Zajímavosti o sýru, které vás šokují! Někteří ho milují, jiní z něj mají fobii

Různé druhy sýrů na dřevěném prkénku Canva

Možná vás to překvapí, ale lidé po celém světě nejčastěji kradou sýr. Je oblíbenou ingrediencí při přípravě teplé i studené kuchyně, je snadno dostupný v obchodech a nabízí se v několika variantách. V Kupi.cz jsme pro vás sepsali nejzajímavější informace o sýru, které vás možná ohromí. Věděli jste o všech?

Přečtěte si také

Jak se liší výživové hodnoty slepičích vajec z velkochovů ve srovnání s těmi z volného výběhu? Rozdíl je ohromující

Sýr pro zdravé zuby a kosti

To, že je sýr díky vysokému obsahu vápníku dobrý pro zuby a kosti, asi většina z nás ví. Kromě toho však sýr také stimuluje tvorbu slin, které z úst vylučují cukr a kyseliny, jež zabraňují vzniku zubního kazu.

Turofobie a tyrozemiofilie

Strach z některých zvířat nebo tmy je běžný. Věděli jste, že existuje také nekontrolovaný strach ze sýru? Tato nemoc se nazývá turofobie. I přesto, že touto fobií trpí jen malé procento lidí, jde o vážný problém.

Pojem tyrozemiofilie je naopak označení pro hobby, které spočívá ve sbírání štítků ze sýru.

Různé druhy sýrů, olivy, ostružiny a bylinky na prostírání Canva

Nejdražší sýr na světě

Odhaduje se, že nejdražším je sýr pule. Jeho výroba začala už v 18. století v Srbsku. Vyrábí se z balkánského oslího mléka a jeho cena se pohybuje okolo 1 200 eur/kg.

Ve které zemi se zkonzumuje nejvíce sýru za rok?

Čekali jste, že největší milovníci sýru jsou Italové? Není tomu tak. Na první příčce v konzumaci sýru jsou Dánové, kteří v přepočtu na jednu osobu spotřebují až 28,1 kg/rok. Na druhém místě se umístil Island a následuje Finsko. Česká republika se v žebříčku umístila na 15. pozici.

Pohlídejte si různé sýry v akci

Socha zpěvačky ze sýru

Sochař David Bradley vytvořil sýrovou sochu zpěvačky Beyoncé. Inspiroval se fotografií, kterou sama zpěvačka při oznámení těhotenství zveřejnila na sociálních sítích. Ke zhotovení bylo použito 20 kg jemného čedaru a celá výroba trvala skoro 30 hodin. Socha dostala příznačný název Brie-oncé.

Sýr jako inspirace Salvadora Dalího

Obraz s názvem Persistence paměti patří k nejznámějším dílům malíře Salvadora Dalího. Malba údajně vznikla po konzumaci sýru camembert. Právě tekutý charakter tohoto druhu se stal inspirací pro hodiny na obrazu, které mají „roztečený“ tvar.

Sýr s živými červy

Skutečně existuje a nese název casu marzu, který je možné přeložit jako „shnilý sýr“. Vyrábí se z ovčího mléka a při přípravě je infikován larvami sýrohlodky drobné. Podává se ve vysokém stadiu rozkladu spolu s živými larvami. Konzumace sýru je bezpečná, sýr se však musí sníst včas, dokud jsou larvy ještě živé.

Máte rádi sýry? Jaký je váš oblíbený? Na světě existuje více než 2 000 druhů sýru. Mezi nejoblíbenější patří švýcarský ementál, mozzarella, gorgonzola, parmezán, čedar, camembert, feta a niva. Nezapomeňte se podívat na aktuální akční nabídky a doplňte si zásoby sýrů za zvýhodněné ceny.