Vojtěška není jen pro dobytek, tato nutričně nabitá superpotravina může vyléčit spoustu zdravotních potíží

Vojtěška na semenech vojtěšky Andrei Dubadzel / Shutterstock.com

Vídáme ji na polích, kolem luk i podél cest. Vojtěška je jednou z nejoblíbenějších pícnin, které zajišťují zvířatům levný a kvalitní zdroj rostlinných bílkovin. Zdaleka se ale nepoužívá jen pro krmení dobytka, ale také jako potravina pro člověka, populární důležitý doplněk stravy bohatý na širokou škálu živin a také jako léčivá rostlina pro různé neduhy. Zjistěte, proč je vojtěška tak důležitá a jaké výhody můžete získat jejím užíváním.

Přečtěte si také

Co nejvíce štve zákazníky v obchodech? Neochotný personál i dlouhé čekání ve frontách u pokladen

Tolice vojtěška neboli Alfalfa

Tolice vojtěška není žádnou vzácnou rostlinou, přesto ji mnoho lidí nezná nebo ji přehlíží. Jde o vytrvalou luskovitou rostlinu, takže každý rok vyroste znovu. Takto může růst i 12 let. Poznáte ji okamžitě podle jejích fialových nebo modrofialových květů. Její lodyha dorůstá obvykle kolem půl metru, ale může být vysoká až 90 cm.

Kvete různě od května až do října a po skončení květenství plodí šedočerné lusky plodící ledvinovitá semena. Má velmi rozvětvený kořenový systém a preferuje spíše půdu s neutrálním pH. I když se může zdát, že jde o původní druh, pochází z Asie, odkud se postupně rozšířila do Evropy. Mezinárodně je známá pod názvem alfalfa, které má původ v arabských zemích a znamená „koňská síla“, což naznačuje, že už dříve znali význam této rostliny jako kvalitní pícniny.

Rostlina vojtěšky Orest lyzhechka / Shutterstock.com

Nutriční nálož v podobě klíčků

Vojtěška se používá v podobě různých doplňků, od tekutých extraktů až po kapsle nebo namletý prášek, který lze přidat do smoothie, do vody nebo různých nápojů. Nejčastější použití je ale v podobě klíčků, která se nechají naklíčit a následně vytvoří velmi výživnou pochoutku. Klíčky mají nasládlou až hořkou trávovou chuť.

Jeden šálek klíčků vojtěšky má pouze 8 kalorií, ale dodá vašemu tělu 0,2 gramu tuku, 0,7 gramu sacharidů, 0,6 gramu vlákniny a 1,3 gramu bílkovin. Navíc je zde vysoký obsah rozpustné vlákniny, který z této rostliny dělá skvělou potravinu pro kontrolu cholesterolu a pocit sytosti. Obsahuje také několik základních vitamínů a minerálů včetně vápníku, železa, draslíku, fosforu a vitamínů A, C, E a K. Pokud si pořizujete potravinové doplňky s vojtěškou, řiďte se dávkováním uvedeným na obalu.

Jak připravit klíčky vojtěšky?

Čerstvé klíčky vojtěšky jsou naklíčená semena, která pěstitelé sklízejí dříve, než plně dozrají. Snadno je pořídíte na internetu a v obchodech se zdravou výživou.

  1. Přidejte 2 polévkové lžíce semínek vojtěšky do misky a zalijte je 2–3násobným množstvím studené vody.
  2. Nechte je přes noc nasáknout.
  3. Sceďte a klíčky dobře opláchněte studenou vodou. Odstraňte co nejvíce vody.
  4. Klíčky skladujte mimo přímé sluneční světlo a při pokojové teplotě po dobu 3 dnů. Každých 8–12 hodin je důkladně opláchněte a sceďte.
  5. 4. den přemístěte klíčky do oblasti s nepřímým slunečním zářením, abyste usnadnili fotosyntézu.
  6. Pátý nebo šestý den jsou vaše klíčky připraveny k jídlu.

Abyste zamezili riziku bakteriální kontaminace, kupujte semena jen od renomovaných výrobců a před použitím je vždy důkladně propláchněte. Čerstvé klíčky vojtěšky jsou lahodným doplňkem sendvičů a salátů. Lze je použít i do letních závitků nebo i jako ozdobu polévek.

