Znáte rýžový ocet? Má nespočet využití pro kuchyni i vaše zdraví

Rýžový ocet a rýže Pixel-Shot / Shutterstock.com

Zatímco se suroviny používané v kuchyni v různých domácnostech liší, některé z nich najdeme v každé z nich. Patří mezi ně ocet. Existuje mnoho druhů octa s různým využitím. Možná máte doma kvasný lihový, jablečný nebo balzamikový. Slyšeli jste také o rýžovém octu? Jedná se o poklad asijské kuchyně a zejména v Japonsku je nedílnou součástí mnoha pokrmů. Nejde jen o ochucovadlo, má široké spektrum zdravotních přínosů a rozhodně by ve vaší kuchyni neměl chybět.

Přečtěte si také

Patří podle vás zvířecí miláčci do obchodů? Někde mají přísný zákaz, jinde je vítají s otevřenou náručí

Kde se rýžový ocet vzal?

Rýžový ocet se vyrábí z fermentované rýže. Cukry v rýži se přemění na alkohol a vznikne rýžové víno. Rýžové víno se prostřednictvím druhé fermentace přemění na rýžový ocet. Jelikož se vyrábí dalším kvašením rýžového vína, nazývá se často také rýžový vinný ocet. Obvykle je mnohem méně kyselý a jemnější než běžný bílý ocet.

Chutí se nejvíce blíží jablečnému octu, ale je o něco jemnější a nemá ovocné podtóny. Jeho barva se pohybuje od čiré až po zlatou. Jeho jemná chuť je jako stvořená k dochucování široké škály pokrmů, kromě asijských jídel s ním můžete obohatit i své oblíbené pokrmy.

Ochucování rýže na sushi Pixel-Shot / Shutterstock.com

Odkud se vzal?

Pochází z Číny. Do Japonska se dostal ve 4. až 5. století a okamžitě se stal nedílnou součástí místní kuchyně. Používá se zde především k dochucení dresinků a rýže na sushi. V jihovýchodní Asii se jako kyselá složka potravin častěji než ocet používá limetka a tamarind. Výsledkem je, že většina značek, které v obchodě najdete, jsou buď japonské, čínské nebo tchajwanské.

Není jen jeden druh

Ačkoliv se nejčastěji setkáte s bílým rýžovým octem, na trhu existuje hned 5 základních druhů. Liší se nejen druhy rýžového octa, ale také regionální styly. Jde o hlavní ochucovadlo v čínské, japonské, korejské a vietnamské kuchyni, a proto se iterace a síla mohou mírně lišit.

  1. Bílý rýžový ocet – Toto je základní, víceúčelový rýžový ocet, který najdete v každém obchodě s potravinami. Je čistý a s nenápadným nádechem.
  2. Kořeněný rýžový ocet – Používá se většinou k rozjasnění sushi rýže, kombinuje bílý rýžový ocet s cukrem a/nebo glutamátem sodným.
  3. Ocet z hnědé rýže – Stejně jako jeho základní složka, ocet z hnědé rýže přináší několik dalších přísad spolu s tmavší barvou. Jeho chuť je dostatečně jemná, takže jej lze zaměnit s bílým rýžovým octem.
  4. Černý rýžový ocet – Možná jste se setkali s černým rýžovým octem jako omáčkou. Díky kombinaci černé lepkavé rýže s pšenicí a dalšími obilovinami, jako je čirok, je výsledkem chuť umami.
  5. Červený rýžový ocet – Červený rýžový ocet se vyrábí z již fermentované rýže a obsahuje další obiloviny, podobně jako černý rýžový ocet. Za jeho barvu je zodpovědná červená rýže. Jeho chuť je sladká, kyselá a trochu hravá.
Druhy rýžového octa Alexander Prokopenko / Shutterstock.com

Použití v kuchyni

Používá se k dochucení salátů, polévek a masitých pokrmů. Kromě jemné asijské chuti má rýžový ocet také řadu výhod. Ve srovnání s běžným bílým octem je rýžový vinný ocet mírně kyselý a lze jej snadno smíchat v řadě receptů. Můžete ho použít třeba k přidání kyselosti do omáček, smažených brambor, do dresinků a nejrůznějších dipů. Vzhledem k tomu, že je jeho kvocient kyselosti nižší než u jiných druhů octa, není vhodný ke konzervování a nakládání potravin. Níže si pro inspiraci představíme 4 tipy, jak ho můžete využít.

  • Přidejte špetku rýžového octa do ovocného ginu s tonikem. Získáte tím koktejl zajímavé a lahodné chuti.
  • Přidejte ho do omáček a dodáte jim jemnou pikantnost, která ale nepřebije celé jídlo.
  • Vytvořte lehký salátový dresink tím, že přidáte 1 polévkovou lžíci rýžového octa do 2 polévkových lžic olivového oleje a podle chuti dochuťte solí, černým pepřem a trochou dijonské hořčice.
  • Vytvořte lahodný dip k asijským pokrmům. Stačí v misce smíchat ¼ šálku rýžového octa, ⅓ šálku sójové omáčky, 1 lžičku sezamového oleje, 2 lžičky mletého zázvoru, 3 lžíce medu, 1 lžičku mletého česneku a ¼ lžičky drcené červené papriky.
Pečená dlouhozrnná rýže s cibulí
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Pečená dlouhozrnná rýže s cibulí

Pečená rýže s máslem a cibulkou je oblíbenou přílohou především k masu a omáčkám. Její příprava je velmi snadná vcelku rychlá, navíc po většinu času rýži není potřeba nijak hlídat.

Pečená dlouhozrnná rýže s cibulí

Zdravotní výhody rýžového octa

Může zlepšit zdraví trávení – V rýžovém octu je velké množství kyseliny octové. Tato kyselina může pomoci zlepšit vaše trávicí zdraví a také vašemu tělu absorbovat více živin z potravin, které jíte. Vaše tělo by tak bylo schopno absorbovat více vápníku, draslíku a vitamínů z potravin, které jsou prospěšné pro zdraví. Abyste si užili jeho výhod, stačí přidat 1 až 2 polévkové lžíce rýžového octa do salátových dresinků, masových marinád nebo zeleninových směsí.

Má antiseptické vlastnosti – Široce se používá při výrobě antiseptických léků, protože dokáže eliminovat škodlivé bakterie.

Může pomoci překonat únavu – Obsahuje mírné množství aminokyselin. Ty mohou účinně bojovat proti tvorbě kyseliny mléčné ve vaší krvi. Vývoj kyseliny mléčné má za následek ztuhlost, podrážděnost a únavu. Snížení hromadění kyseliny mléčné vás tedy udrží svěží a energické po celý den.

Může zlepšit imunitu – Jednou z nejlepších výhod rýžového octa je, že pomáhá při posilování imunity. Obsahuje esenciální aminokyseliny, které vám pomohou dosáhnout optimálního zdraví. Tyto aminokyseliny pomáhají bojovat proti škodlivým účinkům volných radikálů, čímž také posilují imunitu.

Zdravější srdce – Pomáhá zpomalit usazování cholesterolu na stěnách cév. Z dlouhodobého hlediska tedy vašemu srdci velmi prospěje, když do svého denního jídla zařadíte několik lžiček tohoto octa.

Podpoří hubnutí – Do značné míry pomáhá při ztrátě přebytečného tuku, Japonci ho už odedávna používají k podpoře hubnutí.

Přírodní tonikum na obličej a prostředek proti akné – Jeho používání může být prospěšné pro rozjasnění pokožky a likvidaci akné. Stačí v lahvičce smíchat vodu a rýžový ocet v poměru 6 : 1, poté přidejte několik kapek tea tree oleje a lahvičku protřepte. Naneste směs na pokožku obličeje pomocí vatového tamponu. Nechte směs zaschnout a poté ji opláchněte vodou.

Zdroje: stylecraze.com, thewoksoflife.com, masterclass.com, savoryonline.com