Samosběr meruněk 2023 už probíhá. Kde si v Česku natrháte nakyslé plody na koláč či džem?

Meruňky na větvi Rostislav_Sedlacek / Shutterstock.com

Samosběr plodin, který šetří peníze pěstitelům i spotřebitelům, je u nás stále populárnější. Sezonu zahájily jahody, následoval česnek, brambory a okurky. Nyní se hlásí o slovo meruňky. Ačkoli je úroda vlivem jarních mrazíků nižší než v předchozích letech, na ceně těchto peckovic by se to promítnout nemělo. Poradíme vám, kam vyrazit na samosběr, abyste si mohli připravit lahodné knedlíky, drobenkový koláč nebo domácí džem.

Přečtěte si také

Jak se liší výživové hodnoty slepičích vajec z velkochovů ve srovnání s těmi z volného výběhu? Rozdíl je ohromující

Samosběr meruněk 2023 je v plném proudu

Léto je nejen obdobím letních dovolených, ale i samosběrů ovoce a zeleniny za velmi příznivé ceny. Pro drobné oranžové peckovice se každý rok vydávají do ovocných sadů stovky lidí. Domů si odváží i několik kilogramů na výrobu marmelády nebo na koláč.

Ovocné sady, které samosběry organizují, najdete napříč celou republikou, a to jak v Olomouckém a Zlínském kraji, tak v Ústeckém či Středočeském kraji nebo na Kutnohorsku. Cena se letos pohybuje okolo 20 Kč/kg za spadané meruňky a 40 Kč/kg za meruňky trhané přímo ze stromu.

Sběr meruněk Ververidis Vasilis / Shutterstock.com

Jaká je letošní úroda meruněk?

Ty nejproslulejší sady najdeme na jižní Moravě, kde je průměrná roční teplota nad 8,5 °C a meruňkám se tu obzvláště daří. Právě na teploty a změny počasí je meruňka zvlášť citlivá, i proto letos někteří pěstitelé samosběr pořádat nebudou.

Jedním z nich je i Marcel Špaček, agronom ze sadů ve Skrbni na Olomoucku. „Letošní rok je pro nás katastrofální, protože na třech a půl hektarech meruněk, co pěstujeme, nám pomrzlo úplně všechno,“ svěřil se webu TN.cz. Problémy s úrodou hlásí i Farma Kunovice, Bílovice, Velké Pavlovice či sady v Litoměřicích. Do supermarketů tak letos české meruňky nejspíš vůbec nedorazí. Spotřebitelé mohou vzít zavděk těmi španělskými, které je vyjdou zhruba na 100 Kč/kg.

Kam vyrazit na samosběr meruněk?

Pokud si letos chcete samosběr vyzkoušet na vlastní kůži, připravili jsme pro vás přehled sadů, kde navzdory malé úrodě samosběry pořádají. Na každé z těchto míst můžete vyrazit buď s vlastními košíky, nebo zde za přiměřený poplatek potřebné nádoby zakoupit. Dále vám už stačí pouze vhodný oděv, pokrývka hlavy a dostatek tekutin.

Jihomoravský kraj

Středočeský kraj

Ústecký kraj

Zlínský kraj

Meruňkové čatní v misce Velement / Shutterstock.com

Marmeláda, koláč nebo čatní

O tom, že meruňkám sluší drobenkový koláč nebo domácí džem, nemůže být pochyb. Snad každá rodina má ten svůj oblíbený recept na obojí. Zkuste ale letos meruňky pozvat i na letní grilovačku a vyrobte si z těchto plodů třeba pikantní meruňkové čatní s chilli a zázvorem, které je dokonalé ke grilovanému masu a sýrům.

Na několik sklenic do zásoby budete potřebovat:

  • 1 kilogram meruněk
  • 3 velké cibule
  • 1 lžíci oleje
  • 3cm kousek čerstvého zázvoru
  • 1 lžičku chilli vloček
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 3 lžíce třtinového cukru
Meruňkový koláč from my point of view / Shutterstock.com

Postup:

  1. Meruňky vypeckujte a nakrájejte na menší kousky.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Zpěňte na oleji, přidejte meruňky a krátce poduste.
  3. Přidejte nastrouhaný zázvor, chilli, utřený česnek, ocet a cukr a duste do zhoustnutí. Občas promíchejte.
  4. Ještě horké plňte do sterilizovaných sklenic, které postavte víčkem dolů.

Zdroje: TN.cz, Denik.cz, Rexter.cz, Fresh.iprima.cz, Kupnisila.cz, Webové stránky/Facebook jednotlivých sadů a ovocnářství