Jak rychle a levně ohřát vodu v bazénu na zahradě?

Žena v bazénu se třese zimou Antonio Guillem / Shutterstock.com

Patříte-li mezi neustále se zvyšující počet majitelů zahradních bazénů, jistě jste už přemýšleli nad tím, jak si poradit se zajištěním optimální teploty vody po co možná nejdelší období v roce. Existuje několik řešení, která dokážou vodu v bazénu ohřát na příjemnou teplotu, nicméně se liší svou pořizovací cenou a účinností.

Přečtěte si také

Luxusní dort se sýrovou náplní: Výborný borůvkový cheesecake zvládne upéct každý

Jak ohřát bazén?

Voda v bazénu se dá ohřát 4 způsoby, konkrétně se jedná o použití:

  • elektrického ohřevu
  • tepelného čerpadla
  • solárního ohřevu
  • vhodného zastřešení

Zastřešení bazénů

Je vhodné zkombinovat doporučené zastřešení pro určitý typ bazénu s některým typem aktivního ohřevu vody. Zastřešení, nejčastěji vyráběné z polykarbonátu, zabrání nejen úniku tepla, ale dokáže také udržet bazén bez nečistot, které by se do něj jinak určitě dostaly.

Samotné zastřešení dokáže vodu udržet o zhruba 5 °C teplejší v porovnání s nekrytým bazénem. Ani to však někdy nemusí stačit a je nutné sáhnout po některé z možností, která dokáže vodu přihřát o dalších několik stupňů.

Děti se koupou v zastřešeném bazéně JPC-PROD / Shutterstock.com

Vytápění bazénu čistě pomocí elektrické energie by bylo sice rychlé, nicméně poněkud neekonomické a museli bychom si kvůli němu sáhnout hlouběji do kapsy. Proto se mu dnes nebudeme radši příliš věnovat.

Solární panel na bazén

Pokud při ohřevu vody chcete mít nulové provozní náklady, vhodným řešením pro vás bude solární panel. Pořizovací cena se liší podle jeho plochy a výrobce, investice se vám však brzy vrátí v podobě teplé vody zadarmo. Solární panely fungují tak, že je do nich pomocí filtrace vháněna studená voda z bazénu, ta se následně během průchodu panelem ohřeje a putuje zpět do bazénu.

Umístění

Dbát musíte na vhodné umístění solárního ohřevu. Nejlepším místem bude to, kam dopadá v průběhu dne nejvíce slunečních paprsků. Pokud by se ovšem časem ukázalo, že jeden solární panel nedokáže zajistit dokonalý ohřev vody, je možné propojit více těchto panelů za sebou, a zvýšit tak jejich celkovou účinnost. Důležité je zamyslet se nad výkonem filtračního zařízení, které bude do panelů vodu dopravovat.

Nepodceňte pravidelné čištění

Tepelné čerpadlo k bazénu

Cena

Další možností při výběru zařízení pro ohřev bazénu je tepelné čerpadlo. V tomto případě se bude jednat o opravdu nemalou počáteční investici, protože cena kvalitních tepelných čerpadel začíná na cca 25 000 Kč. Tato vysoká částka je však vyvážena vysokou účinností těchto zařízení a možností ohřevu vody i při zamračeném a chladnějším počasí. Tepelná čerpadla jsou totiž schopná ohřívat vodu od zhruba 12 °C venkovní teploty.

Muž instaluje tepelné čerpadlo u bazénu Virrage Images / Shutterstock.com

Jak funguje?

Tepelné čerpadlo funguje tak, že z okolního vzduchu odebírá teplo a s pomocí tepelného výměníku jím ohřívá vodu. Právě ze vzduchu získáte asi 80 % tepla a zbylých 20 % zajistí elektrická energie.

Je nezbytné zvolit takové tepelné čerpadlo, které bude mít dostatečný výkon, aby dokázalo vodu v bazénu prohřát na tu správnou teplotu. Je také lepší svěřit jeho instalaci do rukou odborníků, protože se už nejedná o jednoduché zařízení.