Skenování tváře na veřejných záchodech? V Číně tak předcházejí krádežím toaletního papíru

Muž drží plnou náruč toaletního papíru Canva

Kvůli častým krádežím toaletního papíru na většině veřejných toalet v Číně zmizel papír z volně dostupných držáků. Na toaletách, především v turisticky oblíbených lokacích, byly namontované skenery na snímání tváře, které toaletní papír vydávají.

Přečtěte si také

Nutella prohrála svůj soudní spor. Není jediná, dříve u soudu propadl i Lindt nebo Kucharek

Skener tváře vyřešil problémy s kradením toaletního papíru

Bohužel, toaletní papír z veřejných záchodů je jedním z nejčastěji kradených předmětů. A tento problém se nevyhýbá ani Číně.

Od 70. let čínská vláda aktivně bojuje proti chudobě, ne vždy však lidem v Číně zavedené ekonomické změny pomohly. