Sušené maso není jen pro sportovce. Svačinu plnou bílkovin usušíte i doma a oceníte na výletě i v práci

Sušené maso na prkénku Jiří Hera / Shutterstock.com

Sušení potravin, včetně masa, je jednou z nejstarších metod konzervace. Tato technika, známá od dob amerických indiánů a jejich jerky z bizoního masa, či africké varianty zvané biltong, se dočkala renesance v dnešní době. Sušené maso už není jen výsadou sportovců - tato proteinová bomba se stává oblíbenou svačinou pro každodenní život, ať už jste na dovolené, výletě nebo mezi pracovními schůzkami. Objevte, jak tato tradiční pochoutka nachází své místo v moderním stravování.

Přečtěte si také

Do rajské omáčky patří rajčata a poctivý vývar. Lidé ale oboje vynechávají a to je chyba

Sušené maso jako zdravá svačina

Přestože jerky patřilo původně do jídelníčku vojáků a sportovců, v posledních letech si našlo své příznivce i u běžných spotřebitelů.

Na co je dobré sušené maso?

Jde o zdravou svačinku plnou bílkovin, která má vysokou energetickou hodnotu, a dokáže tak okamžitě dodat energii. Hodit se vám bude nejen jako svačina na výletě, ale i v práci mezi poradami.

Zabijačková paštika z pečeného masa
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Střední

Zabijačková paštika z pečeného masa

Zabijačková paštika z pečeného masa potěší nejednoho milovníka poctivého jídla svou lahodnou chutí. Její příprava je navíc jednodušší, něž by se mohlo na první pohled zdát.

Zabijačková paštika z pečeného masa
Uzené maso se smaženou cibulkou a bramborovou kaší
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Uzené maso se smaženou cibulkou a bramborovou kaší

Uzené maso se smaženou cibulkou a bramborovou kaší patří mezi jídla, která se připravují velmi snadno. Stačí jen uzené maso uvařit společně se zeleninou, připravit cibulku, bramborovou kaši a můžete servírovat. Z vývaru pak jednoduše připravíte třeba uzenou polévku s kroupami.

Uzené maso se smaženou cibulkou a bramborovou kaší

Co je jerky?

Sušení masa je jednou z nejstarších technik konzervace jídla. V minulosti jej takto konzervovaly lovecké národy z celého světa. K nejznámějším z nich patří jerky, které připravovali američtí indiáni. Název vznikl ze slova „ch'arqui“, jak plátky sušeného masa nazvali španělští kolonizátoři. Nejčastěji se jerky připravovalo z hovězího, bizoního, drůbežího či vepřového masa, které se před sušením nařezalo na tenké plátky a marinovalo v koření.

Obdobou jerky je africký biltong, který se vyráběl z hovězího, pštrosího masa či divočiny. Biltong se od jerky liší především tím, že se suší v celku a nikdy se nepřipravuje nasladko.

Člověk krájí hovězí maso na plátky Nanisimova / Shutterstock.com

Sušené maso neboli jerky – recept

Pokud si chcete vyrobit sušené maso, které by vám nejeden indián záviděl, vyberte si pěkný kus hovězího, nejlépe falešnou svíčkovou nebo rumpsteak, a dejte jej na chvilku do mrazáku, bude se vám pak lépe krájet.

Na přípravu jerky budete potřebovat:

  • cca 1 kg libového hovězího masa (falešná svíčková, rumpsteak)
  • lžíci mletého pepře
  • lžíci mořské soli
  • lžičku sušeného oregana
  • lžičku sušeného česneku
  • lžičku sušené papriky
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 6 lžic worcestrové omáčky
  • sušičku nebo horkovzdušnou troubu

Jak udělat domácí jerky?

  1. Maso krájejte ostrým nožem nebo na kráječi na 3–4 milimetry tenké plátky.
  2. Smíchejte sůl, mletý pepř, oregano, česnek a papriku a touto směsí kousky masa potřete z obou stran.
  3. Plátky vložte do mísy, přidejte pár kapek sójovky a worcesteru a pod potravinářskou fólií nechte marinovat přes noc. Maso tím krásně zkřehne a natáhne do sebe koření.
  4. Jakmile je maso dostatečně uleželé, vyndejte jej z lednice a nechte odpočinout při pokojové teplotě.
  5. Nyní nastává čas sušení. Do sušičky naskládejte maso s mezerami alespoň 0,5 cm a sušte 7 až 8 hodin.
  6. Po 6 hodinách zkontrolujte spodní patra a zkuste vyndat suché kousky. Hotové jerky ihned snězte nebo uchovávejte v látkovém pytlíku v suchu a temnu maximálně 4 dny.
Kousky hovězího masa zavěšené na roštu v troubě Rashid Valitov / Shutterstock.com

Co dělat, když nemáte sušičku?

Pokud sušičku na ovoce nemáte, můžete jerky vyrobit i v horkovzdušné troubě

  • Maso připravte stejně jako do sušičky. Troubu předehřejte na 80 °C a zapněte horký vzduch.
  • Na dno trouby si připravte plech, do něhož bude moci odkapávat marináda a šťáva z masa, a plátky masa vyrovnejte na rošt. Pokud máte delší plátky, můžete je na rošť i zavěsit.
  • Maso sušte po dobu 3–4 hodin, poté ochutnejte a pokud je potřeba, sušte jej ještě asi hodinu.

Zdroj: Kupi, Fine Gusto, Maso here