S novou „děravou“ sádrou můžete jít i plavat. S jakým doplatkem ale počítat?

Žena plave pod vodou se sádrou Opencast

Není žádným překvapením, že v létě každoročně přibývá úrazů a zlomenin, které dokážou potrápit a zkazit plánovanou dovolenou dětem i dospělým. A ačkoliv jsou na trhu už dostupné lehčí sádry umožňující namočení, revoluční „otevřená“ novinka zachází ještě o krok dál a nabízí mnohonásobně vyšší komfort včetně zcela bezproblémového koupání. Ve kterých nemocnicích a ordinacích je v Česku už nyní dostupná, kolik u doktorů stojí a vyplatí se si za ni nadstandardně připlatit?

Přečtěte si také

Tesco rozšiřuje speciální slevy pro studenty na nákup potravin. Jak ušetřit 10 % při nákupu?

Zdravotní pomůcka jako módní doplněk

Sádry s názvem Opencast pochází z Jižní Koreji a jsou velmi efektivní a praktickou náhradou nejen klasických sádrových fixací, ale i oblíbených odlehčených z pryskyřice. Jsou tvořeny ultralehkým síťovaným karbonovým korpusem, který se v ordinaci zahřeje, vytvaruje přímo na ruce pacienta a upevní pomocí svorek. Díky tomu nezabere aplikace více než 20 minut a podobně snadné je i sundávání.

Nový prototyp fixace zlomenin je tak nejen velmi pohodlný, ale také minimalistický a elegantní a co víc, díky odolnému materiálu a vzdušnému provedení s ním bez problémů můžete do sprchy, bazénu nebo moře. Kůže pod ním může po celou dobu hojení dýchat, takže nedochází k nepříjemnému svědění, odírání, dráždění či zapáchání.

Žena sedí u stolu se sádrou na ruce Opencast

Usnadní život dětem i dospělým

Novodobá sádra je vyrobená ze speciálního plastického materiálu, který se po nahřátí v peci, umístěné v ordinaci, modeluje přímo na zraněnou končetinu. Po vychladnutí drží požadovaný tvar a napomáhá správnému hojení. Plastový korpus je podložen měkkou pěnou, kůži neodře a je hygienický, vysvětlil Martin Vybíral, lékař traumatologického oddělení Uherskohradišťské nemocnice, která nový typ sádry využívá.

Nejen v létě je výhodná jak pro dospělé, tak pro děti, pro které je obzvláště ideálním řešením. „U dětí v případě stabilních zlomenin bez rizika jejich posunutí je Opencast jednou z plnohodnotných variant fixace poskytující adekvátní pevnost jako klasická sádra,“ přiblížil ortoped Jakub Jíra z Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov.

Nadstandardní služba s omezenou dostupností

Sádra Opencast se zatím používá pouze k fixaci vybraných zlomenin dolních a horních končetin, vždy dle posouzení lékaře. U nás ji aktuálně nabízí jen omezené množství nemocnic a ordinací. Jejich počet by měl ale do budoucna neustále přibývat. Nevýhodou novinky je také nutnost si za ni připlatit, pojišťovny ji neproplácí. Cena se pohybuje řádově v tisícikorunách, záleží na množství spotřebovaného materiálu.

Pro představu podle nemocnice v Uherském Hradišti vyjde řešení pro zlomeniny předloktí či lokte na částku 4 100 Kč, zlomeniny zápěstí na 2 500 Kč. Stejnou cenu pro zápěstí (tedy 2 500 Kč) uvádí například i nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov nebo Nemocnice Kolín.

Která zdravotnická pracoviště v ČR sádru Opencast nabízí?

  • Nemocnice: Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN), Fakultní nemocnice Bulovka, Oblastní nemocnice Kladno, Oblastní nemocnice Kolín, Nemocnice AGEL Říčany, Krajská nemocnice Liberec, Nemocnice Vrchlabí, Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov, Nemocnice Hořovice, Nemocnice Jihlava, Nemocnice Teplice, Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, Nemocnice Karlovy Vary, Uherskohradišťská nemocnice, a.s.
  • Ostatní ordinace a zařízení: Poliklinika AGEL Praha, VO2 MAX Ortopedie Praha, Ústav chirurgie ruky a plastické chirurgie Vysoké nad Jizerou, OZZ – Odborné zdravotnické zařízení Plzeň, Medical centrum Špindlerův Mlýn, Centrum sportovní ortopedie a medicíny Teplice, Sorelia Ortopedická ambulance Klášterec nad Ohří.
Kluk se sádrou na pláži u moře Elena Stepanova / Shutterstock.com

Pomoci mohou i odlehčené sádry

Odlehčené sádry byly před příchodem Opencast jednou z možností, jak zlomeniny a pohmožděniny zafixovat v alespoň trochu příjemnější a praktičtější formě. I nyní jsou vyhledávané jako lehké sádry nejen pro děti. Vyrábí se jako tkaniny s pryskyřicí, která po prvotním kontaktu s vodou ztvrdne a díky tomu připomíná plast. Pokud se mezi ní a kůži nedá podkladová vrstva vaty, pak je možné se i s touto sádrou koupat a namáčet ji, vzhledem k nedostatečné prodyšnosti mohou ovšem vznikat následné kožní nepříjemnosti.

Ačkoliv se ani odlehčená „plastová“ sádra nehodí na všechny typy zlomenin a obdobně ji nabízí jen vybrané ordinace, většinou za ni zaplatíte pár stovek (ošetření ruky běžně vychází dle rozsahu na 200–400 Kč). Sádru si obvykle na doporučení lékaře kupují pacienti sami v lékárnách a prodejnách se zdravotními pomůckami, nejčastěji od značek 3M Cast (ScotchCast či SoftCast) nebo Nobalite. Zdravotní pojišťovny ji taktéž neproplácí, případně pouze jako bonusový benefit v rámci limitovaných nabídek pro pojištěnce.

Zdroj: Opencast.cz, Ordinace.cz, Nemocnice Uherské Hradiště, Nemocnice Benešov