Lidl zakázal prodej kaprů z kádě před svými obchody. Koupíte si raději balené?

Kapři lovení sítí z kádě Jiri 'Tashi' Vondracek / Shutterstock.com

Každoroční tradice, ale také trn v oku mnoha lidí, především pak ochránců zvířat. Prodej živých kaprů je v Česku tradiční součástí vánočních svátků, čím dál tím více lidí však upozorňuje na jeho negativa. K odpůrcům se letos přidává i řetězec Lidl, který jako první řetězec u nás zakázal jejich prodej. Jaký k tomu měl důvod a kde jinde kapry koupíte? A po čem jiném sáhnout?

Přečtěte si také

Výborný snack z listového těsta: Oblíbené pizza šneky chutnají všem

Kapry si letos před Lidlem nekoupíte

Nemůžete se každý rok dočkat štědrovečerního filetu z co nejčerstvější ryby, nebo se vám z pohledu na káď plnou kaprů dělá mdlo? Pokud patříte k druhé skupině, letošní krok obchodního řetězce Lidl vám udělá radost – před obchody Lidl letos kádě s živými kapry neuvidíte.

Řetězec se opírá o mnohaletý postoj ochránců zvířat a poukazuje na etické aspekty a aspekt udržitelnosti. „Odpovědné podnikání pro nás znamená nabízet zákazníkům zboží nejvyšší kvality a zároveň se chovat k našemu okolí tak, aby naše činnost byla dlouhodobě udržitelná,“ uvedl k zákazu prodeje tiskový mluvčí Lidlu Tomáš Myler.

Pro kapří filety si však do Lidlu můžete zajít – najdete je v jeho klasické nabídce, předem naporcované a zabalené, díky čemuž máte navíc záruku, že bude maso nezávadné, kvalitní a eticky zpracované. Na celý proces totiž dohlíží Státní veterinární správa.

Na druhou stranu by však i stánkoví prodejci měli postupovat dle jejích zásad a zásad Česká obchodní inspekce, které mimo jiné upravují i to, jak kapra usmrtit.

Dvojice kapřích filetů s citronem Tatiana Frank / Shutterstock.com

Prodej kaprů před obchodními řetězci

Na kádě s prodejem živých kaprů můžete zpravidla narazit i na větších náměstích či v rámci vánočních trhů, obchodní řetězce ovšem bývají sázkou na jistotu – a to přesto, že se jejich názor na káďový prodej různí.

Jste připraveni na Vánoce?

Například řetězce Penny Market, Kaufland či Tesco prodej živých ryb zásadně neodmítají a prodej živých kaprů z kádí před svými prodejnami vnímají coby součást českých tradic. Značky Billa a Albert se od něj naopak snaží distancovat, kádě před nimi však i tak můžete najít, pokud jsou např. pod soukromým pronájmem. Nehledě na káďový prodej ale i letos platí, že kapří filety, ale i další ryby koupíte ve většině supermarketů a hypermarketů.

Proč kupovat živé kapry – a proč ne?

Koupě živého kapra se stává pro čím dál tím více lidí přežitkem, to ovšem nenahrává českým rybářům – kapr tvoří až 90 % všech chovaných ryb u nás, z čehož většina se prodá právě na podzim a v zimě. Nebýt však Vánoc, mnozí lidé by o něj ani neměli zájem, pětina Čechů jej dokonce nejí vůbec. Pro ty zbylé jde ale o oblíbenou tradici, bez které si Vánoce neumí představit.

A co něco sladkého?

Odpůrci prodeje kaprů zase poukazují na stres i riziko zranění, které rybám hrozí – a to od samotného výlovu, přes transport do kádí až po přenos domů a případné „přechovávání“ zde, typicky ve vaně. Negativem jsou přirozeně i nešetrné či neúspěšné snahy o domácí usmrcení kapra. Před nimi ovšem odrazují samotní rybáři i odborníci, kteří veřejnost naopak nabádají, aby přípravu živého kapra přenechala právě na zkušených či vyškolených prodejcích.

Talíř s řízkem, citronem a bramborovým salátem stockcreations / Shutterstock.com

Co jiného si dopřát na štědrovečerní večeři?

Pokud kapr na váš stůl rozhodně nepatří, případně jste se letos rozhodli pro změnu, zvolit můžete hned několik klasických alternativ. Co si uvařit na štědrovečerní večeři?

  • Jinou rybuneochuzujte se o zdravé maso, zvolte pstruha, makrelu, tresku či populárního pangase. A pokud se chcete vyhnout kostem, vsaďte na lososa.
  • Řízky – sázkou na jistotu jsou poctivé kuřecí řízky, nikdo vám však nebrání připravit si i vepřové či krůtí. A aby byl večer ještě slavnostnější, potěšit se můžete i vídeňskými telecími řízky na přepuštěném másle.
  • Další pokrmy – pokud vás nelákají ryby ani řízky, klasikou v regionech jsou třeba klobásy, kachna či pokrmy z hub. Nikdo vám ovšem nebrání zvolit si i vlastní recept – a třeba tak začít novou rodinou tradici.