Jí se kiwi i se slupkou? A jak si ho vypěstovat na zahradě?

Rozkrojené a celé kiwi na stole stranger.studio / Shutterstock,com

Kiwi se za posledních pár let stalo v našich obchodech poměrně dostupným ovocem. Víte, proč ho aspoň jednou za čas jíst? Používáte ho v kuchyni? Přinášíme článek nabitý radami a tipy, které vám toto exotické ovoce přiblíží o něco více.

Přečtěte si také

Luxusní sýrová roláda: S tímhle retro občerstvením nikdy nešlápnete vedle

Co obsahuje kiwi?

Toto exotické ovoce původem z Číny obsahuje mnoho vitamínů a dalších složek, které jsou pro lidské tělo velkým přínosem. Ačkoliv se o kiwi moc často ve spojitosti se zdravou stravou nemluví, přesvědčíme vás o tom, že byste ho do svého jídelníčku měli zařadit i vy.

Kiwi obsahuje:

  • vitamín C
  • hořčík
  • bílkoviny
  • železo
  • draslík

Proč jíst kiwi?

Na co je tedy dobré? Díky kombinaci zmíněných vitamínů a minerálů pomáhá proti stresu, posiluje imunitu, podporuje činnost svalů a pomáhá při hubnutí, protože urychluje metabolismus. Málokdo o kiwi ví, že také pomáhá při problémech s močovým ústrojím, jelikož má schopnost rozrušovat kamínky v močové soustavě. Dále zpevňuje cévy a vaziva a přispívá k dobrému růstu kostí.

Tento malý zázrak přitom běžně stojí kolem 9,90 Kč (v akci i 3,90 Kč) a v obchodech ho seženete celoročně.

Je kiwi součástí vašeho jídelníčku?

Kupte se slevou Kiwi.

Porovnat slevy

Jak správně jíst kiwi?

Možná jste někdy sami byli překvapení, když jste zahlédli člověka, který si pochutnával na kiwi i se slupkou. Pravdou ale je, že právě slupka z kiwi obsahuje mnoho vitamínu C, který posiluje imunitní systém. Nemusíte se jí tedy bát – ačkoliv obsahuje mnoho miniaturních chloupků, stačí jen kiwi opláchnout a chloupky odstranit prsty či utěrkou.

Tip: Pořídit si můžete i speciální loupač na kiwi Tescoma Presto, který je tvarovaný tak, aby oddělil slupku od dužiny. Vyjde vás na 55 Kč.

Miska s kousky kiwi Fotema / Shutterstock.com

Jak zpracovat kiwi v kuchyni?

Nasladko

Kiwi je pro svou šťavnatost velmi často používáno do různých lehčích dezertů. Můžete například vytvořit koláč s piškotovým korpusem, tvarohem a kiwi. Pro mnoho vitamínů a živin se používá i do tzv. smoothie bowl, což je miska plná různých superpotravin, která vás ráno nakopne a dodá tělu potřebné živiny. Většinou tuto směs kromě kiwi tvoří banán, chia semínka, ovesné vločky či borůvky.

Naslano

Stejně jako jiné exotické druhy ovoce se kiwi hodí i ke slaným jídlům – skvěle doplní uzeného lososa, kterého lze podávat s bagetkami či jiným pečivem. Další zajímavou kulinářskou zkušeností pak může být maso na kari s kiwi a rýží. Rozhodně nemějte dojem, že se kiwi dá konzumovat jen syrové! Naopak – využijte jeho výrazné chuti a vyzkoušejte recept, který rozhodně zaujme.

Vyzkoušejte kiwi s rýží!

Kupte se slevou Rýže Lagris.

Porovnat slevy

Jak pěstovat kiwi?

I v našich klimatických podmínkách si můžeme kiwi vypěstovat, důležité je vybrat vhodnou otužilou odrůdu. Ve vegetačním období se musí přihnojovat (směsí vápníku, draslíku a hořčíku) a zalévat. Velkou výhodou je, že rostlinku nenapadají houbovité choroby ani škůdci. Navíc se jedná o popínavý druh, který krásně kvete a plody vydrží až do prvních mrazů.

U nás se nejlépe daří především minikiwi, tedy aktinidii význačné (Actinidia arguta) a jejím odrůdám. Rozhodně doporučujeme sehnat si rostlinku nebo semínka ve specializovaných prodejnách, protože ze semínka kupovaného kiwi velké pěstitelské úspěchy čekat nemůžete. V zahradnictví se nedivte, když vám budou dávat rostlinky dvě – kiwi patří mezi dvoudomé druhy, proto potřebujete rostliny samčí i samičí, jinak by neplodilo.