6 tipů, jak uskladnit letní oblečení na zimu

Žena přemýšlí mezi oblečením Cast Of Thousands / Shutterstock.com

S nadcházejícím podzimem nás čeká změna počasí a s ní související výměna oblečení. Trička, šaty, sukně nebo kraťasy budou muset ustoupit teplým svetrům, dlouhým kalhotám a kabátům. Zimní oblečení je ovšem náročné na prostor – proto je načase udělat pořádek ve skříních, vytřídit letní kousky a pečlivě je uložit.

Přečtěte si také

Neoddělitelná víčka neminou ani Kofolu. Konkurence je už zavedla

1. Vyřaďte to, co už nenosíte

Pokud nemáte samostatnou šatnu nebo opravdu velké šatní skříně, pravděpodobně musíte měnit jejich obsah podle sezóny. Letní oděvy je zkrátka potřeba zazimovat, aby nepřekážely.

Pro většinu lidí to není zrovna oblíbená činnost, ale vězte, že při správném postupu a s vhodnými „vychytávkami“ to zvládnete jedna dvě.

Nejprve si oblečení roztřiďte a zkuste vyřadit to, co už nenosíte. Jsou to samozřejmě věci poškozené, staré a seprané, ale i ty, které vám už nesedí. Někdy máte ve skříni i pěkné kousky, které ale z nějakého důvodu neunosíte – nehodí se už k vašemu stylu nebo je třeba nemáte s čím zkombinovat. Jestliže jste je na sobě neměli celý rok a déle, zbavte se jich. Jenom vám zabírají místo. Můžete je darovat, prodat nebo vyměnit – tak se z nich bude radovat někdo jiný.

Žena si vybírá v šatníku New Africa / Shutterstock.com

2. Ukládejte oblečení čisté

Po důkladném třídění by vám měly zbýt jen ty oděvy, které budete po zimě zase nosit. Předtím, než je uložíte k „zimnímu spánku“, zkontrolujte, zda jsou čisté, případně je vyperte. Nechte je dobře oschnout – jinak hrozí, že zatuchnou, nebo dokonce začnou plesnivět.

Nezapomeňte, že některá trička se dají použít i v zimě – třeba pod svetr. Nechejte je tedy ve skříni, nebo je uložte tak, aby byly v případě potřeby rychle po ruce.

3. Vyberte suché místo

Jakmile máte oblečení připravené, je potřeba rozhodnout se, kam jej uložíte. Správné místo by mělo mít stálou teplotu a nízkou vlhkost. Z tohoto důvodu není nejvhodnější sklep ani půda – pokud je tu vlhko, opět hrozí, že oděvy zatuchnou.

4. Pořiďte si vakuové pytle i plastové boxy

Zřejmě nejlepší je schovat oblečení do úložného prostoru pod pohovkou nebo pod postelí. Zrovna tak můžete využít nejhornější police ve skříních, které jsou jinak většinou málo využívané. Jestliže s prostorem opravdu bojujete, můžete oblečení zavřít třeba do cestovních kufrů, které nejspíš také čekají na letní sezónu.

Vakuové pytle

Aby se vám do daného prostoru vešlo co nejvíce věcí, je dobré využít speciálních vakuových pytlů. Díky nim se totiž z oblečení odsaje přebytečný vzduch, jeho objem se tak zmenší. Pytle navíc chrání vaši garderobu před vnějšími vlivy, jako je právě nežádoucí vlhkost. Různé velikosti úložných vakuových vaků momentálně najdete v obchodech s domácími potřebami.

Žena vysává z plastikového pytle s oblečením vzduch Vershinin89 / Shutterstock.com

Krabice

Kromě vakuových pytlů můžete samozřejmě využít i krabice. Nejlevnější variantou jsou obyčejné lepenkové, které nejspíš najdete běžně doma. Myslete na to, že oblečení je v nich nejméně chráněné, a je proto potřeba uložit je na opravdu suchém a bezpečném místě. Lepší variantou je využít krabice látkové nebo plastové boxy s víkem – dají se totiž dobře uzavřít, takže nehrozí znehodnocení oděvů vnějšími vlivy.

5. Oblečení roztřiďte a označte

Oblečení ideálně roztřiďte podle druhu. Jednotlivé boxy můžete opatřit také štítky, abyste na první pohled viděli, co kde máte.

6. Ochraňte ho před moly

Kromě vlhkosti jsou dalším velkým nepřítelem oblečení šatní moli. Proto nezapomeňte vložit mezi šaty trochu levandule, která je bude odpuzovat, případně můžete využít i speciální repelent, který koupíte například v drogerii.

Zdroje: Primanapady.cz, Biano.cz, Blesk.cz, iReceptar.cz