Jak se starat o krbová kamna, abyste prodloužili jejich životnost?

Krbová kamna v místnosti s křeslem, soudkem s tácem a hromádkou polínek Ingrid Maasik / Shutterstock.com

Není nic útulnějšího než plápolající oheň, zvuk praskajících polen a teplo sálající z krbových kamen. Abyste si domácí pohodu u kamen mohli užívat dlouhá léta, musíte se však o ně patřičně starat. Pojďte se s námi podívat na to, jak o krb pečovat, jakými vychytávkami si péči zjednodušit a na co všechno je při jeho údržbě třeba dávat pozor.

Přečtěte si také

Ovoce a zelenina se dováží ze Španělska nebo Latinské Ameriky. Během své cesty dozrává v kamionech a chladicích boxech

Teplovzdušná a teplovodní kamna

Krbové vložky je možné rozdělit na teplovzdušné, teplovodní a sálavé (též akumulační). Rozdíl je hlavně v médiu, které má na starost přenos tepla, a na principu vytápění.

Teplovzdušné krbové vložky jsou určené především k doplňkovému topení. Interiéru dodávají romantický dojem s poměrně dobrou účinností a relativně nízkými emisemi.

Teplovodní vložka je vybavena teplovodním výměníkem a bývá připojena k otopné soustavě domu. Stejně jako ta teplovzdušná pracuje na principu konvekčního vytápění, kdy dochází k ohřátí okolního vzduchu, který poté stoupá ke stropu, kde se ochlazuje a opět klesá.

Ženská ruka otevírající krbová dvířka Fire-n / Shutterstock.com

Sálavé topení – vaše soukromé slunce

Sálavá krbová vložka šíří teplo infračerveným zářením a ohřívá tak nejen stěny a nábytek v místnosti, ale i osoby v ní přítomné, podobně jako slunce. Naakumulované předměty poté přijaté teplo vyzařují zpět do místnosti. Jde tedy o nejpřirozenější možný zdroj tepla, jaký si domů můžete pořídit. Princip tohoto vytápění využívají především akumulační kamna a sálavé krby.

Ať už zvolíte jakýkoli druh vytápění, mějte na paměti, že pouze kamna, která mají náležitou péči, vám mohou dlouho a dobře sloužit.

Zažeňte zimu v domácnosti

Jak vyčistit krbová kamna?

Hned zpočátku je třeba zmínit, že tím nejdůležitějším krokem v péči o krb nebo kamna je prevence, která spočívá především v používání kvalitního paliva. Krb tak nebude zbytečně zanášen nečistotami a jednotlivé komponenty nebudou vystavovány zbytečné zátěži.

V rámci prevence byste také neměli zapomínat na pravidelné čištění alespoň jednou týdně. Pokud se vám zdá, že se kamna znečišťují rychleji, přidejte ještě jedno čištění navíc. Záleží také na velikosti – menší krby většinou vystačí i s menší údržbou, velká kamna by se měla čistit častěji.

Muž vyndává výměník popela v krbu Fire-n / Shutterstock.com

Jak kamna správně čistit kamna?

Nejdůležitější je nechat kamna důkladně vychladnout. Čištění žhavých kamen by bylo nejen neefektivní, ale mohlo by je navíc poškodit. Pozor také dávejte při výběru čisticích prostředků, které na kamna použijete. Vybírejte výhradně přípravky, které jsou na ně přímo určeny.

Zároveň je třeba dodat, že údržbě kamen se musíte věnovat po celý rok, a to i mimo sezónu, kdy je používáte. Nejvíce péče si zaslouží před začátkem topné sezóny, aby byla připravená na zátěž.

Dokonale čistá kamna

Nezapomeňte na vysávání popela z kamen

Než kamna, případně krb, začnete čistit, nejprve se vždy zbavte popela. S tím vám může pomoci specializovaný krbový vysavač, který narozdíl od smetáčku popel důkladně uklidí bez zvíření. Krbový vysavač Fieldmann FDU 2002-E s výkonem 1200 W a HEPA filtrem zachytí i ty nejmenší částečky a vy tak budete mít jistotu, že nepořádek neroznesete po celém bytě. Vysavač je zkonstruován tak, aby zvládl teploty až do 40° C a pořídíte jej za 1 299 Kč.

Pokud si chcete ušetřit starosti s vynášením popela, pořiďte si krbová kamna s výměníkem, která jsou navržena tak, abyste jim nemuseli věnovat skoro žádnou péči navíc.

Muž v gumových rukavicích čistí krbové sklo glebchik / Shutterstock.com

Čím vyčistit sklo na krbu?

Čištění krbových skel dá při údržbě nejvíce práce, ale rozhodně se vyplatí. Průzračné sklo vám při topení poskytne mnohem větší požitek z poskakujících plamínků než sklo umouněné od sazí.

, ale rozhodně se vyplatí. Průzračné sklo vám při topení poskytne mnohem větší požitek z poskakujících plamínků než sklo umouněné od sazí.

Sklo můžete umýt obyčejnou vodou se saponátem nebo speciálním přípravkem. Při mytí nejlépe používejte přípravky k tomu přímo určené – většinou jde o emulzi, která se na sklo nanese a nechá chvíli působit. Vyzkoušet můžete třeba čistič krbových skel W5, Fixinela nebo Kittfort. Takový přípravek má ideální konzistenci a nehrozí tak, že zateče za těsnění, které by mohl poškodit. Poté jej stačí otřít vlhkým hadříkem nebo papírovým ubrouskem.

Pro dokonalý výhled do plamenů

Údržba kouřovodů a servis před sezónou

Čisté sklo a uklizený popel vám nicméně nebudou k ničemu, nebudete-li pravidelně čistit kouřovody. Frekvenci čištění přizpůsobte tomu, jak často topíte – kamna na chatě samozřejmě nemusíte čistit tak často, jako krb u vás doma.

Alespoň jednou ročně, ideálně před topnou sezónou, by vaše kamna měla projít také revizí odborníka. Ten dohlédne na to, že jsou v bezchybném stavu a komín je průchozí. Budete tak mít jistotu, že je vše v pořádku a připraveno na zimní měsíce.