Výrobce stahuje z trhu 1,7 milionu chytrých hodinek Fitbit, které mohou způsobit popáleniny

chytré hodinky Výrobce Fitbit

Na začátku března 2022 se objevila zpráva, že Fitbit svolává chytré hodinky Fitbit Ionic, protože se ukázalo, že se jejich baterie může přehřívat, což může v některých případech vést až k popáleninám. Všichni majitelé tak mohou tento model hodinek vrátit a dostat peníze zpět.

Přečtěte si také

Jídlo jako bota britského generála: Hovězí Wellington podle receptu Jamieho Olivera budete zbožňovat

Chytré hodinky Fitbit Ionic

Chytré hodinky Fitbit Ionic amerického výrobce Fitbit byly poprvé představeny v roce 2017. Cílily zejména na sportovce a také na všechny, kteří chtěli mít dokonalý přehled o svém zdraví.

Kromě senzoru tepové frekvence, vestavěného GPS senzoru nebo sady dynamických sportovních tréninků nabízeli například SpO2 snímač, který dokáže měřit spánkovou apnoe. Na českém trhu se cena těchto hodinek po uvedení na trh pohybovalo okolo 9 000 Kč, v roce 2020 se pak model Fitbit Ionic přestal vyrábět.

Baterie může způsobit popáleniny, výrobce vrací peníze

Nošení chytrých hodinek Fitbit Ionic nicméně nemusí být zcela bezpečné. Zjistilo se totiž, že se u nich může přehřívat baterie, což může v ojedinělých případech způsobovat popáleniny. Z tohoto důvodu je proto rozumné hodinky přestat používat a vrátit výrobci.

Kvůli hrozícím popáleninám Fitbit vyhlásil dobrovolnou svolávací akci. Všichni, kdo tyto hodinky vlastní, tak mohou vyplnit formulář na webových stránkách www.fitbitionic.expertinquiry.com, které jsou určeny i pro majitele z České republiky. Po zadání kontaktních údajů se s vámi značka Fitbit spojí a domluvíte se na způsobu vrácení. Až hodinky vrátíte, společnost vám vyplatí 299 amerických dolarů, tedy zhruba 7 000 Kč.

Jako omluvu za nepříjemnosti nabízí Fitbit slevu 40 %

Kromě vrácení peněz na všechny, kteří hodinky zašlou zpět výrobci, čeká také sleva 40 % na vybrané zařízení značky Fitbit, kterou je třeba využít do tří měsíců od podání žádosti na vrácení hodinek. Fitbit na svých stránkách zákazníky ujišťuje o tom, že problém s přehříváním baterie se týká pouze modelu Fitbit Ionic a používání ostatních modelů je naprosto bezpečné.

Chytré hodinky Canva

Obliba chytrých hodinek v ČR roste

Chytré hodinky zažily v České republice v posledních letech obrovský boom, na kterém se do značné míry podílela i pandemie koronaviru. Lidé se totiž chtěli udržovat v kondici i v době, kdy byly uzavřené tělocvičny a posilovny. Chytré hodinky poskytují nejen dokonalý přehled o sportovních výkonech, ale také ke sportu motivují a zpříjemňují každodenní život, například prostřednictvím hudebních přehrávačů nebo notifikací.

Co všechno chytré hodinky umí?

V dnešní době nabízejí chytré hodinky celou řadu funkcí a na trhu najdete modely, které se hodí nejen na sport, ale i na volnočasové aktivity, a také vysoce odolné modely, které splňují nejpřísnější vojenské normy. Hodinky například měří kalorie, tepovou frekvenci, počet kroků a dokážou také přijímat hovory, zobrazovat informace o počasí nebo poskytují databázi map. Některé navíc monitorují hladinu stresu nebo kontrolují kvalitu spánku.

Nahradí hodinky a ohlídá vaše zdraví

Podle čeho je vybírat?

Při výběru chytrých hodinek byste se měli zaměřit hned na několik parametrů. V první řadě si zodpovězte otázku, na co je chcete primárně využívat – nejen, zdali potřebujete čistě sportovní typ, ale také, na jaký sport se vám hodí. Jste běžec, plavec, nebo se snad chystáte lyžovat?

Zohlednit nezapomeňte také kompatibilitu s mobilním telefonem, výdrž baterie, kvalitu použitých materiálů, cenu, design, počet funkcí a v neposlední řadě značku. K těm nejoblíbenějším patří Garmin, Samsung, Apple, Fitbit nebo Niceboy. A cena? Pohybuje se od 500 Kč do 30 000 Kč.