Na bohatý štědrovečerní stůl patří exotické ovoce. Jaké jsou ty nejoblíbenější kousky z obchodů?

Rozkrojené exotické ovoce: ananas, pitahaya, pomeranč, kiwi, marakuja Avdeyukphoto / Shutterstock.com

Vánoce jsou za dveřmi a s nimi i příprava štědrovečerní večeře. Co kdybyste letos ozvláštnili tradiční sváteční tabuli něčím zdravým, exotickým a novým? Připravili jsme pro vás 5 tipů na tropické ovoce, které seženete i u nás a určitě jím potěšíte rodinu. Do kterého se mezi svátky s chutí zakousnete?

Přečtěte si také

Čtyři zdravé kaše, které vám pomohou s hubnutím

Papája

Papája je druh ovoce s oranžovou slupkou i dužinou, které s největší pravděpodobností pochází ze Střední Ameriky. Tato pochoutka se loupe a konzumuje se z ní pouze dužina bez černých semínek.

Papája nepatří mezi příliš sladké druhy, její chuť tedy nejlépe vynikne ve sladkoslané kombinaci (např. se sušenou šunkou) či v jednoduchém ovocném salátu s limetkou.

Papáju seženete v malém obchodě jen velmi zřídka. Je proto potřeba sledovat slevové akce, případně zamířit do větších nebo specializovaných prodejen. V České republice ji běžně koupíte za cenu 80–100 Kč za kus, teď před Vánoci je však často k dostání ve slevě.

Bedýnka s celými i půlenými plody marakuji NIKCOA / Shutterstock.com

Marakuja

Marakuja neboli mučenka (anglicky passion fruit) patří mezi tropické ovoce a říká se o ní, že díky vysokému obsahu vitamínu C dokáže perfektně nakopnout imunitu. Ve větších obchodech ji seženete celkem běžně, za 1 kus zaplatíte do 20 Kč.

Marakuja může mít fialovou či oranžovou slupku, která se nekonzumuje. Chutný je její vnitřek plný semínek a sladké šťávy. Nejlépe si ji vychutnáte, když ji jen tak vydlabete lžičkou.

Kam zajít pro marakuju v akci?

Mango

Mango patří mezi velmi sladké druhy ovoce s vysokým podílem vitamínů A, C, draslíku i vlákniny. Běžně jej koupíte i v menším supermarketu. Cena za 1 kus se liší podle toho, zda se jedná o „mango k dozrání“, nebo o „mango k přímé spotřebě“ (tzv. ready to eat). V akci jej nicméně seženete i kolem 30 Kč/ks. Mango je dobré jen tak, s jogurtem, v ovocném salátu nebo v lahodném smoothie s dalšími plody.

Plátky dračího ovoce New Africa / Shutterstock.com

Pitahaya neboli dračí ovoce

Dračí ovoce (dragon fruit) je plod kaktusovité rostliny a svým tvarem připomíná malý plamen. Obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, například vitamíny B, C, E, železo, antioxidanty a vápník. Růžová slupka se loupe a konzumuje se pouze dužina, která může mít růžovou i bílou barvu, podle druhu ovoce.

V menších obchodech dračí ovoce neseženete, musíte pro něj do větších hypermarketů nebo specializovaných tržnic. Pokud v obchodě na pitahayu narazíte, zaplatíte okolo 90 Kč za kus.

Ananas

Ananas je v našich končinách poměrně známým ovocem, přesto si ho příliš nedopřáváme. Proč ale neudělat výjimku a nepřidat jej na sváteční tabuli? Toto sladké ovoce obsahuje velké množství vitamínů C, A či B a dalších látek, díky čemuž je skvělým přírodním lékem na mnoho neduhů. Nalézt se navíc dá v menších obchodech i větších supermarketech, a to obvykle za akční cenu kolem 30 Kč.

Už víte, kterým tropickým ovocem letos ozvláštníte svůj vánoční stůl? Neváhejte a vyberte si z široké nabídky exotických druhů, které jsou v obchodech i supermarketech jako na dlani takřka po celý rok!