Objevila se u vás alergie na slunce? Víme, co vám může pomoci

Člověk se stíní rukou proti slunci Billion Photos / Shutterstock.com

Sluneční alergií neboli polymorfní světelnou erupcí (PLE) se rozumí přehnaná reakce imunitního systému na slunění. Nejčastěji se s ní můžete setkat na první letní, slunné dovolené po dlouhém období zimy, kdy pokožka nebyla vystavována slunečnímu záření. Příznaky sluneční alergie se zpravidla objevují na nejvíce odhalených částech těla, tedy pažích, hrudníku a zádech.

Přečtěte si také

Online tržiště mají problém s padělanými výrobky. V boji pomáhá umělá inteligence, Amazon jich loni zabavil 7 milionů

Prevence proti alergii na slunce

Vystavujte se postupně

Pokud patříte mezi ty, kteří se s nepříznivými příznaky alergie na sluníčko potýkají každý rok, při prvních jarních dnech pobývejte na slunci jen chvíli a postupně vystavování paprskům navyšujte.

Opalovací krémy

Určitě přitom však nezapomínejte na opalovací krémy s UV faktory, které vás před silnými paprsky ochrání, a pobyt na slunci nijak nepřehánějte.

Když se spálíte...

Vhodné oblečení

Zprvu se doporučuje vystavování se slunci ve vhodném oblečení, které zakryje větší plochu těla. Ta se ovšem může postupně zmenšovat.

Přizpůsobte jídelníček

Kromě vnější přípravy dbejte i na přípravu vnitřní, tedy pestrý, zdravý jídelníček a dostatečný pohyb. Vašemu tělu prospěje konzumace antioxidantů, které pomáhají v boji proti volným radikálům.

Fytoterapie

U těžkých forem alergie může být řešením podstoupení kúry pomocí UV lampy – formou fytoterapie.

Žena se natírá krémem  na pláži Ground Picture / Shutterstock.com

Detoxikace organismu a přírodní léčba

Ještě, než vystavíte své tělo prvním paprskům, zkuste detoxikovat svůj organismus. Nejlépe poslouží bylinky, jako je smetanka lékařská, kopřiva, ostropestřec mariánský, aloe vera a zelený ječmen. Nezapomínejte ani na stravu, která by měla být především prospěšná k obnovení střevního mikrobiomu.

Detoxikovaný a obnovený střevní mikrobiom vám pomůže nastartovat imunitní systém a podpořit přirozené reakce organismu. Ve stravě by se měla proto objevit vláknina a potraviny, které přirozeně podporují živost střevního mikrobiomu – kvašené zelí a mléčné výrobky.

Příznaky

Mezi první příznaky alergické reakce na slunce patří svědění kůže po opalování následované kožní vyrážkou. Alergická vyrážka na obličeji, hrudi, rukou, zádech nebo na stehnech se projevuje ve formě malých teček, červeně zbarvených puchýřků, ale i mokvavých puchýřů po opalování, které se mohou slévat do větších map.

Žena si maže spálená záda FotoDuets / Shutterstock.com

Léčba a první pomoc

  1. Pokud se u vás objeví příznaky sluneční alergie, neotálejte s čekáním a navštivte odborníka, který zjistí závažnost vašich potíží při reakci kůže na sluneční záření.
  2. Co nejrychleji utlumte první nepříjemné projevy zásypy a tekutými pudry, nejlépe s protisvědivými účinky.
  3. Pokud jsou příznaky nesnesitelné a trápí vás i bolestivé puchýře, můžete podpořit zklidnění i léky. Doporučují se například antihistaminika Zyrtec, Zodac, Xyzal, Analergin, Claritine apod. Všechny tyto postupy vám však nejlépe poradí váš ošetřující lékař.
  4. Postižená místa chlaďte studenými obklady. Vyzkoušejte jogurt nebo tvaroh.
  5. V prvních fázích silné alergie je nutné dodržovat i zvýšený pitný režim (3 l vody denně) a doplnit minerály a vitamíny (vápník, hořčík, selen, zinek, vitamin C, betakaroten).

Přípravky pro speciální ochranu při sluneční alergii

Na trhu existuje několik přípravků, které vám budou v boji se slunečnou alergií velkými pomocníky. Například značka Eucerin pokožku ochrání a dokonale vyživí. A ani dermokosmetická značka Bioderma nezůstává pozadu a dostatečně pokrývá potřeby osob se závažnou přecitlivělostí na UV záření, které si jistě vyberou z řady Photoderm.

Výrobci kosmetiky La Roche-Posay a Vichy pak nabízí specializované produkty, které jsou navíc voděodolné. Tato kosmetika vás zaručeně ochrání před slunečním zářením, a navíc nedopustí, aby vaše citlivá pokožka trpěla kvůli větru, písku, soli nebo chlóru.