Tipy na jedlé dárky: Vyzkoušejte recepty, se kterými budete slavit úspěch

Žena balí ručně vyrobené jedlé dárky NatalyaBond/Shutterstock.com

Vymyslet dárek, kterým uděláme druhým radost, není vždy snadný úkol. Vděčné jsou v tomto ohledu dárky jedlé. Pokud totiž aspoň trošku znáte chutě svých blízkých, je velká pravděpodobnost, že se trefíte a dárek nepřijde na zmar. Výhodou jedlých dárků je i to, že je můžete jak koupit, tak vyrobit doma. Ty vlastnoručně dělané jsou samozřejmě originální, a protože do nich vkládáte i svoji energii a lásku, potěší dvojnásob.

Přečtěte si také

Víte, jak správně skladovat polévku, aby dlouho vydržela? A jak na její ohřev?

Pro milovníky sladkého

Pokud máte příbuzné nebo přátele, kteří rádi mlsají sladkosti, potěšte je domácími sušenkami, případně speciálním druhem cukroví, které umíte jen vy.

Receptů na domácí sušenky existuje celá řada, ať už preferujete ty máslové, čokoládové nebo třeba skořicové. Jejich příprava přitom není nijak složitá a určitě jimi potěšíte každého mlsouna, a to nejen o Vánocích. Vyzkoušet můžete třeba cookies – lahodné křupavé sušenky s kousky čokolády.

Namixujte pod stromeček sušené ovoce s ořechy v akci

Kupte se slevou Kešu Tesco.

Porovnat slevy

Recept na domácí cookies:

Postup:

Smíchejte máslo s oběma cukry. Přidejte vejce a směs rozšlehejte šlehačem na nízký rychlostní stupeň. Poté už ručně přimíchejte mléko, mouku, kypřicí prášek a čokoládu nakrájenou na malé kousky. Těsto nechejte na čtvrt hodinky uležet v lednici. Pak z něj vytvarujte malé hromádky. Vyskládejte je na plech a dejte péct na 200 stupňů po dobu 5 až 10 minut.

Domácí sušenky zabalené v dárkové krabici AOFTO / Shutterstock.com

Sladce i zdravě

Jestliže si vaši blízcí rádi zamlsají, ale z čokolády a sladkého pečiva mají spíš výčitky svědomí, obdarujte je zdravější variantou jedlého dárku. Co takhle směs sušeného ovoce a oříšků? Můžete ji buď pořídit v obchodě, nebo vyrobit z vlastních zásob. Výhodou druhé varianty je, že si poskládáte směs podle vašich představ a chutí obdarovaného.

Ovoce se nejlépe usuší v sušičce, ale pokud ji nemáte, můžete využít i troubu. Nejlepší jsou na sušení jablka, hrušky, švestky, meruňky nebo třeba banán – ale záleží jen na vás.

I slané dárky slaví úspěch

Pokud vaši blízcí neholdují sladkému, nevadí. Připravte jim nějakou pochoutku naslano. Může to být paštika, sušené maso, utopenci nebo nejrůznější pesta a domácí směsi koření.

Velmi oblíbené jsou také nakládané sýry. Přitom je to rychlovka, kterou zvládnete během půl hodinky. Musíte na ně ale myslet dopředu – uležené jsou až tak za dva týdny. Nejlépe vám poslouží hermelín, ke kterému přidáte ingredience dle vaší fantazie – chilli papričky, cibuli, česnek, sušená rajčata, švestky nebo třeba vlašské ořechy. Vše naskládejte do sklenic, zalejte olejem a parádní dárek bude zanedlouho na světě.

Obzvlášť na Vánoce přijde vhod i nějaké to slané pečivo. I milovníci sladkého si totiž rádi odpočinou od záplavy vanilkových rohlíčků, perníčků a lineckého. Jako drobný dárek pro přátele nebo kolegy můžete upéct třeba slané tyčinky.

Slané tyčinky se sezamovými semínky převázané stuhou Photon Collective / Shutterstock.com

Recept na slané tyčinky

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 0,1 studené vody nebo piva
  • 2 vejce
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • sůl, kmín, mák, různá semínka na posypání

Postup:

Smíchejte mouku, máslo, 1 vejce, vodu (pivo) a prášek do pečiva. Vypracujte těsto, rozválejte na 5 mm tenký plát a potřete rozšlehaným vajíčkem. Poté nakrájejte na tyčinky. Posypte je ingrediencemi podle vlastního výběru a pečte na 180 stupňů zhruba 15 až 20 minut.

Nestíháte vyrábět? Vsaďte na dárkové balení v akci

Zalovte ve spíži

Sháníte dárek na poslední chvíli, a navíc jste úplně bez inspirace? Možná, že vhodnou věc dávno máte, jenom jste si to neuvědomili. Děláte domácí marmelády? Jste včelaři a máte proto zásoby medu? Nebo třeba na sklonku léta rádi zavařujete, vyrábíte kompoty, nakládáte zeleninu? Vězte, že většina těchto výrobků poslouží jako skvělý dárek. Zvlášť pokud vaši přátelé nemají zahradu a chybí jim tedy příležitost užít si domácí suroviny. Připravte jim proto balíček z vašich nejlepších výtvorů. Uvidíte, že zabodujete.

  • Tip: Určitě si pamatujete oblíbené dárkové koše, které za vás připraví už přímo v obchodě. Vaše blízké ale určitě potěší dárkové balení alkoholu se skleničkami, různé druhy salámů nebo čajů. Nebojte se vybrat exkluzivní výrobky, které dodají punc svátečnosti.

Myslete na to, abyste takovýto dárek hezky zabalili. Zaprášená zavařovačka, kterou jste právě vyndali z regálu ve spíži, není to pravé ořechové. Balíček domácích dobrot bude nejlépe vypadat v průsvitném obalu, třeba v celofánu. Na převázání můžete použít stužky z přírodních materiálů, dobře vypadá třeba juta. S ručně psanou visačkou určitě nešlápnete vedle, zvlášť když k popisku dobroty připojíte i nějaké pěkné osobní věnování.