Sušené maso není jen pro sportovce. Svačinu plnou bílkovin usušíte i doma a oceníte na výletě i v práci

Sušené maso na prkénku Jiří Hera / Shutterstock.com

Sušení potravin, včetně masa, je jednou z nejstarších metod konzervace. Tato technika, známá od dob amerických indiánů a jejich jerky z bizoního masa, či africké varianty zvané biltong, se dočkala renesance v dnešní době. Sušené maso už není jen výsadou sportovců - tato proteinová bomba se stává oblíbenou svačinou pro každodenní život, ať už jste na dovolené, výletě nebo mezi pracovními schůzkami. Objevte, jak tato tradiční pochoutka nachází své místo v moderním stravování.

Přečtěte si také

Suchý, tvrdý, rozpadlý. Nejčastější přešlapy při přípravě holandského řízku, které vám zkazí celý oběd

Sušené maso jako zdravá svačina

Přestože jerky patřilo původně do jídelníčku vojáků a sportovců, v posledních letech si našlo své příznivce i u běžných spotřebitelů.

Na co je dobré sušené maso?

Jde o zdravou svačinku plnou bílkovin, která má vysokou energetickou hodnotu, a dokáže tak okamžitě dodat energii. Hodit se vám bude nejen jako svačina na výletě, ale i v práci mezi poradami.

Zabijačková paštika z pečeného masa
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Střední

Zabijačková paštika z pečeného masa

Zabijačková paštika z pečeného masa potěší nejednoho milovníka poctivého jídla svou lahodnou chutí. Její příprava je navíc jednodušší, něž by se mohlo na první pohled zdát.

Zabijačková paštika z pečeného masa
Uzené maso se smaženou cibulkou a bramborovou kaší
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Uzené maso se smaženou cibulkou a bramborovou kaší

Uzené maso se smaženou cibulkou a bramborovou kaší patří mezi jídla, která se připravují velmi snadno. Stačí jen uzené maso uvařit společně se zeleninou, připravit cibulku, bramborovou kaši a můžete servírovat. Z vývaru pak jednoduše připravíte třeba uzenou polévku s kroupami.

Uzené maso se smaženou cibulkou a bramborovou kaší

Co je jerky?

Sušení masa je jednou z nejstarších technik konzervace jídla. V minulosti jej takto konzervovaly lovecké národy z celého světa. K nejznámějším z nich patří jerky, které připravovali američtí indiáni. Název vznikl ze slova „ch'arqui“, jak plátky sušeného masa nazvali španělští kolonizátoři. Nejčastěji se jerky připravovalo z hovězího, bizoního, drůbežího či vepřového masa, které se před sušením nařezalo na tenké plátky a marinovalo v koření.

Obdobou jerky je africký biltong, který se vyráběl z hovězího, pštrosího masa či divočiny. Biltong se od jerky liší především tím, že se suší v celku a nikdy se nepřipravuje nasladko.

Člověk krájí hovězí maso na plátky Nanisimova / Shutterstock.com

Sušené maso neboli jerky – recept

Pokud si chcete vyrobit sušené maso, které by vám nejeden indián záviděl, vyberte si pěkný kus hovězího, nejlépe falešnou svíčkovou nebo rumpsteak, a dejte jej na chvilku do mrazáku, bude se vám pak lépe krájet.

Na přípravu jerky budete potřebovat:

  • cca 1 kg libového hovězího masa (falešná svíčková, rumpsteak)
  • lžíci mletého pepře
  • lžíci mořské soli
  • lžičku sušeného oregana
  • lžičku sušeného česneku
  • lžičku sušené papriky
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 6 lžic worcestrové omáčky
  • sušičku nebo horkovzdušnou troubu

Jak udělat domácí jerky?

  1. Maso krájejte ostrým nožem nebo na kráječi na 3–4 milimetry tenké plátky.
  2. Smíchejte sůl, mletý pepř, oregano, česnek a papriku a touto směsí kousky masa potřete z obou stran.
  3. Plátky vložte do mísy, přidejte pár kapek sójovky a worcesteru a pod potravinářskou fólií nechte marinovat přes noc. Maso tím krásně zkřehne a natáhne do sebe koření.
  4. Jakmile je maso dostatečně uleželé, vyndejte jej z lednice a nechte odpočinout při pokojové teplotě.
  5. Nyní nastává čas sušení. Do sušičky naskládejte maso s mezerami alespoň 0,5 cm a sušte 7 až 8 hodin.
  6. Po 6 hodinách zkontrolujte spodní patra a zkuste vyndat suché kousky. Hotové jerky ihned snězte nebo uchovávejte v látkovém pytlíku v suchu a temnu maximálně 4 dny.
Kousky hovězího masa zavěšené na roštu v troubě Rashid Valitov / Shutterstock.com

Co dělat, když nemáte sušičku?

Pokud sušičku na ovoce nemáte, můžete jerky vyrobit i v horkovzdušné troubě

  • Maso připravte stejně jako do sušičky. Troubu předehřejte na 80 °C a zapněte horký vzduch.
  • Na dno trouby si připravte plech, do něhož bude moci odkapávat marináda a šťáva z masa, a plátky masa vyrovnejte na rošt. Pokud máte delší plátky, můžete je na rošť i zavěsit.
  • Maso sušte po dobu 3–4 hodin, poté ochutnejte a pokud je potřeba, sušte jej ještě asi hodinu.

Zdroj: Kupi, Fine Gusto, Maso here