Místo návštěvy restaurace si raději uvařte. Ceny obědů v Česku stouply za rok o pětinu

Číšník nese burgry v restauraci třem lidem Drazen Zigic / Shutterstock.com

Pokud si o každé polední pauze v práci zajdete na oběd do restaurace, váš bankovní účet vám asi zrovna nepoděkuje. Restaurace po celé České republice meziročně zdražily, cena obědů v pražských restauracích už přesáhla hranici dvou set korun. Příčinou jsou narůstající ceny vstupních nákladů, a to jak surovin samotných, tak energií, nájmů i pracovní síly. Restaurace tak přichází o své hosty, zákazníkům se víc vyplatí přinést si jídlo z domova.

Přečtěte si také

Výborná příloha jen ze 3 surovin: Snadný bramborový knedlík jako od babičky

Restaurace po celé ČR zdražují

Na všudypřítomné zdražování už si asi každý z nás zvykl. Není proto překvapením, že si oproti loňskému roku připlatíme i za obědy v restauracích. Položky, u nichž cenovka vzrostla nejvíce, jsou totiž potraviny, energie i nájmy. Na sklonku loňského roku činil meziroční rozdíl v průměrné ceně oběda přibližně 29 korun, tedy 19 %. Vyplývá to z analýzy plateb stravenkovými kartami, kterou provedl jejich provozovatel, firma Sodexo Benefity.

S hotovou jíškou uvaříte za chvíli

„Zatímco od začátku loňského roku se ceny meziměsíčně zvyšovaly maximálně o dvě koruny, v září přišel skok o více než pět korun. Zřejmě to souvisí s tím, že provozovatelé restaurací se po skončení prázdnin odvážili do konečných cen výrazněji promítnout své rostoucí náklady,“ uvedl Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo.

Srovnání cen obědů v jednotlivých krajích v roce 2021 a 2022 Sodexo

Nejdražší oběd je v Praze

Není překvapením, že největší zdražení zaznamenali Pražané. Průměrná cena oběda dosáhla ke konci prosince 2022 203,50 Kč, což je o necelých 35 korun více než v předchozím roce. Drahé stravování je i v Plzni nebo Brně, kde v průměru zaplatíte 190 Kč. Nejlevněji se naopak nají obyvatelé Ústeckého kraje a kraje Vysočina, kde oběd vychází průměrně na 161 Kč.

„Ještě palčivěji si zdražování obědů uvědomíme při pohledu na roky 2021 a 2020. Už v prosinci 2021 byl totiž meziroční růst dvanáctiprocentní. O rok dříve – tedy mezi prosincem 2019 a prosincem 2020 – to přitom bylo jen o tři procenta,“ připomněl Michelfeit.

Lidé si raději uvaří doma

S narůstajícími cenami za obědy ztrácí restaurace strávníky, což je dostává do začarovaného kruhu – nebudou-li mít obrat, nemohou obědy zlevnit. Růst cen ovlivnil též chování zákazníků. Ti si mnohem častěji objednávají pouze jídlo, pití jen ve zcela výjimečných případech.

Z výsledků analýzy firmy Sodexo rovněž vyplývá, že zákazníci využívající benefitní karty utrácí nyní více v obchodech s potravinami než v restauracích. Lidé hledají cesty, jak ušetřit, a domácí vaření může znamenat výraznou úsporu.

Paní kuchařka v jídelně podává dětem oběd New Africa / Shutterstock.com

Od února zřejmě zdraží obědy ve školách

Rodiče dětí školou povinných asi nepotěší, že zdražování čeká i školská zařízení. Ta mohou díky novelizované vyhlášce ministerstva školství už od 1. února zvýšit ceny obědů až o 20 %. Ministerstvo školství chce tak institucím umožnit nákup kvalitnějších surovin.

Průměrná cena oběda činí nyní v průměru 34 korun. Současný cenový limit na oběd pro žáka staršího 15 let je nyní 45 korun, od 1. února však bude činit 54 korun. Limit pro strávníky ve věku mezi 7 a 10 lety bude nově 47 Kč, pro děti od 11 do 14 let pak 50 Kč. Děti do 6 let budou za oběd platit maximálně 36 korun, což je o 6 Kč více než nyní.

Zkuste koupit hotová jídla

Zdražení se během roku zpomalí

Nejvyšší růst cen zaznamenali v Sodexo na podzim. „Jde o bezprecedentní růst, který za uplynulých dvacet let nepamatujeme. Obědy za loňský rok v podstatě zdražily o inflaci, byť ještě v létě to vypadalo, že se inflace do jejich cen celá nepromítne,“ uvedl Michelfeit.

„Zdražení dle mého názoru ještě v roce 2023 uvidíme, ale bude pozvolnější se zpomalujícím se tempem inflace. Pokles inflace pod desetiprocentní hranici očekáváme v polovině letošního roku. Zároveň platí, že stále více strávníků už není ochotno zvyšující se ceny akceptovat, což na restaurace vytváří tlak z druhé strany,“ dodal.