Kam dát lahev s pitím při běhání? Důležitější než vybavení je rovnoměrnost zatížení

Modrá sportovní lahev, v pozadí si běžkyně zavazuje tkaničky KieferPix / Shutterstock.com

Doplňování tekutin během sportu je důležité po celý rok, v létě má ale přece jen významnější úlohu. Jenže kam s lahví vody při běhání na delších úsecích? Na poskakující baťůžek na zádech můžete rovnou zapomenout, stejně tak na pití v ruce. Pořádně potrápit může v průběhu tréninku i nerovnoměrné rozložení tekutin nebo jejich nevhodné umístění. Jak vybrat správný hydratační systém?

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

Kdy je nutné s sebou brát vodu?

Pokud si jdete zaběhat na půl hodinky až hodinu, pak se bez doplňování tekutin během sportu obejdete. Důležité je dodržovat pravidelný pitný režim v průběhu celého dne, tedy nikoliv vypitím litru vody těsně před tréninkem a dalšího litru po něm. Taková šoková závlaha by neprospěla ani vašim ledvinám, ani svalům a ostatním tkáním.

Pro běh samotný volte ideálně čistou, neperlivou vodu. Různé funkční a iontové nápoje si schovejte až po aktivitě, případně můžete sáhnout po větším množství menších lahviček (viz níže) a vzít si s sebou více druhů tekutin.

Žena běhá v parku a v ruce drží PET lahev wavebreakmedia / Shutterstock.com

Co může způsobit běhání s lahví v ruce?

Při dlouhodobější fyzické zátěži, zejména při vysokých teplotách, vodu s sebou oceníte. Při výběru vhodného sportovního vybavení je v první řadě důležité myslet na rovnoměrnost zatížení. Lahev s pitím umístěná na jedné straně těla (ať už ji nesete v ruce, nebo máte v boční ledvince) přispívá k nesprávnému držení těla, ke zhoršené technice běhu, nesouměrnému pohybu rukou a k následné bolesti zad, krční páteře nebo jiným problémům spojeným s pohybovým aparátem.

  • Tip: Pokud vám lahev v ruce nevadí, sehnat se dají speciální sportovní návleky na dlaně, ke kterým lze menší měkké, tzv. soft-flask lahve upevnit. Díky tomu nebudete muset při běhu pití fyzicky držet a ulevíte alespoň úchopovým svalům.

Kam dát lahev s pitím při běhání?

Pásky a hydratační ledvinky

Výhody mají obdobné. Upínají se kolem pasu, kde by měly dobře a nehybně sedět i během rychlého pohybu. Při výběru je dobré sledovat systém uchycení, lehkost materiálu i deklarovanou stabilitu a anatomickou přizpůsobivost. Věci umístěné do sportovního běžeckého opasku na lahev nebo do ledvinky se doporučuje nosit vzadu, tedy na bedrech, nikoliv na boku.

Případně existují opasky, které mají poutka pro dvě až čtyři lahvičky s menším objemem (ve sportovních potřebách koupíte i 100- až 250ml malé „soft-flask“ hydrovaky a sportovní lahve) umístěná rovnoměrně po celé délce.

  • Tip: Vyhovuje vám nosit ledvinku či opasek na hrudi? Pak vybírejte takové, které při zachování stejné stability a pohodlí při běhu umožňují různé způsoby nošení, včetně přehazování ze zad na trup.
Muž běhá v lese, kolem pasu má ledvinku s lahví na vodu Real Sports Photos / Shutterstock.com

Hydrovaky a batohy na vodu

Na delší trailové běhy jsou ideální hydrovaky s hadičkou pro komfortní průběžné doplňování tekutin. Pro jejich nošení jsou skvělé extra tenké, ploché běžecké (někdy též turistické) batohy na vodu, které dokonale splynou s linií zad a nepředstavují žádnou objemnou zátěž navíc. Některé se již prodávají s integrovaným hydrovakem, jiné samostatně.

  • Tip: I do ledvinky, vesty nebo lehkého batohu jsou hydrovaky či měkké sportovní lahve mnohem lepší variantou než ty pevné, protože s postupným pitím vypouští svůj objem a snižují tak zátěž i velikost zavazadla na zádech či bedrech.

Vesta na sportovní lahve

Běžecké vesty mívají prostor pro zasunutí lahví vepředu na hrudi, což je z hlediska pohybu poměrně pohodlné a stabilní řešení. Při výběru si dávejte vždy pozor na to, aby vám dobře seděla – zejména v oblasti ramen. Příliš těsná by vás mohla nutit dávat ramena moc dopředu nebo by vám znemožňovala dobře dýchat, volná zase ramena při běhu automaticky nadzvedávat, což může přispět k bolesti krční páteře.

Obdobně jako u batohů a ledvinek na vodu se doporučuje při nákupu zajít přímo do prodejny se sportovními potřebami, abyste si vše pořádně vyzkoušeli. Případně objednávat z prověřených sportovních e-shopů, které (v případě, kdy by vám vybavení dobře nesedlo) umožňují bezproblémové vrácení výrobků či jejich výměnu.

Zdroj: Vitalia.cz, iDnes.cz