Jasmín má božský původ, je součástí nejdražších parfémů a může vonět i na vaší zahradě

Květy jasmínu Costea Andrea M / Shutterstock.com

Už od starověku je nedílnou součástí královských zahrad, kde jeho krása a vůně uhranula nespočet panovníků. Je důležitou složkou nejslavnějšího parfému Chanel N°5, a jelikož roste i v našich podmínkách, může zdobit i vaši zahradu. Řeč je o jasmínu, krásné rostlině, která má mnoho využití. Kromě typické vůně je od nepaměti využívána i jako mocný lék. Zjistěte, jak jasmín pěstovat a využívat ho pro lepší náladu i podporu svého zdraví.

Přečtěte si také

Jak se zbavit slimáků na zahradě? 5 metod, které opravdu fungují

Jasmín: Posvátná rostlina

Jasmín je obsáhlý rod rostlin z čeledi olivovníkovitých. Jde o vzpřímené keře zahrnující kolem 200 druhů rozšířených po celém světě. Barva jeho květů se liší podle druhu, ale nejčastěji jde o bílou nebo žlutou.

Jeho název pochází z perského slova „Yasmin“, což znamená „dar od boha“. Jeho květ je v Indii a Himálaji považován za velmi posvátný, za esenci tajemství a magie. Indické ženy ho používají k provonění vlasů a nazývají ho „měsíční svit háje“.

Je také národní květinou Pákistánu a posvátnou květinou Kamy, boha lásky. Den před svatbou nosí budoucí nevěsta na krku girlandu z jasmínu a růží jako smyslný symbol její čistoty a vášně. V symbolice květin představuje jasmín čistotu, jednoduchost, skromnost a sílu. Rostlina je také národní květinou Filipín a získala si neuvěřitelnou mezinárodní reputaci. Opojná vůně květů je nejsilnější večer a při ubývajícím Měsíci je ještě silnější.

Rozkvetlý jasmín na zahradě Dudaeva / Shutterstock.com

Tradiční použití jasmínu

Předpokládá se, že jasmín pochází z Himálaje v západní Číně, země, kde je tato jemná a voňavá květina známá jako „královna květin“. Jasmínový esenciální olej se v mnoha částech Asie používá jako přírodní lék na deprese, úzkost, stres a nespavost již tisíce let.

Jemný aromatický čaj vyrobený z jasmínových květů se stal velmi oblíbeným za dynastie Ming (1368–1644 n. l.), přičemž nejznámější a tradičně vonící jasmínový čaj pochází z oblasti Fu-ťien. Čaj se pil nejen pro svou báječnou chuť, ale také pro mnoho přínosů pro celkové zdraví a pohodu. I když se může složení mírně lišit podle druhu, jeho květy obsahují alfa terpineol, benzaldehyd, benzylacetát, kyselinu benzinovou, benzylalkohol, eugenol, farnesol, geraniol, jasmon, nerolidol, linalylacetát, kyselinu salicylovou a vanilin.

Košík jasmínových květů Pakorn Preechaphong / Shutterstock.com

Komerční použití jasmínu

Pro komerční pěstování se nejčastěji využívají jasmín pravý, jasmín velkokvětý a jasmín arabský, který je nejstarším kulturním druhem této rostliny. Různé druhy i oblasti pěstování poskytují odlišnou vůni květů. Vůně je považována za velmi intenzivní, smyslnou, až opojnou. Jedná se o stavební kámen celé parfumerie. Obsahuje jej mnoho slavných francouzských parfémů a zdaleka nejde jen o Chanel. Aby se nezničily obsažené látky, nezískávají se z jasmínu esenciální oleje jako takové, ale jde o výtažky vznikající za použití destilace, kterým se říká absolue.

Kromě parfémů se používá k aromatizaci čajů, dezertů, pečiva a rýže. Jako složku jej lze nalézt ve velkém množství produktů produkujících vůni, od vonných tyčinek až po svíčky, mýdla aj.

Kupte jasmínovou rýži za akční cenu

Jak na pěstování jasmínu?

Ještě než pro jasmín vyrazíte do zahradnictví, měli byste vědět, že jde o teplomilnou rostlinu, která miluje plné slunce a nesnáší mráz. Z toho důvodu je třeba většinu druhů pěstovat v květináčích, které můžete mít od jara do podzimu venku a s teplotami klesajícími k bodu mrazu je nutné je přemístit do interiéru. Pro čistě venkovní pěstování se hodí například jasmín nahokvětý, který je mrazuvzdorný. Před nákupem zjistěte o daném druhu jasmínu více informací, abyste si vybrali druh s oblíbenou barvou květů a také například opadavý nebo neopadavý druh.

Jasmín má rád hlinitou nebo propustnou písčitou zeminu. Pro pěstování v květináči je vhodné smíchat substrát s kompostem a zvolit dostatečně velkou nádobu, protože má bujný kořenový systém, kvůli kterému budete muset rostlinu často přesazovat.

Přesazování jasmínu Ana Sha / Shutterstock.com

Potrpí si na pravidelnou zálivku a ideální je i mulčování, aby zemina zůstala vlhká. Rostliny pěstované venku je třeba pravidelně hnojit, nejlépe kompostem. Roste poměrně rychle a je vhodné ho zastřihovat do požadovaného tvaru. Množit ho můžete řízkováním. Zasazený řízek zhruba do měsíce zakoření a následně začne růst a prospívat.

