Voda z brambor, skořápky a další tipy na přírodní hnojiva, která prospějí vaší zahrádce

Ruka vkládá rozdrcené vaječné skořápky do zeminy Canva

Bohatá úroda ovoce i zeleniny, krásně kvetoucí okrasné záhony – to je sen každého zahrádkáře. Abyste něčeho takového dosáhli, musíte své zahradě věnovat náležitou péči. Patří k ní i správné hnojení, protože půda plná živin slibuje úspěšnou sklizeň. Poradíme vám, jak si jednoduše připravit domácí přírodní hnojiva, která vašim rostlinám prospějí.

Přečtěte si také

Luxusní snídaně: Připravte si vejce Benedikt podle receptu Zdeňka Pohlreicha

Dejte přednost přírodě

V obchodech samozřejmě zakoupíte ohromné množství minerálních hnojiv. Do jisté míry si s nimi usnadníte práci, protože jejich aplikace podle návodu je jednoduchá a nemusíte nad ničím dlouze přemýšlet.

Ne každý je však fanouškem chemie a trendy posledních let velí obracet se zpět k přírodě. Věřte, že přírodní hnojiva poslouží vaší zahradě stejně dobře jako ta chemická – možná dokonce ještě lépe, protože z dlouhodobého hlediska nepůsobí negativně na půdu.

Doma si je připravíte poměrně snadno. Využít můžete spoustu běžných odpadních surovin, které by jinak skončily v koši. Šetřit budete tedy nejen životní prostředí, ale i svoji peněženku. A jaké ingredience poslouží nejlépe?

Vaječné skořápky a kávový lógr na talíři Canva

Kávová sedlina

Jste milovníci kávy? Pak určitě nevyhazujte kávovou sedlinu. Právě lógr totiž funguje jako skvělé přírodní hnojivo. Má vysoký obsah prospěšných látek – draslíku, sodíku, dusíku nebo fosforu. Nechejte jej pořádně proschnout, nejlépe na novinách. Poté ho přidejte k venkovním rostlinám.

Můžete to udělat i několikrát do roka, doporučuje se zhruba jednou za čtvrtletí. Pokud osazujete truhlíky nebo jiné okrasné květináče, přimíchejte lógr přímo do hlíny. Kávovou sedlinu můžete také přidat do kompostu.

Když koupíte vejce, nemusíte již utrácet za hnojiva

Kupte se slevou Vejce M.

Porovnat slevy

Vaječné skořápky

Vaječné skořápky patří mezi domácími hnojivy ke klasice. Obsahují spoustu vápníku, a proto se hodí především k rostlinám vyžadujícím zásaditou půdu. Nadrťte je na kousíčky a přidejte rovnou k určeným rostlinám. Velmi dobře prospějí především rajčatům. Ta totiž při nedostatku vápníku v půdě snadno podlehnou napadení hnilobou. Vaječné skořápky tomuto problému pomohou předejít.

Banánové slupky nakrájené na kousky Canva

Banánové slupky

Pokud si rádi pochutnáte na banánech, jistě víte i to, že obsahují celou řadu vitamínů a prospěšných látek. A to nejen samotné plody, ale i slupky! Pokud máte zahrádku, je tedy rozhodně škoda házet je do koše. Uplatní se buď na kompostu, nebo přímo jako hnojivo.

Nasekejte je na drobné kousky a zahrabejte do země na vybrané záhony. Slupky obsahují vápník, fosfor i draslík, a poskytnou tak rostlinám spoustu užitečných živin. Zároveň je pomohou ochránit před některými škůdci a chorobami.

Voda z brambor

Jestliže vaříte brambory nesolené – například ve slupce – nevylévejte poté vodu. Obsahuje totiž celou řadu vitamínů a je skvělá na polévání jak pokojových, tak venkovních rostlin. Tuto zálivku můžete bez obav použít jednou do týdne. Nezapomeňte nechat vodu nejprve vychladnout.

Popel

Pokud máte doma krb nebo zahradní gril, kde topíte dřevem, určitě nevyhazujte popel, který v nich zbyl. I ten je totiž výborným hnojivem. Obsahuje hlavně vápník, ale také draslík, fosfor nebo hořčík. Hodí se jak pro plodovou zeleninu, tak pro okrasné květiny. Není ale vhodný pro rostliny, které vyžadují kyselou půdu – například k rododendronům nebo azalkám ho rozhodně nedávejte.

Žena nalévá kupované hnojivo na pokojovou rostlinu Canva

Droždí

Obyčejné droždí je velmi prospěšné okrasným rostlinám. Podporuje totiž jejich kvetení. Stačí rozdrobit jednu kostku v litru vody a nechat ji kvasit zhruba dva týdny. Tento roztok následně zřeďte v poměru 1 : 3 s vodou a použijte jako zálivku. Obzvláště se hodí na pelargonie, které vám posléze nádherně ozdobí dům.

Přírodní hnojiva koupíte i v obchodě

Jestliže vás výroba domácích hnojiv přece jen neláká, nemáte na ni čas či příležitost, vězte, že i na trhu se dá objevit celá řada hnojiv na přírodní bázi. Sledujte proto označení – „bio“ či „bez chemie“ je tím správným údajem. Vybírat samozřejmě můžete různé druhy podle toho, jaké rostliny potřebujete podpořit.