Pomoc, začínám se loupat! Jak urychlit regeneraci kůže po spálení?

Člověk se spálenými zády a rameny si odlupuje část kůže Kitreel / Shutterstock.com

Jak bolestivé a nepohodlné je spálení od sluníčka, si asi dokáže představit většina z nás. Stejně tak ovšem může být nepříjemné (a neestetické) i následné loupání kůže. Abyste jeho průběh co nejvíce urychlili, je dobré začít jednat ihned po spálení. V článku najdete nejen sedm kroků první pomoci pro rychlejší hojení, ale i doporučení, jak postupovat během loupání.

Přečtěte si také

Recept na pečený hermelín z TikToku, který poblázní vaše chuťové pohárky

Sedm zásad pro rychlejší hojení kůže po spálení

  1. Udělají-li se vám puchýřky, nikdy je nepropichujte. Tekutina uvnitř totiž poraněnou kůži chrání a zbytečně byste si dobu hojení prodloužili.
  2. Jako první sáhněte po něčem chladivém. Ideální jsou vychlazené 100% přírodní květinové vody podporující regeneraci (např. růžová, heřmánková, neroli či mátová), obklady ze studeného černého a zeleného čaje, okurek, případně z jogurtů, tvarohů či zakysané smetany, nebo dokonce syrového vaječného bílku.
  3. K úlevě přispěje i sprchování ve studené či vlažné vodě. Naopak se úplně vyhněte teplým sprchám a koupelím.
  4. Pozor na utírání ručníkem, drhnutí bolesti ani hojení nijak nepomůže. Spálená místa vysušujte opatrným přikládáním, vhodné jsou hladké textilie (sportovní ručníky, bavlněné látky apod.).
  5. Dokud je kůže červená a intenzivně pálí, po umytí používejte poopalovací pěny, gely a krémy na bázi vody (nikoliv hutných olejů). Vhodné jsou vysoce regenerační, hydratační a zklidňující s obsahem panthenolu a aloe vera, případně chladivé emulze s antioxidanty.
  6. Dbejte na pitný režim, regenerující se organismus potřebuje dostatek čisté vody.
  7. Po dobu spálení se vyvarujte přímého slunečního svitu, pamatujte na zakrývání postižených míst (i ve vodě, ve městě nebo ve stínu na dece).
Muž má na spálených zádech krémem namalovaný smutný obličej, v ruce drží krém MilanMarkovic78 / Shutterstock.com

Jak ošetřovat loupající se kůži?

Jakmile akutní spáleniny pominou, můžete sáhnout po širší škále regeneračních přípravků a zvláčňující kosmetiky, například s obsahem bambuckého másla, alantoinu, zinku či vitamínů A a E, kterého je plný kokosový olej. Zkuste se ovšem vyvarovat parfemovaných výrobků, náchylnější pokožku by mohly podráždit.

V momentě, kdy se kůže začne loupat, je dobré ji vydatně promašťovat a vyživovat, abyste co nejdříve předešli jejímu vysušování a svědění. Odlupující se kůži se nikdy nedoporučuje strhávat nebo na ni používat hrubý peeling. Chcete-li suchá místa odstranit, vezměte si na pomoc ostré manikúrní nůžky a opatrně odstříhávejte pouze odumřelou kůži.

Po celou dobu loupací fáze je dobré nosit volnější, vzdušné oblečení. Příliš těsné by mohlo vyvolat jen další odlupování a svědění. Nezapomeňte také, že nová vrstva kůže bude zpočátku citlivější na UV záření a určitě neplatí pravidlo, že po prvním letním spálení se již chránit nemusíte.

Zdroj: Prozeny.cz, Benu.cz, Drmax.cz, Kupi.cz