Banana split patří mezi nejoblíbenější poháry na světě. Jak si tento retro dezert připravit doma?

Banana split na talířku Brent Hofacker / Shutterstock.com

Podlouhlá oválná miska, na ní dvě půlky banánu obklopující kopeček čokoládové, jahodové a vanilkové zmrzliny, na tom hora polevy a šlehačky a na závěr červené koktejlové třešničky. Banana split je považovaný za jeden z nejznámějších a nejpopulárnějších zmrzlinových pohárů na světě. Víte ale, odkud pochází, jaké další suroviny v něm nesmí chybět a jak se dá ještě vylepšit? Máme pro vás snadný recept, který zaboduje i u vás doma.

Přečtěte si také

10 největších chyb, kvůli kterým naše pleť stárne mnohem rychleji. Jak se jich vyvarovat?

Dezert z banánů

Historie tohoto dezertu sahá až do počátku 20. století a jak to u mnohých slavných pokrmů bývá, o jeho původu se dohaduje hned několik míst. Nejčastěji se jeho autorství připisuje pensylvánskému lékárnickému učni Davidovi Evansovi Stricklerovi, který prý pohár s podélně rozříznutým banánem a třemi druhy zmrzliny vymyslel ve městě Latrobe, a to v roce 1907.

A ačkoliv bylo o sto let později Latrobe oficiálně certifikováno Národním sdružením maloobchodníků se zmrzlinou (NICRA) místem zrození banánového splitu, město Wilmington v Ohiu se zase domnívá, že pohár vznikl právě zde. Vymyslel ho prý Ernest Hazard v roce 1907, který chtěl sladkou lahůdkou přilákat do svého podniku mladé studenty z lokální univerzity.

Tak jako tak se obliba poháru rychle rozšířila, dříve se dokonce jako luxusní pochoutka podával ve světových hotelech a vyhlášených restauracích. Dnes jej známe spíše jako retro lahůdku. Pokud si na ni chcete zavzpomínat, postup najdete níže.

Banana split se třemi kopečky čokolády margouillat photo / Shutterstock.com

Recept: Banana split

Na 1 porci budete potřebovat:

  • banán
  • 1 kopeček vanilkové zmrzliny
  • 1 kopeček čokoládové zmrzliny
  • 1 kopeček jahodové zmrzliny
  • čokoládovou polevu (může být i jahodová, karamelová či ananasová)
  • 70 ml smetany ke šlehání 40%
  • hrst drcených oříšků
  • hrst čerstvého ovoce (jahod, malin, borůvek apod.)
  • 1–3 koktejlové třešničky na ozdobu

Jak na to?

Doprostřed dostatečně velkého či podlouhlého talířku poklaďte za sebe tři kopečky zmrzliny a z obou stran k nim přiložte jednu půlku banánu. Nahoru dejte vyšlehanou smetanu (můžete ji ochutit trochou vanilkového cukru), polijte toppingem a zasypte ořechy a čerstvým ovocem. Nakonec dozdobte třešničkami, případně lístky máty.

Tři misky s variacemi Banana split stockcreations / Shutterstock.com

Tipy pro přípravu

  • Čerstvý rozkrojený banán můžete před podáváním ještě z obou stran opéct na pánvi či grilu, případně ho flambovat. Dezert tím povýšíte na úplně novou úroveň.
  • Použít také samozřejmě můžete jakoukoliv domácí či kupovanou zmrzlinu. Kombinujte ovocné příchutě s ořechovými, čokoládovými, kávovými, smetanovými nebo tvarohovými.
  • Stejně tak se fantazii meze nekladou při zdobení. Vyzkoušejte různá sypání, oříšky, sladké toppingy (včetně kondenzovaných mlék), drcené lyofilizované ovoce, oplatky a sladké trubičky,
  • Dietnější verzi dezertu vykouzlíte, když šlehačku vyměníte za zakysanou smetanu (ochucenou malou lžičkou medu či jiného rostlinného sladidla), smetanovou zmrzlinu za domácí jogurtovou či tvarohovou s pořádnou porcí ovoce a jako ozdobu použijete neslazené ořechy, semínka, pražené vločky nebo čerstvé letní ovoce (např. jahody, citrusy, rybíz a jiné druhy, které jsou skvělé i při hubnutí).

Zdroj: Proženy.cz, NPR.org, Apetitonline.cz