Nadprahové hodnoty záření u iPhone 12 mají za následek pozastavení prodeje nejen ve Francii

iPhone 12 v ruce NYC Russ / Shutterstock.com

Telefony iPhone jsou ikonickými zařízeními od výrobce Apple. Od svého představení v roce 2007 se jich prodalo 2,3 miliardy a 1,4 miliardy zařízení se aktivně používá. Každý pátý používaný telefon je právě iPhone, a i když se může zdát, že jejich rostoucí popularitu nemůže nic zastavit, objevila se nepříjemná překážka, která může mít na prodej zařízení výrazný dopad. Ukázalo se, že modelová řada iPhone 12 překračuje normy elektromagnetického záření, což má za následek dočasné stažení z některých trhů.

Přečtěte si také

Online tržiště Kauflandu v Česku uspělo. Teď chystá expanzi do Polska a Rakouska

Kde a proč byl prodej iPhone 12 pozastaven?

Francouzský úřad pro dohled nad radiací (ANFR) informoval Apple o svém rozhodnutí zakázat prodej iPhonu 12 poté, co provedl testy, které ukázaly, že je SAR (specifická míra absorpce) u tohoto zařízení vyšší, než je zákonem povoleno.

Akreditované laboratoře ANFR zjistily, že při testech byla SAR kolem 5,74 wattu na kilogram, a to při simulaci držení telefonu v ruce nebo v kapse. V současné době je evropský standard pro specifickou míru absorpce omezen na 4,0 wattu na kilogram, což staví iPhone 12 nad zákonný limit.

Muž v ochranném oděvu drží iPhone Konstantin Savusia / Shutterstock.com

Apple byl požádán, aby kvůli nově objeveným zvýšeným úrovním radiace přestal svůj model iPhone 12 ve Francii prodávat. Telefon je v oběhu od roku 2020, a i když se už oficiálně neprodává, v různých obchodech ho lze stále pořídit.

Francouzský ministr pro digitální ekonomiku Jean-Noel Barrot uvedl, že problémy s radiací v telefonu mohou být vyřešeny aktualizací softwaru. Úředníci zatím neuvedli, jestli byly testovány jen modely iPhone 12, nebo i novější řady.

„Očekává se, že Apple odpoví do dvou týdnů. Pokud tak neučiní, jsem připraven nařídit stažení všech iPhonů 12 z oběhu. Pravidlo je stejné pro všechny, včetně digitálních gigantů,“ řekl Barrot.

Limity jsou určeny z důvodu zdravotních rizik

Evropská unie stanovila bezpečnostní limity pro hodnoty SAR související s vystavením vlivu mobilních telefonů, které by mohly zvýšit riziko některých forem rakoviny. V roce 2020 Francie rozšířila předpisy, které vyžadují, aby maloobchodníci uváděli hodnotu záření produktů na obalech, a to včetně tabletů a dalších elektronických zařízení.

Tato omezení mají zaručit, že záření vyzařované mobilními telefony zůstane pod bezpečnými prahy. Neionizující záření, které produkují iPhony a další smartphony, postrádá energii potřebnou k ionizaci atomů nebo molekul. V důsledku toho nepředstavuje stejné zdravotní nebezpečí jako ionizující záření (rentgenové nebo gama záření). To ale neznamená, že nemůže být problematické.

Muž drží telefon u hlavy a trpí radiací z telefonu pathdoc / Shutterstock.com

Apple se proti obvinění ohradil

Podle společnosti Apple byl iPhone 12 certifikován několika mezinárodními orgány, podle kterých splňuje všechny potřebné normy. Regulační orgány v různých zemích definovaly limity vystavení záření přítomného v mobilních telefonech, aby bylo chráněno veřejné zdraví. Tato omezení mají zaručit, že záření vyzařované mobilními telefony zůstane pod bezpečnými prahy.

Mobilní telefon iPhone je z velké části vyroben tak, aby dodržoval tyto zákonné požadavky. Apple poskytuje pro každý ze svých modelů iPhone data SAR a tyto výsledky obvykle spadají do povolených rozsahů většiny regulačních orgánů.

Přidají se k zákazu i další země?

Zatím není jasné, kolik evropských zemí bude postupovat jako francouzská vláda. Některé země už na francouzský zákaz reagovaly. Patří mezi ně Belgie, kde požadují, aby byly přezkoumány telefony všech výrobců, včetně Applu. „Je mou povinností zajistit, aby všichni občané byli v bezpečí. Bezprostředně jsem se obrátil na regulační úřad IBPT-BIPT a požádal ho o pečlivou analýzu výrobku od Applu, který má být potenciálně nebezpečný,“ přiblížil belgický státní tajemník pro digitalizaci Mathieu Michel.

Podobný krok hodlá učinit také Německo. Německá Spolková agentura pro sítě uvedla: „Postup Francie by mohl sloužit jako vodítko pro celou Evropu. Jsme v úzkém kontaktu s odpovědným orgánem ve Francii.“

Mobil položený na stole, vydávající elektromagnetické záření Antrakt2 / Shutterstock.com

Jak snížit vystavení organismu elektromagnetickému záření?

Pokud uživatelé již přístrojem disponují, ale nechtějí se ho zbavovat, mohou podniknout následující kroky, aby vystavení záření snížili:

  • Snižte vzdálenost telefonu od vaší hlavy pomocí handsfree zařízení, jako je náhlavní souprava s Bluetooth nebo reproduktor.
  • Netelefonujte dlouho. Pokud máte možnost zasílání textových zpráv, udělejte to.
  • Nepoužívejte telefon na místech se špatným příjmem signálu, protože zařízení může zvýšit výstupní výkon, aby se pokusilo dosáhnout připojení.
  • Dodržujte bezpečnostní doporučení výrobců a regulačních orgánů.

Krok vládních úředníků ukazuje skutečný zájem o jejich občany, který přesahuje uspokojování potřeb mnohamiliardového průmyslu. Jelikož je Evropa pro společnost Apple velkým trhem, pravděpodobně udělá maximum pro nápravu, aby pro ni měla tato nepříjemnost co nejmenší následky.

Zdroje: Interestingengineering.com, Reuters.com, Naturalnews.com, Novinky.cz, Demandsage.com