Evropská unie chce, aby výrobci povinně uváděli, že do výrobku instalovali „kazítka“

Žena s mužem vybírají pračku v prodejně s elektrem Canva

Evropská unie počítá se zavedením přísnějších norem, podle kterých by si do budoucna majitelé domácích spotřebičů a elektroniky obecně mohli nechat nefunkční výrobek snáze opravit. EU navrhuje také povinnost informovat zákazníky o tom, že do produktu například u elektroniky byl při výrobě instalován software způsobující jeho umělé zastarávání. Cílem nových pravidel je prodloužení životnosti elektroniky, a tím pádem nižší ekologická zátěž planety.

Přečtěte si také

Buddha bowl je ideálním jarním jídlem. Co do ní patří a jak si ji připravit?

Posílení práv evropských spotřebitelů

Je čas skoncovat s modelem: koupím, použiju, rozbiju a vyhodím, který tolik škodí naší planetě, našemu zdraví a naší ekonomice,“ hájí rozhodnutí Evropské unie místopředseda unijní exekutivy Frans Timmermans, který je odpovědný za plnění ekologických cílů EU.

Pokud nová pravidla budou schválena, měla by být elektronika prodávaná v EU snáze opravitelná a recyklovatelná, čímž se sníží mimo jiné také závislost EU na dovážených surovinách a materiálech jako jsou polovodiče, kterých je nedostatek.

Skočte si pro novou žehličku v akci

QR kód prozradí o oděvech i výrobku víc

Komise počítá se zavedením povinných informací o výrobku prostřednictvím QR kódu. Ten by měl zákazníky informovat například o ekologické stopě produktu, jeho životnosti nebo o recyklovaných materiálech použitých při jeho výrobě.

Muž s mobilem v ruce fotí cedulku oblečení v obchodě s módou Canva

Oblečení koupené v EU bude z recyklátů

EU ve středu 30. března 2022 projednávala hned několik balíčků. V jednom z nich je i návrh, že by se v oděvech a textiliích muselo objevovat stanovené minimální množství recyklovaného materiálu. A stejně jako u elektroniky, také nové oblečení by mělo být opatřeno digitálními informacemi o tom, z jakých součástí je vyrobeno a jaká je jeho předpokládaná životnost.

Výrobci budou muset uvádět, že instalovali „kazítko“

Komise chce také zakázat uvádění klamavých informací o ekologické šetrnosti produktů. Výrobci by měli mít například u elektroniky povinnost informovat o tom, že produkt obsahuje software způsobující jeho umělé zastarávání.

„Podporujeme spotřebitele, kteří stále více dávají přednost výrobkům, které vydrží déle a dají se opravit. Musíme zajistit, aby jejich snaha nebyla ohrožena zavádějícími informacemi,“ komentovala návrh na rozšíření spotřebitelských práv místopředsedkyně komise Věra Jourová.

O navržených pravidlech začnou členské státy a Evropský parlament vyjednávat během jara.