Zázračná skořice: Objevte blahodárné účinky tohoto koření na vaše zdraví

Namletá skořice i svitky skořice na stole Bukhta Ihor / Shutterstock.com

Skořice se řadí mezi nejoblíbenější koření na světě a lidé už tisíce let obdivují nejen její sladkou chuť, ale také zdravotní přínosy. I když je součástí většiny českých domácností, jen málokdo zná všechny její výhody a použití. Představíme vám toto koření tak, jak ho neznáte, abyste věděli, proč je tak zdravé a proč ho používat každý den.

Přečtěte si také

Češi si zvolili nejoblíbenější e-shop roku. Zabodovala Alza, Knihobot i výrobci montessori hraček

Co je skořice a odkud pochází?

Zatímco se většina druhů koření vyrábí drcením semen nebo listů, skořice je aromatickou kůrou stálezeleného stromu zvaného skořicovník. Zahrnuje více druhů, ale pro koření se jich pěstuje jen několik, nejvíce skořicovník ceylonský a čínský.

Ve světě je velmi žádaná především ceylonská skořice, která je spojována s kvalitou a intenzivní chutí. V pokrmech se používá namletá na prášek, ale lze ji pořídit i v podobě svitků, které jsou oblíbené zejména jako ozdoba. Vůně a chuť skořice pochází z jejího esenciálního oleje a hlavní složky, cinnamaldehydu, stejně jako z mnoha dalších složek včetně eugenolu.

Byla velmi oblíbená již ve starověku, s oblibou se používala jako dar pro panovníky, ale aby neztratila na hodnotě, její původ byl úmyslně obchodním tajemstvím. Do Egypta byla dovezena 2 tisíce let př. n. l., první zmínky o používání pochází z Číny, kde se používala už 4 tisíce let př. n. l. V Čechách je známá už od 15. století, ale hojně se začala dovážet až od 16. století.

Odřezávání skořicové kůry pomocí nože Ciprian23 / Shutterstock.com

Jak se skořice používá?

Nepoužívá se jen do sladkých receptů a cereálií. Vyrábí se z ní celá řada likérů, od vín až po žaludeční likéry. Díky své charakteristické vůni se přidává také do parfémů, mýdel i přípravků pro ústní hygienu. Také se používá ve farmacii ke zlepšení chutě různých léků. V tradiční medicíně se používá už tisíce let a populární je v tomto ohledu do dnešní doby.

Její největší využití je v potravinářství, dělají se z ní bonbóny, žvýkačky, přidává se do čokolády, pomazánek a mnoha dalších potravin. V kuchyních se nepoužívá jen do sladkých receptů, například v Asii, arabských nebo jihoamerických zemích se hojně využívá i do masitých pokrmů. Kromě pokrmů ji lze přidat například do kakaa, do kávy, smoothie nebo jiných nápojů. Stane se pro vás nízkokalorickou náhradou sladidel, takže vám může účinně pomoci s hubnutím.

Kolik skořice konzumovat?

Experti doporučují konzumovat 2–⁠4 gramy denně, tedy zhruba půl lžíce až celou lžíci denně. Množství nad 6 gramů denně už by mohlo být pro organismus toxické, takže je vhodné jej nepřekračovat. Konzumace velkého množství může být navíc nebezpečná pro jedince, kteří trpí onemocněním jater nebo gastroparézou.

Může reagovat s léky na cukrovku, srdeční onemocnění nebo onemocnění jater a způsobit alergické reakce, poškození jater a komplikace během operace. Pokud těmito problémy netrpíte nebo neužíváte léky, které by mohly se skořicí interagovat, můžete ji bez obav konzumovat. Nejste-li si jejím užíváním jistí, poraďte se se svým lékařem.

Dezert z jablek a skořice Rimma Bondarenko / Shutterstock.com

Zdravotní výhody skořice

Obsahuje vysoké množství antioxidantů – Je plná různých ochranných antioxidantů, které snižují poškození volnými radikály, zpomalují proces stárnutí a zmírňují záněty.

Chrání srdce – Bylo prokázáno, že snižuje několik nejběžnějších rizikových faktorů srdečních onemocnění, a to včetně vysoké hladiny cholesterolu. Snižuje také vysoký krevní tlak, což je další rizikový faktor pro srdeční onemocnění nebo mrtvici.

Stabilizuje krevní cukr – Je známá pro své antidiabetické účinky, a proto je považována za jednu z nejlepších potravin pro diabetiky. Může snížit hladinu cukru v krvi a zlepšit citlivost na hormon inzulín, který pomáhá transportovat cukr z krevního řečiště do tkání, aby se hladina cukru v krvi vyrovnala.

Podporuje funkce mozku – Vzhledem k tomu, že je bohatá na antioxidanty, může posílit mozkové funkce a pomoci bránit se proti rozvoji neurologických poruch, jako je Parkinsonova a Alzheimerova choroba.

Bojuje s infekcemi a viry – Má silné antimikrobiální vlastnosti a obsahuje také sloučeniny posilující imunitu. Z tohoto důvodu se v mnoha kulturách používá k přirozené pomoci v boji proti škodlivým infekcím a virům.

Skořicový olej ve skleněné lahvičce Dionisvera / Shutterstock.com

Levný prostředek pro ústní hygienu – Prospívá ústní hygieně a může chránit před určitými kmeny bakterií, které způsobují zápach z úst, kazy a infekce úst.

Léčí kvasinkové onemocnění – Bylo prokázáno, že snižuje množství nebezpečné candida albicans, což je kvasinka, která může způsobit řadu trávicích a autoimunitních problémů.

Podporuje zdraví pokožky – Přínosy skořice pro pokožku mají původ v antibiotických a antimikrobiálních vlastnostech, které mohou pomoci chránit pokožku před vyrážkami, alergickými reakcemi a infekcí. Aplikace skořicového esenciálního oleje přímo na kůži může pomoci snížit zánět, otok, bolest a zarudnutí.

Snižuje příznaky alergie – Může pomoci v boji proti běžným příznakům alergie, protože snižuje zánět a bojuje proti histaminovým reakcím.

Podporuje hubnutí – Má antidiabetické účinky, které zpomalují vstřebávání cukru, což může pomoci omezit chutě stabilizací hladinu cukru v krvi. Jde o skvělé sladidlo pro lidi s citlivostí na inzulín. Neobsahuje žádný přidaný cukr a má minimum kalorií, přesto má vysoký obsah mnoha živin, takže je extrémně zdravým doplňkem mnoha jídel.

Zdroje: Medicalnewstoday.com, Scitechdaily.com, Wikipedia.org, Stylecraze.com, Healthybenefits.info, Draxe.com