Pomocník v boji s rakovinou nebo leštěnka na auta: Co všechno jste o kečupu netušili?

Kečup v misce Canva

Máte rádi kečup? Své místo si najde nejen v kuchyni, ale také jako pomocník při úklidu. Navíc díky obsahu lykopenu pomáhá v boji s nádorovými onemocněními. Víte například, kdo je nejznámějším výrobcem kečupu? Jedna z nejprodávanějších omáček na světě skrývá množství tajemství, které jste pravděpodobně vůbec netušili.

Přečtěte si také

Co nejvíce štve zákazníky v obchodech? Neochotný personál i dlouhé čekání ve frontách u pokladen

První kečup neobsahoval rajčata

Většina odborníků se shoduje, že za vznikem kečupu stojí Britové. Ti dovezli z východní Asie koření, které se stalo základem pro vznik prvního kečupu. Pro tvorbu kečupové omáčky byly v minulosti využité například houby, ústřice, ančovičky nebo vlašské ořechy. První recept na kečup, který byl zveřejněný a podobá se současnému složení, byl publikovaný už v roce 1812.

Obrovská produkce

Odhaduje se, že ročně se vyprodukuje více než 12 milionů tun kečupu. Mimořádně oblíbený je především v Americe. Podle statistik průměrný Američan spotřebuje až 71 kg kečupu za rok. I přes obrovskou popularitu kečupu však nejde o nejprodávanější omáčku na světě. O prvenství se bije se salsou a majonézou.

Nezmeškejte svůj oblíbený kečup v akci

Kdo je nejznámějším výrobcem kečupu?

Rajčatovou omáčku nejvíce proslavila americká značka Heinz, která má až 80% podíl prodeje na evropském trhu a 60% podíl na trhu americkém. Historie společnosti sahá až do roku 1860.

Značka Heinz je známá také díky převrácené skleněné láhvi, z které kečup lépe vytéká. Roku 1968 představila společnost jednotlivě balené sáčky s kečupem, které umožnili vzít si chutnou omáčku všude s sebou. Jedinečným se stal i fialový nebo zelený kečup, který byl primárně určený dětem. Heinz také vlastní největší továrnu na výrobu kečupu, která sídlí v americkém Ohiu.

Kečup ve skleněné dóze a za ním kečup v lahvi Heinz Canva

Národní den kečupu

V Americe je kečup natolik populární, že 5. června se tam oslavuje národní den kečupu.

Světový rekord v pití kečupu

Do Guinessovy knihy rekordů se dá zapsat různými způsoby. Němec Andre Ortolf dostal svůj certifikát o rekordu za vypití kečupu o objemu 396 g dokonce dvakrát. Prvního rekordu dosáhnul nejprve roku 2016, kdy jednu láhev kečupu vypil za 29,40 sekund. O rok později, 30. 11. 2017, svůj rekord překonal a čas stáhnul na 17,53 sekund.

Kečup jako pomocník v boji s rakovinou

Kečup a také rajčata, rajčatový protlak anebo rajčatový džus obsahují červené rostlinné barvivo lykopen. Podle výsledků testu, který byl vykonávaný na mužích s rakovinou prostaty, bylo zjištěno, že konzumace lykopenu může zpomalit tvorbu rakovinného antigenu a zpomalit rakovinné bujení. Pozitivní vliv lykopenu se projevil i při dalších typech rakoviny.

Kromě pomocí s nádorovými onemocněními je lykopen skvělou prevencí také proti srdečně-cévním onemocněním. Rovněž má pozitivní vliv na imunitní systém a také chrání pokožku před UV zářením.

Co takhle zkusit vyrobit kečup doma?

Jaké další využití kečup nabízí?

Rajčata a ocet spolu vytvářejí kyselinovou směs, kterou je možné využít na čištění různých povrchů. Kečup tak kromě konzumace můžete využít také například na vyčištění měděných nádob, šperků, kovů nebo na vyleštění auta. V minulosti byl dokonce kečup považovaný za efektivní lék proti průjmu.

Máte rádi rajčata a kečup? Podívejte se na aktuální slevové akce na Kupi.cz a doplňte si zásoby kečupu za snížené ceny.