Pětina rodičů letos omezí kvůli vysokým nákladům sportovní kroužky pro děti. Ty přitom pohyb potřebují

Děvče sedí smutně v tělocvičně Drazen Zigic / Shutterstock.com

Řada rodičů musí s rostoucími náklady šetřit i za takové věci, jako jsou pohybové kroužky a sporty pro děti. Jak ukázal nedávný průzkum společnosti MultiSport Benefit, která v Česku vydává populární zaměstnanecké „multisportky“, nepříznivá ekonomická situace tak může mít vliv i na tolik potřebný pravidelný pohyb dětí. Existují ovšem způsoby, jak dětem dopřát dostatek sportovních aktivit velmi levně, nebo dokonce i zadarmo. Máme pro vás pár tipů, jak na to.

Přečtěte si také

Češi si zvolili nejoblíbenější e-shop roku. Zabodovala Alza, Knihobot i výrobci montessori hraček

Kroužky zdražují, rodiče šetří

Se začátkem školního roku přihlašují rodiče své děti také na mimoškolní aktivity včetně sportovních. Z důvodu finančních úspor však plánuje letos přes pětinu rodičů takové výdaje omezit, uvedli to v průzkumu. Důvodem je především to, že rostou výdaje na obou stranách – kroužky vlivem inflace zdražují, rodiče zase musí šetřit.

  • Jen necelá polovina rodičů (41 %) uvedla, že plánuje v tomto roce své děti přihlásit na nějaký sportovní kroužek, 22,5 % dotázaných potom přiznalo, že se k tomu spíše nechystá a 5,7 % určitě nepřihlásí.
  • Téměř polovina (49,5 %) rodičů z těch, kteří své děti na pohybové kroužky dávají, je přihlašuje pouze na 1 aktivitu týdně.

„Kvůli ekonomické situaci bohužel rodiče mohou stále méně podporovat pohyb u svých dětí. Na jedné straně musí v dnešní době šetřit a na druhé straně musí kroužky naopak mnohdy zdražovat. Vzrostly jim totiž náklady, a to především vinou růstu cen energií,” vysvětlil CEO společnosti MultiSport Benefit Miroslav Rech.

Muž a žena sedí za stolem u počítače a dívají se do papírů fizkes / Shutterstock.com

Dostatek pohybu ve volném čase je klíčový

Problém tato situace představuje nejen v rámci smysluplného trávení volného času dětí, ale také v rámci jejich správného vývoje. Fyzická aktivita má pro zdraví růst, budování pozitivních návyků, zlepšování koncentrace i psychického stavu obrovský význam a odborníci se shodují, že pohyb jen v rámci tělesné výchovy jednou týdně dětem nestačí.

„Vztah dětí ke sportu se formuje od nejútlejšího dětství. Dítě předškolního a mladšího školního věku by mělo aktivním pohybem trávit minimálně hodinu denně. Nelze tedy pouze spoléhat na 2 hodiny tělocviku ve škole. Měli bychom dětem zajistit dostatek pohybu i mimoškolními aktivitami. Zvláště v dětském věku je nezbytné, aby dítě vnímalo vzor v pohybově aktivní rodině,” vysvětlil v tiskové zprávě k průzkumu docent Dalibor Pastucha, dětský a tělovýchovný lékař z lékařské fakulty Ostravské univerzity a ReFit Clinic Olomouc.

Jakýkoliv pohyb se počítá, začnete v rodině

Pro vybudování kladného vztahu k pohybu u dětí také pomáhá společné sportování s rodiči, které navíc nemusí stát žádné finance navíc. Rodiče dětem mohou ukázat, že plno zábavy se dá zažít i při běžných činnostech venku. Stačí vyrazit do lesa či na hory, jít se proběhnout, projet na brusle, v létě zavítat do přírodních koupališť. Celá řada měst buduje ve svých parcích venkovní posilovací prolézačky (tzv. streetworkouty nebo venkovní workouty), které zdarma nahradí fitness centra. Klidně si dejte do těla spolu s dětmi – nebude vás to vůbec nic stát, a ještě si zacvičíte na čerstvém vzduchu.

Rodina běží v lese Monkey Business Images / Shutterstock.com

Někdy stačí jen pár minut googlení

Na druhou stranu je sport pro děti velmi důležitý i z hlediska socializace v kolektivu a navazování nových kamarádských vztahů. Mnoho škol nabízí své vlastní mimoškolní kroužky a aktivity zdarma (případně za velmi nízké příspěvky).

Obdobně zkuste na internetu najít, zda kolektivní sporty a programy zdarma nerealizuje nějaká nezisková či příspěvková organizace, dům dětí a mládeže, sportovní stadion apod. ve vašem okolí. Takových možností ve větších i menších městech a obcích všeobecně přibývá, mnohé jsou přímo zaměřené na děti z nízkopříjmových rodin.

Domácí cvičení zpestří fitness doplňky. Kde je pořídit levně?

Pro individuální cvičení a posilování doma se s dětmi mrkněte na sociální sítě a mobilní aplikace – spousta z nich je určená pro děti a teenagery v různých věkových kategoriích, a pokud vaše děti nedají telefon z ruky, cvičení podle videí a jejich oblíbených osobností by je doma mohlo bavit.

Stejně tak se velmi levně dají pořídit gym a fitness doplňky, kolekce oblečení a posilovací vybavení. Příznivé ceny nabízí např. obchod Decathlon, Lidl, Sinsay, Gate, Pepco, Action apod., kde najdete i sportovní kategorie pro děti a dospívající. Děti budou bavit odporové gumy, švihadla (i bezdrátová), barevné činky nebo balanční podložky různých tvarů a velikostí.

Případně projděte online outlety, second handy, bazary a swapovací skupiny (na sociálních sítích). Prodeje zboží z druhé ruky a výměny mezi lidmi jsou čím dál populárnější a jejich nabídka se neustále rozšiřuje. Vyměnit, nebo velmi levně koupit se takto dá vše od kolečkových bruslí, míčů, sportovního oblečení a bot, florbalových hokejek nebo fitness a posilovacích doplňků.

Zdroje: feedit.cz, ČTK