Keř je opylován hmyzem, který sbírá nektar a pyl, především včelami a čmeláky. U některých druhů jsou hlavními opylovači můry a motýli, protože se jejich sosák lépe dostane k dlouhým květním trubkám. I když je pěstování pracnější, jeden keř vám dokáže provonět celý dvorek.

Jak jasmín využívat?

Jasmínový čaj

  1. Ze své rostliny skliďte květy, které sušte ve stínu při teplotě do 40 °C. Sušené květy můžete také snadno koupit, cena se pohybuje v průměru 100–300 Kč za 100 g.
  2. Jednu lžičku květů na osobu přelijte vroucí vodou. Jasmínové květy lze také smíchat se zeleným čajem, v takovém případě použijte ½ lžičky zeleného čaje a ½ lžičky květů na osobu.
  3. Louhujte 5–10 minut a poté popíjejte.

Jasmínový esenciální olej

Jasmínový esenciální olej lze použít do koupele nebo jej odpařit v aromalampě. Může být také přidán do masážního oleje nebo krému. Pro koupel použijte 6–8 kapek. Počítejte zde s vyšší pořizovací cenou, která se pohybuje od stovek korun až po několik tisíc korun za lahvičku o objemu 10 ml.

Jasmínový čaj a květy Nitr / Shutterstock.com

Kdo by neměl užívat jasmín?

Nejedná se o jedovatou rostlinu a její užívání je obecně bezpečné. Nedoporučuje se ale během těhotenství, protože může stimulovat kontrakce dělohy. U některých jedinců se může projevit alergie, mohou za to obsažené alergenní látky linalool, eugenol nebo benzylacetát. Některé druhy mohou vzácně způsobit podráždění na pokožce, za to může například látka jasmon, která se nachází v jasmínu arabském.

Zdravotní přínosy jasmínu

Působí jako antioxidant – Obsahuje fenolické složky, které působí jako silná antioxidační sloučenina a jsou zodpovědné za vychytávání volných radikálů, jež způsobují oxidační poškození.

Prevence diabetu – Antioxidanty pomáhají snižovat hladinu glukózy v krvi. Hypoglykemická aktivita jasmínu pomáhá chránit buňky a pankreatické tkáně podstupující oxidační stres. To dává rostlině potenciál pomoci pacientům, kteří pociťují skoky krevního cukru během dne.

Pomáhá proti depresi – Jde o vynikající antidepresivní lék, pomůže člověku být klidný a optimistický, což přijde vhod při úzkosti a depresi. Aromaterapie z esenciálního oleje podpoří vaši bdělost, protože inhalace ovlivňuje mozkovou činnost a zlepšuje náladu. Esence jasmínu může zvýšit rychlost dýchání, saturaci krve kyslíkem a krevní tlak.

Přírodní antikonvulzivum – Může se chovat jako účinný antikonvulzivní prostředek proti nekontrolovatelné svalové kontrakci. Zásluhu na tom má fytol, protože má antikonvulzivní vlastnosti a je hojně zastoupen v jasmínu.

Afrodiziakální vlastnosti – Můžete ho použít jako dekoraci i do parfémů. Pomáhá zlepšit náladu a přispívá ke zvýšení hladiny energie. Vůně jasmínu může vyvolat romantické pocity. Stimulační účinek jasmínu na mozkové vlny může způsobit, že osoba bude ostražitější vůči sexuálním podnětům a zvýší průtok krve v důležitých oblastech.

Může zmírnit nespavost – Může pomoci dosáhnout duševního klidu a takové uklidňující účinky rostliny na nervový systém mohou také pomoci proti nespavosti. Vůně jasmínu se používá jako alternativa k práškům na spaní, protože vůně zvyšuje účinek GABA na nervové buňky související se spánkem. Má také adaptogenní vlastnosti, které pomáhají snižovat strach a úzkost. To znamená, že dokáže regulovat nervový systém podle potřeby. Celkově vzato, uklidňující chemikálie v této krásné bylince mohou podpořit zdravý a klidný spánek.

Jasmínový čaj jako prebiotikum – Může pomoci vašemu zdravému trávení, protože obsažené polyfenoly mohou fungovat jako prebiotika a pomáhají vyživovat váš mikrobiom. Jasmínový zelený čaj může fungovat jako prebiotikum, které pomáhá zlepšit zdraví tlustého střeva zvýšením počtu bakterií druhu Bifidobacterium. Čaj také podporuje přirozenou protizánětlivou reakci v celém těle, včetně žaludku. Může pomoci udržovat zdravá střeva také tím, že podporuje vysoké množství přírodních buněčných antioxidantů.

Přírodní osvěžovač vzduchu – Čistá a bylinná vůně květů působí jako přírodní osvěžovač vzduchu v jakémkoli prostředí, tedy uvnitř i venku.

Pomoc pro vaše vlasy a pokožku – Jasmínový olej je jedním z nejlepších vlasových olejů, který poskytuje dostatečnou výživnou a léčivou hodnotu vaší pokožce a vlasům. Je lehký a dokáže proniknout do vlasového stvolu a kutikuly a ošetřit vlasy do hloubky. Hydratační vlastnosti jasmínového oleje také pomáhají předcházet poškození vlasů. Můžete ho dokonce považovat za přirozenou náhradu moderních kondicionérů. Je dobrý i při léčbě kožních onemocnění, jako je ekzém.