Proč do jídelníčku zařadit křen? Je to vitamínová bomba a má široké využití v kuchyni

Křen je známý pro svoji šťiplavost, někteří ho proto strouhají v brýlích Pixabay

Ačkoli někteří z nás konzumují křen jen příležitostně, jako například na Silvestra, kdy se podává k čočce s ovarem nebo k uzenému masu, měl by v našem jídelníčku figurovat častěji. Má totiž řadu zdravotních benefitů a funguje jako přírodní antibiotikum.

Přečtěte si také

Jak správně přepravovat psy: Bezpečnostní postroj nebo přepravní box do auta?
Jak správně přepravovat psy: Bezpečnostní postroj nebo přepravní box do auta?

Zdravá bomba ze zahrádek

Křen selský, přezdívaný též český ženšen, je vysoká bylina, jejíž kořen je známý pro svou štiplavou chuť a vůni. Pro tyto vlastnosti ho pro léčbu rýmy a chřipky užívali už naši předkové.

Křenu jsou také připisovány pozitivní účinky na imunitní systém, díky obsaženému vitaminu C, který zároveň podporuje normální funkci nervové soustavy a dále má schopnost tlumit známky únavy a vyčerpání. Nelze opominout i množství obsažených minerálů od železa, hořčíku, draslíku, vápníku až po fosfor.

Štiplavý zázrak ale umí mnohem víc než jen podpořit imunitu – kromě zmíněného nachlazení léčí i záněty močových cest, neboť má močopudné účinky. Křen podporuje také trávení a doporučuje se po léčbě antibiotiky, kdy napomáhá přirozenému obnovení střevní mikroflóry. A prospěšný je i pro astmatiky a revmatiky.

Pohlídejte si čerstvý křen v akci

Kontraindikace

Stejně jako každá plodina, i křen má své kontraindikace. Užívat se nesmí při průjmu či při chronických obtížích s ledvinami a zapovězen je také lidem, kteří trpí žaludečními nebo dvanácterníkovými vředy.

Využití v kuchyni

Z křenu si můžete připravit hned několik dobrot. Pokud možno však volte vždy ten čerstvý, ze kterého se při strouhání uvolňuje hořčičná silice, která způsobuje jeho typicky štiplavou chuť.

Z křenu si můžete připravit například lahodnou pomazánku Canva

Křenová pomazánka s tvarohem

  • 1 balení měkkého tvarohu
  • 100 g křenu
  • 2 lžíce majonézy
  • sůl a pepř
  • pažitka

Omytý křen oloupeme a nastrouháme najemno. Dále si v míse smícháme tvaroh s majonézou a přidáme 2–3 lžíce nastrouhaného křenu. Pořádně zamícháme a dochutíme solí a pepřem. Pomazánku mažeme na plátky veky nebo chleba a zdobíme nakrájenou pažitkou.

Tip: Chcete-li zdravější verzi, nahraďte majonézu stejným množstvím zakysané smetany.

Zpestřete si všední dny – třeba právě chlebíčky s pomazánkou

Zelný salát s křenem a řepou

  • 250 g bílého zelí
  • 2 menší mrkve
  • 100 g křenu
  • 1 větší jablko
  • 50 ml oleje
  • šťáva z půlky citrónu
  • sůl a cukr

Omyté zelí zbavíme košťálu, nakrájíme na jemné nudličky a přidáme k nastrouhané mrkvi, křenu a jablku nakrájenému na kostičky. Pořádně zamícháme, přidáme šťávu z citrónu, sůl, cukr, zakápneme olejem a opět promícháme.

Tip: Do jemnější verze salátu přidáme bílý jogurt.

Pokud můžete, volte vždy ten čerstvý, díky němuž chuť vašich pokrmů o dost více vynikne Canva

Křenová omáčka

  • 1 l plnotučného mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání (33 %)
  • 50–100 g křenu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl a bílý pepř

Nejdříve si připravíme jíšku z másla, které rozpustíme v hrnci a zasypeme hladkou moukou. Promícháme a necháme chvíli opražit, poté zalijeme mlékem a vymícháme do jemné konzistence bez hrudek. Do směsi přidáme nastrouhaný křen a za stálého míchání vaříme 10–15 minut. Poté vlijeme smetanu a po dobu zhruba pěti minut necháme bublat. Omáčku dochutíme solí, pepřem, případně i citrónovou šťávou a podáváme s vařeným uzeným masem a houskovým knedlíkem.

Omáčka k obědu příjemně zahřeje

Léčivé recepty z křenu

Křen můžete využít i jako lék a připravit si z něj sirupy, tinktury či obklady.

Křenový med při kašli a rýmě

Recept je velmi jednoduchý – jednu lžíci nastrouhaného křenu smícháme se třemi lžícemi medu a jednu čajovou lžičku směsi pak užíváme 3x denně.

Křenová placka

Křenová placka se používá nejen při zápalu plic, ale také jako obklad na revmatická kolena či jiné bolavé končetiny.

  • 200 g syrových brambor
  • 3 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru

Syrové brambory nastrouháme, vymačkáme z nich vodu a následně promícháme s pěti lžícemi nastrouhaného křenu. Směs zabalíme do gázy a přiložíme na bolavé místo, které jsme ještě předtím namazali sádlem. Necháme působit 15 až 20 minut. Křenovou placku aplikujeme každý lichý den po dobu maximálně dvou týdnů.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz