Vánoční františek i purpura jsou české vynálezy, které dodají tu správnou sváteční vůni

Ruka zapalující vánoční františky Michaela Jilkova / Shutterstock.com

Co si představíte pod vánoční vůní? Pro některé je to vůně vánočního stromečku, pro jiné zase vůně cukroví. Pokud cukroví nepečete a stromeček máte umělý, existují i další způsoby, jak příjemně provonět domov a postarat se o tu správnou atmosféru. Mezi nejlepší možnosti patří nejen vánoční svíčky, ale především tradiční pálení františků a purpury. Mnoho lidí na tento zvyk zapomnělo, ale jedná se pravděpodobně o ryze české vynálezy, které by v domácnosti neměly chybět.

Přečtěte si také

Jahodový špenát ozdobí balkon i zahradu. Navíc se jeho listy a plody dají jíst a báječně chutnají

Vánoční františky

Vykuřování domácností je tradice stará jako lidstvo samo. V dávné minulosti se vykuřovaly příbytky od zlých sil a temné energie, ničily se tak viry a bakterie nebo se zkrátka jen dodala domovu příjemná vůně.

Zatímco se vykuřování za pomoci bylin praktikuje po celém světě, pálení františků je česká tradice, která vznikla zhruba před 300 lety na česko-německém pohraničí. František je malý kužel, který se skládá z dřevěného uhlí, nejčastěji lipového, do kterého je přidáno kadidlo.

Už máte připravenou výzdobu?

Proč zrovna františek? Existují dvě teorie, kde se tento název vzal. Podle jedné jde o převzatý výraz pro kadidlo, a to buď z francouzského „franc encens“ nebo z anglického „frankincense“. Další teorií je, že nese jméno po svatém Františku z Assisi, a to podle tvaru kapuce, kterou nosili františkánští mniši.

Vánoční františky Michaela Jilkova / Shutterstock.com

Jak františky pálit?

Stejně jako u svíček nebo prskavek, i zde by měla být na prvním místě bezpečnost. Františky vždy umístěte na nehořlavou podložku, třeba na talířek, a dejte pozor na průvan, aby se nepřevrátily a něco nepodpálily.

Zapalování františků není těžké – vrchol kužele podržíte nad plamenem, dokud nezačne doutnat, následně ho trochu rozfoukáte a můžete si užívat jeho příjemnou vůni. Jejich cena obvykle nepřesahuje několik desítek korun za celé balení. Někteří je milují, ale jiným nemusí být jejich vůně příjemná, berte tedy ohled i na další členy domácnosti.

Přineste si domů kouzlo Vánoc

Vánoční purpura

Všimli jste si v obchodě sáčků s vánoční purpurou, ale ještě jste ji nevyzkoušeli? Nemáte se čeho bát, stejně jako pálení františků, i pálení purpury je jedním z nejstarších českých vánočních zvyků. Jedná se o směs bylin a koření, která vydává specifickou vůni. Někteří si purpuru kupují, jiní si ji vyrábí svépomocí z bylin, které mají nejraději.

Zatímco se františky zapalují, purpura se jen nahřívá – použijte jen 1–2 lžíce purpury a umístěte ji tam, kde pod sebou bude mít zdroj tepla. Může to být například:

  • Kovová plotýnka
  • Sklokeramická deska
  • Plech na plynovém hořáku
  • Topení
  • Krb
  • Aromalampa
Aromalampy a purpura AnneGM / Shutterstock.com

V případě umístění na plotýnku nebo sklokeramickou desku dejte pozor, abyste ji zapnuli na nejmenší stupeň a nehrozilo, že purpura vzplane. Pokud použijete aromalampu, umístěte do ni také trochu vody nebo esenciálního oleje.

Vlastní výroba purpury

Namíchat bylinky a koření tak, aby vznikla ideální vánoční vůně, může být složité, proto si většina lidí kupuje již hotové směsi. Stejně jako u františků, i zde je pořizovací cena v řádech desítek korun. Pokud byste si přeci jen chtěli vyrobit vlastní purpuru, vsaďte na aromatické ingredience, jako je pomerančová kůra, hřebíček, šalvěj, levandule, skořice nebo třeba bobkový list.