Americká firma na dresinky jako první vyrobila diamant z farmářského koření

Diamantový prsten Canva

Jak prodat dresinkové koření za téměř 300 tisíc korun? Jednoduše, stačí z něj vyrobit diamant. Zdánlivá fantazie se stala nedávno skutečností. Americká společnost vyrábějící oblíbené dresinky se pustila do zajímavé výzvy a vyrobila první prsten s diamantem z potraviny. Navázala tak na mnoho předešlých snah o přetvoření běžných surovin, jako je například tequila nebo arašídové máslo, do tohoto drahého kamene. Jak taková výroba probíhá?

Přečtěte si také

Jak na dokonale šťavnaté a křehké libové maso? Naložte ho do soli metodou brining

Netradiční novinka mezi farmářskými omáčkami

Firma Hidden Valley® Ranch dodává na americký trh velmi populární ochucovadla – dresinky, omáčky i „farmářské“ kořenící směsi. Pověstná je také pro své marketingové kampaně a inovativní nápady. A ten poslední rozhodně stojí za to. Od loňského roku začala společnost pracovat na umělém diamantu, který se rozhodla vyrobit z vlastního koření.

  • Farmářský neboli americký „ranch“ dresink se obvykle vyrábí z podmáslí (případně jogurtu či zakysané smetany), soli, česneku, cibule, hořčice, bylinek (sušeného kopru, petrželky, pažitky) a koření smíchaného do omáčky na bázi majonézy.
  • Jeho recept pochází z roku 1949, kdy ho vymyslel instalatér Steve Henson. Ve Spojených státech je velmi obvyklou přílohou k salátům, grilovanému a smaženému masu nebo třeba k pizze. Má dokonce svůj vlastní národní den (National Ranch Day), který připadá na 10. března. Jeho nejznámějším výrobcem je právě firma Hidden Valley.
  • U nás obdobné dresinky koupíte pod názvy „farmářský“ či „jogurtový“. Prodávají je například značky Hellmann's, Spak či Develey.
Mísa se salátem a sklenička s dresinkem Canva

Jak takový diamant vzniká?

Do výroby drahokamu se firma pustila ve spolupráci s profesionálním odborníkem na diamanty. V laboratoři nejprve došlo k zahřívání koření při teplotě 2 500 °F (1 371 °C) a následně k jeho postupnému a pomalému stlačování pod 400tunový tlakem. Celý proces zabral 5 měsíců a na jeho konci byl 2karátový diamant, který byl po vyleštění usazen do prstenu z bílého zlata. Jak uvedla společnost ve své tiskové zprávě: „To, co trvá přírodě miliony let, se nám podařilo provést za pět měsíců.“

Vylepšete si oběd, večeři či grill party

Když dresink pomáhá lidem v nouzi

Prsten firma veřejnosti představila letos 10. března, kdy zároveň odstartovala jeho aukci na portálu eBay. Přihazovat bylo možné celý týden s myšlenkou, že klenot by měl jeho novému majiteli dorazit do 20. března, kdy se v Americe slaví národní den zásnub.

Prsten s „farmářským“ diamantem byl nakonec vydražen za 12,550 $, což je v přepočtu něco přes 280 tisíc korun. Veškerý výtěžek věnovala firma Hidden Valley americké potravinové bance, neziskové organizaci s názvem Feeding America.

Diamanty ze snídaně či večerního drinku?

Společnost vyrábějící ochucovadla ovšem není jedinou, která se kdy o vytvoření diamantu z potraviny pokusila. V roce 2008 tři mexičtí vědci z Mexické národní autonomní univerzity vyrobili diamanty z tequily. Objevili totiž, že když se pára vycházející ze zahřívaného destilátu umístí na podklad z neoxidující oceli, vytváří tenký diamantový film. Na prsten to ale nestačilo. Výsledné krystalky diamantu byly tak malé, že by našly uplatnění pouze ke strojírenským či technologickým účelům.

Diamant asi nevyrobíte, napít se však můžete

Obdobně tomu bylo v roce 2014, kdy geolog Dan Frost z německého institutu Bayerisches Geoinstitut zjistil, že je arašídové máslo velice bohaté na uhlík, který lze po jeho extrakci vystavovat ohromnému tlaku a tím jej přeměňovat na diamant. Jak ovšem tehdy uvedl sám Frost, aby vznikl pořádný kousek diamantu, celý proces by zabral ohromné množství času. I v tomto případě se proto pokus do historie zapsal spíše jako pozoruhodná kuriozita.