Ferrero opět částečně zastavuje výrobu čokolády kvůli salmonele

Budova společnosti Ferrero Claudio Divizia / Shutterstock.com

Výrobce čokolády Ferrero nedávno oznámil zastavení výroby ve svém závodě v belgickém Arlonu kvůli salmonele. Tato bakterie byla objevena koncem června, jak uvedla mluvčí výrobce cukrovinek. Ve stejné továrně se přitom u části výrobků značky Kinder potvrdila kontaminace salmonelou již loni.

Přečtěte si také

Ochutnejte poklad francouzské kuchyně: Recept na pravou francouzskou cibulačku od Zdeňka Pohlreicha

Proč Ferrero pozastavilo výrobu?

Jak píše rakouský deník Krone.at, továrna není uzavřena a zaměstnanci jsou plně placeni. Podle mluvčí potrvá čištění závodu přibližně dva týdny. Společnost Ferrero označila zastavení výroby za čistě preventivní opatření a zdůraznila, že žádný konečný výrobek nebyl pozitivně testován na salmonelu.

Žádné finální produkty nebyly pozitivně testovány a v žádném případě žádný neopustil naše zařízení,“ potvrdilo Ferrero ve svém vlastním prohlášení. „Po identifikaci salmonely v prostředí našimi interními kontrolami jsme jako okamžité preventivní opatření zastavili příslušné výrobní linky a pracujeme na analýze hlavní příčiny.“

Ferrero, výrobce známý svými značkami Kinder a Nutella, je důležitým hráčem v oblasti cukrovinek a Arlon v belgických Ardenách je klíčovou lokalitou pro jejich výrobu. Společnost vyrábí produkty pro renomované giganty jako Mondelez, Nestlé a Unilever.

Co je to salmonela?

Salmonela je často způsobená potravinami a jedná se o infekční onemocnění. Může způsobit nepříjemné příznaky, jako je průjem, horečka a žaludeční křeče. Je obzvláště nebezpečná pro děti, starší osoby a jedince s oslabeným imunitním systémem, u kterých může vést k závažnějším komplikacím. Léčba přitom vyžaduje v mnoha případech dlouhodobější hospitalizaci.

Ferrero se již v dubnu 2022 muselo stáhnout některé výrobky pro děti kvůli podezření na salmonelu, včetně oblíbených vajíček s překvapením, čokoládových bonbónů a minivajíček. Již tehdy mluvčí potvrdila, že „společnost vždy klade důraz na bezpečnost a kvalitu svých výrobků, a proto zastavuje výrobu a provádí důkladné čištění, aby minimalizovala riziko pro spotřebitele.“

Bonbony Ferrero Rocher Pavlo Lys / Shutterstock.com

Jak časté jsou případy výskytu salmonely?

Ale faktem zůstává, že podle Just-food.com bylo v loňském roce potvrzeno více než 400 celosvětových případů salmonely spojených s továrnou v Arlonu v důsledku konzumace čokolády Kinder soukromé italské společnosti, což vyvolalo obrovské stažení produktů. Továrna nakonec získala konečné schválení k plnému obnovení výroby loni v září, přibližně devět měsíců po prvotním zjištění salmonely u výrobků této značky.

Nezbývá než věřit, že Ferrero přijme veškerá nezbytná opatření k řešení této situace a obnoví zpět plnou výrobu čokolády s důrazem na bezpečnost a kvalitu, kterou si zákazníci zaslouží.

Zdroje: Krone.at, Just-food.com