Salmonela namísto překvapení? Některé šarže Kinder vajec jsou stahovány z trhu

Kinder vajíčka Canva

Kinder vajíčka už desítky let těší nespočet dětí. Mnoho dospělých má příjemné vzpomínky na lahodná čokoládová vejce, která neodmyslitelně patřila k jejich dětství. Ačkoliv mají přinášet radost, některým přinesla starosti navíc, a to kvůli riziku salmonely. Mnoho těchto laskomin je nyní hromadně stahováno z trhu. Hrozí nebezpečí salmonely i u nás?

Přečtěte si také

Pravidelná chůze chrání organismus před bolestmi zad i vyšším krevním tlakem. Měříte si kroky?

Co způsobilo obavy?

57 lidí onemocnělo salmonelou, která může souviset právě s čokoládovými vejci Kinder Surprise. Většina nakažených jsou děti do 5 let. Tuto informaci potvrdila britská agentura Food Standard Agency (FSA) a také Agentura pro zdravotní bezpečnost Spojeného království (UKHSA). Společnost Ferrero začala stahovat své produkty z trhu.

Týká se to však jen Kinder Surprise 20g, které je v balení po jednom nebo po 3 kusech a s datem minimální trvanlivosti mezi 11. červencem 2022 a 7. říjnem 2022. Ostatní produkty by měly být nezávadné.

Rozbalené Kinder vejce Canva

Agentura Food Standard Agency dělila serveru Mirror: „Je to v souvislosti s potenciální spojitostí s propuknutím salmonely. Řada z těchto případů byly malé děti. Aby se snížilo riziko jakéhokoli dalšího onemocnění, spotřebitelé by neměli jíst produkty uvedené v upozornění na stažení a rodiče nebo opatrovníci dětí by se měli řídit radami o rizicích v něm obsaženými.“

Preventivní opatření

Stažení produktů je preventivním opatřením, a pokud má už někdo tyto produkty doma, rozhodně by je jíst neměl.

Jestliže někdo uvedené produkty zakoupil, může se obrátit na linku péče o zákazníky společnosti Ferrero na adrese [email protected] nebo 0330 053 8943 a získat plnou náhradu. Všechna vejce byla vyrobena ve stejné továrně v Belgii. Ostatní produkty od společnosti Ferrero by neměly být nijak ovlivněny.

Kinder bueno Kinder

Jak se salmonela projevuje?

Salmonelu obvykle provází horečka, křeče v břiše a průjem. U většiny lidí tyto potíže zmizí v průběhu několika dnů. Mohou se však objevit i vážné příznaky vyžadující hospitalizaci. Nakažený člověk by měl dbát na zvýšenou hygienu, neměl by se fyzicky dotýkat ostatních a také by neměl manipulovat s jídlem, které budou ostatní konzumovat. V období před velikonočními svátky je zvýšený zájem o nákup sladkostí v podobě vajec a dalších velikonočních motivů.

Pořiďte si sladkosti se slevou, riziko u nich nehrozí

Mohou být nebezpečná Kinder vejce i v Čechách?

Aktuálně je v plném proudu vyšetřování, které má za úkol zjistit příčinu nákazy. Zatím však nejsou žádné indicie, že by bylo riziko nákazy také v Čechách. Mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce vyvrátil, že by existovalo riziko, že se potenciálně nebezpečné produkty společnosti Ferrero vyskytují i v tuzemsku. Neměly by se vyskytovat ani na slovenském trhu. Rizikové šarže Kinder vajec se nacházejí ve Spojeném království, v Německu a Nizozemsku.