Samoobslužné prodejny COOP sklízí úspěch. Má jich vzniknout dalších padesát

Prodejna COOP v Českém Krumlově Coop

Obchodní řetězec COOP otevřel na jaře loňského roku první zcela samoobslužnou prodejnu v Česku. Vstoupit do ní lze zcela mimo otevírací dobu, 24/7 a s personálem se zde vůbec nepotkáte. Ke vstupu stačí speciální aplikace propojená s bankovní identitou. Nyní se chystá otevřít dalších 50 prodejen tohoto typu, cílí především na malá města a vesnice.

Přečtěte si také

Nemáte čas vařit? Přinášíme 7 bleskurychlých receptů pro ty, kteří chtějí jíst zdravě, chutně, ale věčně nestíhají

COOP samoobslužné prodejny otevřel už loni

COOP chce být dostupný všem. „Chceme, aby tyto prodejny byly pro každého. Samozřejmě proto v rámci standardní otevírací doby bude prodejna i nadále obsluhována personálem, mimo tuto dobu již však bude fungovat v automatickém režimu," uvedl v březnu loňského roku k otevření první takové prodejny ředitel rozvoje a marketingu COOP Lukáš Němčík.

Od té doby prošla samoobslužná prodejna, která má otevřeno 24/7 a mimo otevírací dobu funguje zcela bez zaměstnanců, kompletní rekonstrukcí. Na noc bývá uzavřený pult s lahůdkami a omezila se i nabídka chlazeného zboží.

Zajděte si do Coopu pro slunečnicový olej v akci

Prodejny jsou v malých městech hitem

Koncept malých automatických prodejen má potenciál především v malých městech, kde je poptávka po maximálně flexibilních službách. „V těchto lokalitách jsou navíc například v podvečerních hodinách či o víkendech často otevřeny jen velké obchody na okrajích, které jsou dostupné mnohdy jen autem," popisuje Němčík.

Malé obchody jsou z hlediska fungování byznysu obcí zcela klíčové. Za posledních deset let zmizela z venkova asi pětina místních prodejen. Provozovatele odrazuje energetická krize stejně jako nedostatek zaměstnanců. A právě zde se hlásí ke slovu samoobslužné prodejny.

Žena s vozíkem nakupuje v supermarketu Prostock-studio / Shutterstock.com

COOP chystá 50 nových prodejen

Obchodů budoucnosti, jak lze tento koncept bez skrupulí nazvat, má COOP v současné době už 12. Během otevírací doby je obsluhují prodavači tak, jak jsme zvyklí, ale mimo otevírací dobu fungují na bázi samoobslužného provozu. „Tam, kde jsme byli ve ztrátě, dnes vyděláváme. Myšlenka je, že zkrátíte otevírací dobu s personálem, peníze z uspořených nákladů dáte do provozu, a tím se dostanete na nulu. K tomu máte dodatečné tržby mimo otevírací dobu,“ popsal Němčík pro Seznam Zprávy.

Podobných prodejen, kde nakoupíte klidně ve 2 hodiny ráno, chystá společnost COOP otevřít rovnou padesát, a to především na malých městech. „Na základě zkušeností se ukazuje, že systém automatického prodeje je ideálním řešením pro prodejny na vesnici nebo v menších městech,“ uvedl pro CzechCrunch Němčík.

Klíčem k úspěchu je bankovní identita

Úspěch samoobslužných prodejen je zaručen. Celkem v nich už nakoupilo 40 tisíc zákazníků. Loni jich společnost otevřela pět, letos už sedm a další budou brzy následovat, a to i v odlehlých lokalitách, kde dříve žádný obchod nebyl.

Základním stavebním kamenem celého systému je bankovní identita. Ta zároveň eliminuje potenciální krádeže, jelikož bez poskytnutí potřebných údajů není ani možné do obchodu vstoupit. Některé prodejny, například ta v Berouně, se navíc proti krádežím brání i pomocí umělé inteligence.

Košík s nákupními taškami Ratana21 / Shutterstock.com

Otevření nových prodejen zafinancují sponzoři

Otevření jedné takové prodejny vyjde COOP na stovky tisíc až několik milionů, záleží na velikosti obchodu a dané lokalitě. Část investice do nových poboček, která by měla čítat několik desítek milionů korun, zaplatí partneři ČSOB a Mastercard. Očekává se však také zapojení ministerstva průmyslu a obchodu.

COOP však v Česku není jediným provozovatelem prodejen otevřených 24/7. V Týnu nad Vltavou vznikla v prosinci loňského roku automatická prodejna s chovatelskými potřebami Super zoo a na Chrudimsku funguje obchod s názvem Fééér, který rovněž nemá zavírací dobu.

Zdroje: cc.cz, aktualne.cz, seznamzpravy.cz, cc.cz, forbes.cz