Recept na domácí perník z exotického ovoce kaki

Na podzim se v obchodech objevuje exotické ovoce kaki. Vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu připravit domácí perník, který voní po skořici a vanilce s exotickou příchutí kaki.

Přečtěte si také

Naučte se nový způsob, jak připravovat lososa! Po japonsku s Teriyaki omáčkou

Co je kaki?

Ještě před pár lety u nás tuto surovinu znalo jen pár lidí, dnes je však v obchodech běžnou součástí úseků ovoce a zeleniny, zejména právě teď na podzim. Jeho sladká chuť bývá přirovnávána ke kombinaci jablka, meruňky a broskve i cukrového melounu.

Oranžové kaki je plodem stromu tomelu japonského (Diospyros kaki). Vzhledem k tomu, že má mnoho odrůd, které se současně pěstují v nejrůznějších koutech světa (například v Číně, Japonsku, Koreji, Mexiku, Itálii a ve Španělsku, na jihu Ukrajiny nebo v Albánii), můžeme se setkat i s opravdu širokou škálou názvů: kaki, Diospyros (neboli „ovoce boha Dia“), churma, tomel, persimmon, sharon fruit, medové jablko, korejské mango a další.

Kolik stojí a kde ho koupit?

Plody se u nás prodávají po kusech běžně v supermarketech.

Jak poznat zralé kaki?

Vždy vybírejte krásně oranžové plody, které jsou na omak měkčí.

Jak jíst kaki?

Většina lidí netuší, že správně by se mělo kaki nechat ještě několik dní až týdnů doma dozrát, aby bylo plně zralé. Tehdy bude mít mazlavou texturu připomínající marmeládu a výrazně sladkou chuť (tu lze osvěžit pár kapkami citronové šťávy). V takovém stavu se dokonce dá vyjídat lžičkou (podobně jako kiwi).

Dužina může být uvnitř někdy načernalá – většina lidí se domnívá, že se jedná o drobná semínka, ale ve skutečnosti jde o vysrážený cukr. Semena kaki se totiž téměř v tomto ovoci nevyskytují – jsou hnědá, protáhlá cca 0,5 cm.

  • Věděli jste, že: v některých světových kulturách se před Vánocemi kaki podélně rozkrajuje a podle rozmístění černých teček či hvězdy ve středu plodu se předpovídá tuhost nadcházející zimy.

Recept na domácí perník z exotického ovoce kaki

Ingredience:

  • 2 kaki
  • 2 lžíce másla
  • 2 vejce
  • 200 g cukru krystal
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 280 g polohrubé mouky
  • 1 prášek na pečení
  • 1⁄2 lžičky soli
  • 1 lžička mleté skořice
Talíř s perníkem z kaki, šlehačkou, mátou a tímto ovocem Kupi.cz

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 170 °C.
  2. Připravte si dvě misky. Do jedné dejte mouku, prášek do pečiva, sůl, cukr a skořici. Vše promíchejte a dejte stranou.
  3. Do druhé misky si nastrouhejte kaki, přidejte máslo, vejce, vanilku a vše důkladně zpracujte, aby se ingredience spojily.
  4. Poté smíchejte obsah obou mís dohromady, dokud se vše nespojí do vláčného těsta.
  5. Zpracované těsto dejte do máslem vymazané formy a pečte po dobu 45 minut (jestli je perník hotový poznáte i tak, že do korpusu zapíchnete špejli, a pokud s na ni těsto nelepí, máte hotovo).
  6. Po vychladnutí perník nakrájejte na kousky a posypte moučkovým cukrem.