Konec různorodým nabíječkám v Česku. U mobilů i notebooků zmizí všechny kromě „céčka“

Mobilní telefony, nabíjecí kabely Suphaksorn Thongwongboot / Shutterstock.com

Vláda po vzoru normy Evropského parlamentu schválila sjednocení nabíječek. To znamená, že se i v České republice budou používat výhradně kabely a zdířky typu USB-C a výrobci je budou muset zahrnout u veškeré osobní elektroniky. Co přesně to pro spotřebitele znamená, jak to ovlivní mobilní telefony, tablety, notebooky a jiná zařízení a kdy ke změně dojde?

Přečtěte si také

Naučte se nový způsob, jak připravovat lososa! Po japonsku s Teriyaki omáčkou

Proč se bude v ČR používat jen jeden druh nabíječek?

O sjednocení informoval na svém Twitteru ministr životního prostředí Petr Hladík. Jak vyplynulo již předloni z evropského návrhu, novinka by měla nejen zavést jednotný, jednodušší systém nabíjení, ale také přispět k úspoře plastového a elektronického odpadu.

Díky tomu, že všichni budou postupně mít ke všem možným elektronickým zařízením jeden typ nabíječky, nebudou se muset nově adaptéry a kabely přikládat do každého balení. „K novému telefonu navíc nebude nutné dodávat rovnou i nabíjecí zařízení. Lidé si ho tak pořídí jen v případě, kdy ho opravdu potřebují, a tím se sníží i elektronický odpad,“ přiblížil záměr Hladík ve svém příspěvku.

Člověk dává mobil na nabíječku Pheelings media / Shutterstock.com

Z trhu zmizí microUSB i Lightning

Jako první se nařízení dotkne smartphonů a další drobnější osobní elektroniky, jako jsou tablety, čtečky, fotoaparáty, sluchátka, myši a klávesnice nebo reproduktory. U těch patří již nyní konektor USB-C k nejvyužívanějším, velmi často se ale stále vyskytuje také starší a pomalejší standard microUSB. Značně změnu pocítí rovněž uživatelé zařízení od firmy Apple, která využívá vlastních konektorů Lightning. I ty bude ovšem na českém trhu nutné nahradit za jednotná „céčka“.

Kdy se začne elektronika výhradně s USB-C prodávat?

Pro většinu zařízení bude nařízení platné již od prosince příštího roku, výrobci laptopů dostanou více času a povinnost pro ně začne platit ještě o dva roky později, v dubnu 2026.

Od 28. prosince 2024 bude platit pro nově prodávané:

  • kapesní mobilní telefony,
  • tablety,
  • digitální fotoaparáty,
  • sluchátka a bezdrátová sluchátka,
  • náhlavní soupravy,
  • ruční videoherní konzole,
  • přenosné reproduktory,
  • elektronické čtečky,
  • klávesnice, myši,
  • přenosná navigační zařízení.

Od 28. dubna 2026 bude platit pro nově prodávané:

  • laptopy (notebooky).
Muž a žena si prohlížejí mobily v obchodě s elektronikou ORION PRODUCTION / Shutterstock.com

Bude elektronika se starším typem nabíjení sloužit dál?

Protože nařízení nemá retroaktivní účinek, bude se opravdu týkat pouze zařízení, která se na trhu začnou prodávat nebo se na něho uvedou od výše uvedených dat. Nebude se týkat elektroniky, která bude v této době již rozšířená mezi zákazníky.

Pokud tedy budete i nadále využívat výrobky s některým z původních konektorů (mikroUSB, Lightning či jiné vlastní řešení napájecích konektorů u notebooků), nic se pro vás nezmění, pouze může být postupem času kvůli snižující se podpoře obtížnější sehnat náhradní adaptéry či kabely s daným typem starší (a již nevyrábějící se) zdířky.

Zdroj: Ceskenoviny.cz, Mobilmania.zive.cz, Twitter.com