Naklíčená semena vojtěšky ratmaner / Shutterstock.com

Bylinkový čaj

Připravuje se tak, že se vojtěška zkombinuje s některými dalšími rostlinami. Bylinný čaj z vojtěšky si můžete připravit například použitím stejných poměrů vojtěšky, máty peprné a listů maliníku. Přidejte 1 polévkovou lžíci čajové směsi do 250 ml vroucí vody. Před podáváním nechte tuto směs louhovat alespoň 5 minut.

Na co si dát pozor?

V přiměřeném množství je vojtěška obecně bezpečná pro konzumaci, ale může interagovat například s léky na ředění krve. Jelikož obsahuje vysoké množství vlákniny, nadměrná konzumace by mohla vést k plynatosti, průjmu nebo zažívacím problémům. Pokud užíváte nějaké léky na předpis, před konzumací se poraďte s lékařem. Není vhodné ji konzumovat během těhotenství, protože by mohla působit podobně jako hormon estrogen, a to může způsobit problémy. Jelikož stimuluje autoimunitní systém, její dlouhodobé užívání by si měli rozmyslet lidé s autoimunitním onemocněním.

Vajíčková pomazánka s tvarohem a bylinkami
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Vajíčková pomazánka s tvarohem a bylinkami

Vajíčková pomazánka s tvarohem, kopřivou a pažitkou je typicky jarní recept, který se naprosto hodí k Velikonocům. Ideální způsob, jak zpracovat vykoledovaná vajíčka, i tip na rychlou svačinu nebo večeři.

Vajíčková pomazánka s tvarohem a bylinkami

Zdravotní výhody vojtěšky

Může pomoci snížit hladinu cholesterolu – Je bohatá na sloučeniny rostlinného původu známé jako saponiny. Ty mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu vazbou žlučových solí s cholesterolem v těle.

Kontrola hladiny cukru v krvi – Antidiabetické a diuretické vlastnosti vojtěšky udržují hladinu cukru pod kontrolou. Je to tradiční rostlina používaná v lidovém léčitelství k léčbě cukrovky, má antihyperglykemické vlastnosti, vlastnosti podobné inzulínu a vlastnosti uvolňující inzulín, které by mohly pomoci při léčbě cukrovky. Klíčky mohou také zlepšit metabolické zdraví.

Může pomoci zmírnit příznaky menopauzy – Je bohatá na fytoestrogeny, které lze použít k potlačení příznaků menopauzy. Ty jsou chemicky podobné estrogennímu hormonu a jsou dostupné ve dvou typech, a to coumestrol a genistein.

Snižuje poškození buněk – Antioxidační účinky mohou pomoci snížit poškození buněk způsobené volnými radikály. Může být účinným lékem na poruchy spojené s centrálním nervovým systémem (CNS), srdcem a metabolismem.

Může léčit problémy s ledvinami, močovým měchýřem a prostatou – Její diuretické vlastnosti mohou pomoci zmírnit ledvinové kameny a zmírnit problémy související s močovým měchýřem a prostatou. Některé výzkumy uvádějí, že odvar z vojtěšky může být užitečný při léčbě ledvinových kamenů.

Může zmírnit astma – Tradičně se používala k léčbě respiračních problémů, jako je astma.

Využívá se při léčbě osteoartrózy a revmatoidní artritidy – Pektické polysacharidy extrahované ze stonků vojtěšky mají protizánětlivé vlastnosti. Ty mohou pomoci při léčbě osteoartrózy i revmatoidní artritidy.

Poškození jater – Výtažky z rostliny pomáhají rekonstruovat poškozená játra. Uvolňování jaterních enzymů do krve může být jedním z důvodů poškození jater. Bylo zjištěno, že perorální podávání extraktů z vojtěšky v množství 250 mg/kg snižuje koncentraci jaterních enzymů v krvi.

Může léčit žaludeční nevolnost – Obsažená vláknina může pomoci léčit několik problémů souvisejících se zažívacími problémy. Některé z nich mohou zahrnovat zácpu, nadýmání, gastritidu a nevolnost.

Podpora hubnutí – Vláknina v klíčcích vojtěšky může pomoci při regulaci hmotnosti tím, že zajistí lepší trávení a podpoří pocit sytosti.

Zdroj: wikipedia.org, stylecraze.com, manutea.cz, verywellhealth.com, webmd.com