V Kauflandu najdete v akci Křen smetanový K-Classic. Jeho 185gramové balení vyjde na 16,90 Kč.

Využití v kuchyni

Z křenu si můžete připravit hned několik dobrot. Pokud možno však volte vždy ten čerstvý, ze kterého se při strouhání uvolňuje hořčičná silice, která způsobuje jeho typicky štiplavou chuť.

Křenová pomazánka namazaná na bagetě NoirChocolate / Shutterstock.com

Recept: Křenová pomazánka s tvarohem

Omytý křen oloupeme a nastrouháme najemno. Dále si v míse smícháme tvaroh s majonézou a přidáme 2–3 lžíce nastrouhaného křenu. Pořádně zamícháme a dochutíme solí a pepřem. Pomazánku mažeme na plátky veky nebo chleba a zdobíme nakrájenou pažitkou.

Tip: Chcete-li zdravější verzi, nahraďte majonézu stejným množstvím zakysané smetany.

Recept: Zelný salát s křenem a řepou

Omyté zelí zbavíme košťálu, nakrájíme na jemné nudličky a přidáme k nastrouhané mrkvi, křenu a jablku nakrájenému na kostičky. Pořádně zamícháme, přidáme šťávu z citrónu, sůl, cukr, zakápneme olejem a opět promícháme.

Tip: Do jemnější verze salátu přidáme bílý jogurt.

Křenová omáčka naservírovaná s hovězím a červenou řepou Dar1930 / Shutterstock.com

Recept: Křenová omáčka

Nejdříve si připravíme jíšku z másla, které rozpustíme v hrnci a zasypeme hladkou moukou. Promícháme a necháme chvíli opražit, poté zalijeme mlékem a vymícháme do jemné konzistence bez hrudek. Do směsi přidáme nastrouhaný křen a za stálého míchání vaříme 10–15 minut. Poté vlijeme smetanu a po dobu zhruba pěti minut necháme bublat. Omáčku dochutíme solí, pepřem, případně i citrónovou šťávou a podáváme s vařeným uzeným masem a houskovým knedlíkem.

K obědu si připravte omáčku, která příjemně zahřeje

Léčivé recepty z křenu

Křen můžete využít i jako lék a připravit si z něj sirupy, tinktury či obklady.

Křenový med při kašli a rýmě

Recept je velmi jednoduchý – jednu lžíci nastrouhaného křenu smícháme se třemi lžícemi medu a jednu čajovou lžičku směsi pak užíváme 3× denně.

Žena drží čerstvě utržený křen epiximages / Shutterstock.com

Křenová placka

Křenová placka se používá nejen při zápalu plic, ale také jako obklad na revmatická kolena či jiná bolavá místa.

Syrové brambory nastrouháme, vymačkáme z nich vodu a následně promícháme s pěti lžícemi nastrouhaného křenu. Směs zabalíme do gázy a přiložíme na bolavé místo, které jsme ještě předtím namazali sádlem. Necháme působit 15 až 20 minut. Křenovou placku aplikujeme každý lichý den po dobu maximálně dvou týdnů.