Globus bude umývat auta svých zákazníků dešťovou vodou

https://www.shutterstock.com/image-photo/summer-car-washing-cleaning-using-high-313805915 Virrage Images / Shutterstock.com

Další krok k ekologičtějšímu a odpovědnějšímu nakládání s přírodními zdroji. Řetězec Globus začne na pozemku jednoho svého hypermarketu sbírat dešťovou vodu a opakovaně ji využívat v myčce aut, kde téměř zcela nahradí důležitější pitnou vodu. Kde se novinka spustí a kdy si můžete přijet své auto nechat umýt udržitelnějším způsobem?

Přečtěte si také

ČOI zajistila několik nebezpečných hraček. Byly staženy z prodeje kvůli nadlimitnímu obsahu olova a kadmia

Globus ušetří až 90 % pitné vody

Plýtvání pitnou vodou je jedním ze závažných ekologických problémů, na který se naše společnost snaží najít vhodná řešení. Jedním z nich je recyklace vody dešťové. A právě toho se rozhodl využít Globus v areálu hypermarketu v Praze Čakovicích. Ve zdejší myčce aut se od první třetiny července začal budovat systém odtoků s retenční nádrží na dešťovku, který by měl být plně v provozu koncem listopadu tohoto roku. Díky speciální úpravě bude možné využívat srážkovou vodu k mytí aut zákazníků, a tím ušetřit téměř 90 % pitné vody.

Veškerá dešťová voda, která dopadne v Čakovicích na naše pozemky včetně budov, bude svedena a vyústí v budované nádrži. Z ní bude následně odčerpávána k mycí lince, kde dojde k úpravě vod tak, aby byla vhodná pro použití na mytí vozidel. Přes retenční nádrž ročně proteče okolo 20 tisíc metrů krychlových srážkové vody. Můžeme tak nahradit v myčce aut až 86 % spotřebované pitné vody vodou srážkovou,“ přiblížila záměr mluvčí Globusu Aneta Turnovská.

Průčelí obchodního domu Globus Globus

Hotovo bude koncem listopadu

Projekt probíhá za pomoci dotace z evropského Národního plánu obnovy a podle Globusu bude pražská prodejna zatím jedinou, ve které bude vybudování retence realizováno. Jak také řetězec upozornil ve své tiskové zprávě, stavební práce mohou v okolí pražského hypermarketu a přilehlé myčky či parkoviště dočasně narušit plynulý provoz.

„V místě zbudování retenční nádrže budou probíhat od 10. 7. stavební práce v několika etapách a ukončeny by měly být 24. 11. tohoto roku. Zejména v rámci části vlastního území v okolí myčky aut a parkoviště tak může být dočasně ztížený pohyb pro motorová vozidla, za což se velice omlouváme,“ dodala Turnovská.

Lidl opět sází lesy, tentokrát ve všech krajích

Se svými ekologickými projekty nezůstávají pozadu ani ostatní řetězce. Lidl například v rámci snahy o obnovu poničené české přírody a v důsledku klimatických změn podporuje výsadbu nových stromů, letos jich má podle společnosti přibýt na 200 000 a tzv. Lidly lesy mají vyrůst v každém ze 14 krajů České republiky. Veřejnost má potom během celého července možnost hlasovat, které lokality je potřebují nejvíce.

  • Jak se zapojit do hlasování? Nakupte libovolné zboží v jakékoliv prodejně Lidl a na pokladně načtěte mobilní aplikaci Lidl Plus. Po zaplacení se vám objeví možnost ankety. Účastnit se hlasování je po splnění podmínek možné až do 31. 7. 2023 každý den. Odesláním hlasu budete navíc automaticky zařazeni do slosování o zajímavé ceny.
Logo aktivity Lidl Les LIDL

Kaufland buduje městské zahrady

Společnost Kaufland se zase v rámci snahy o podporu zadržování vody v městské krajině, rozvoje udržitelnosti a dobrých sousedských vztahů rozhodla rozšířit svůj dlouhodobý projekt s názvem Už to roste, už to klíčí. Letos řetězec podpoří dokonce vznik 17 komunitních zahrad, což je o tři více než loni.

„Komunitní zahrady jsou neocenitelným přínosem nejen pro společnost, ale také pro rostliny či hmyz. V rámci komunitních zahrad se návštěvníci mohou také seznámit se základními ekologickými praktikami jako je kompostování nebo šetrné zacházení s vodou", vysvětluje záměr společnost ve svém prohlášení.

Ke stávajícím zahradám v Roudnici nad Labem, Liberci, Novém Jičíně, Ústí nad Labem, Prachaticích, Zlíně, Hradci Králové, Žďáru nad Sázavou a pěti v Praze přibudou během letošního roku sdílené zahrady také v Jihomoravském kraji, dále v Olomouckém, Moravskoslezském, Plzeňském a Pardubickém, stejně tak se připojí i v hlavním městě.

Zdroj: Globus.cz, Lidl.cz, Kaufland.cz