Proč zařadit červenou řepu do jídelníčku? Rychlá pomoc při potížích s krevním tlakem i hubnutím

Nápoj z červené řepy Canva

Červená řepa rozděluje obyvatele na dva tábory. Mnoho lidí jí nepřišlo na chuť, druzí na ni nedají dopustit. V kuchyni se využívá čím dál více, a kromě příznivé ceny, má také mnoho dalších výhod. Jaké pozitivní účinky má na lidský organismus a s jakými nemocemi dokáže pomoci?

Přečtěte si také

Růžová daň aneb Proč ženy někdy musí platit více?

Výborná naslano i na sladko

Červená řepa má v kuchyni mnoho využití. Je skvělou přílohou k hlavnímu chodu, můžete si z ní připravit chutnou šťávu nebo ji zkusit rozmixovat do koláčového těsta. Její chuť se v těstě ztratí, za to těsto bude dokonale vláčné a plné vitamínů.

Snižuje riziko nádorových onemocnění

Mnoho odborníků považuje červenou řepu za skvělou potravinu pro prevenci nádorových onemocnění a v boji s rakovinou. Bílkovina betain a pigment betacyanin má silné pozitivní účinky na lidský organismus. Nejvíce se doporučuje konzumovat červenou řepu v syrovém stavu, kdy jsou její účinky nejsilnější. Při léčbě rakoviny se pacientům doporučuje také pití 100 ml čerstvé řepové šťávy 3x denně.

Nezmeškejte řepu v akci

Pomocník při hubnutí

Snažíte se shodit pár kilogramů? Připravte si čerstvou šťávu z červené řepy, která vás pořádně nakopne. Řepa se často používá při detoxikaci těla. Vypití jedné skleničky denně skvěle pročistí střeva. Červená řepa totiž dokáže zrychlit metabolismus, má nízký obsah kalorií a čistí krev. Kromě toho je také bohatá na vitamín C a další antioxidanty, které posilují lidský imunitní systém.

Červená řepa nasekaná v misce s ořechy Canva

Rychlá pomoc při potížích s krevním tlakem

S pozitivními účinky červené řepy na lidský organismus nekončíme. Mnoho výzkumů dokázalo, že červená řepa má pozitivní vliv také na snížení krevního tlaku. Mohou za to dusičnany, které tělo proměňuje na oxid dusnatý. Ten rozšiřuje cévy, zlepšuje průtok krve a následně snižuje krevní tlak. Lidé, kteří mají problém s vysokým tlakem, by se řepě rozhodně neměli vyhýbat.

Zdravá náhrada energetických nápojů

Většina lidí se snaží zvýšit své soustředění a zahnat únavu energetickými nápoji nebo kávou. Málokdo však ví, že s únavou a vyčerpáním dokáže skvěle pomoci také červená řepa. Stačí jedna sklenice čerstvé šťávy a tělo je okamžitě připravené zvládnout fyzickou námahu. Tento nápoj zvyšuje množství kyslíku v krvi, a proto má pozitivní vliv na podporu fyzické i mozkové činnosti.

Jíte pravidelně červenou řepu? Dejte nám vědět, na jaký způsob ji máte nejraději.