Potraviny, které pomáhají proti bolesti hlavy

Žena sedí u laptopu a drží se za hlavu Canva

Bolesti hlavy jsou velmi nepříjemné – ať už se jedná o ty mírné, které „jen“ obtěžují, nebo o silné migrény, které nás úplně vyřadí z chodu. Tak jako při každém zdravotním problému, i v tomto případě může do jisté míry pomoci správná životospráva. Při prevenci i zmírňování bolestí mohou sehrát svoji roli také správně zvolené potraviny.

Přečtěte si také

Češi řeší razantní zdražování po svém a pašují cigarety ze zahraničí

Bolesti hlavy vznikají z různých příčin

Důvodů, proč se u člověka rozvine bolest hlavy, je celá řada. Od psychických problémů, únavy a stresu přes fyzické přepracování, špatné držení těla či dehydrataci až po migrénu, související patrně s dědičností.

Bolest nás obvykle dožene k domácí lékárničce, kde sáhneme po nějakém osvědčeném léku. Stejně tak je ale potřeba věnovat se prevenci. Určitě nezapomeňte na pravidelný pitný režim. Sáhněte raději po čisté vodě, než po slazených nápojích. I některé potraviny mohou pomoci bolehlavu předejít nebo jej alespoň zmírnit. Pojďme se podívat na některé z nich.

První pomocí na bolesti hlavy je čistá voda

Potraviny, které prospějí

Hořčík a omega-3 mastné kyseliny

Jednou ze základních minerálních látek, které mohou proti bolestem hlavy zasáhnout, je hořčík, protože pomáhá uvolňovat svaly. Zařaďte proto do jídelníčku potraviny, které jsou na něj bohaté. Sem patří celozrnné obiloviny, ořechy nebo dýňová semínka. Ze zeleniny volte špenát, chřest či kapustu.

Vhodné je také zajistit vašemu tělu dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin. Ty přinášejí tělu celou řadu pozitivních účinků, včetně úlevy od chronických bolestí hlavy. Najdete je v tučných rybách (losos, tuňák, makrela, sardinky), ale také v oříšcích a nejrůznějších semínkách (skvělé jsou mandle, lněná semínka nebo chia).

Detail na zázvorový čaj s citronem Canva

Zázračné bylinky

Pomoct vám mohou i nejrůznější čaje či odvary z bylinek. Co takhle vyzkoušet voňavou levanduli? Tato krásně kvetoucí fialová rostlinka je známá tím, že zmírňuje bolesti, uklidňuje a přispívá k psychické rovnováze. Pokud jsou tedy vaše bolesti hlavy způsobené nadměrným stresem, je levandule správná volba. Můžete si z ní připravit lahodný čaj, limonádu nebo sirup.

Bolesti hlavy zmírňuje také kopretina řimbaba. Uvolňuje totiž křeče a působí relaxačně. Užívá se rovněž při menstruačních obtížích. Dopřát si ji můžete ve formě čaje, k dostání jsou však také kapky nebo tablety.

Proti bolestem působí blahodárně i zázvor, a to jak čerstvý, tak sušený. Pomáhá také proti nachlazení a při celé řadě dalších potíží. Může tlumit některé stavy provázející počínající migrénu – mžitky před očima, motání hlavy nebo žaludeční nevolnost. Nejjednodušší je připravit si ze zázvoru čaj nebo limonádu.

Potraviny, které vaší hlavě mohou škodit

Pozor, některé potraviny bolesti hlavy naopak spouštějí. Poměrně známá je v tomto zmrzlina. Po její konzumaci vás může silně rozbolet hlava. Stejné potíže mohou přivodit i příliš vychlazené nápoje. Neblaze působí také přemíra kofeinu. Přestože jedna silná káva může od bolesti pomoct, větší množství už je naopak na škodu. Proto to s ní nepřehánějte. Vyvarujte se také přílišnému pití silného černého čaje.

Vyhnout byste se měli samozřejmě i většímu množství alkoholu. To, že způsobuje bolení hlavy, je obecně známá věc. Možná vás však překvapí, že jej nemusíte vypít zas až tolik. Jeho účinky jsou individuální a někomu spustí migrénu i jedna nevinná sklenička. Pokud na bolesti hlavy trpíte, dávejte pozor, které potraviny jsou pro vás potenciálním spouštěčem a jejich konzumaci omezte, případně se jí úplně vyhněte.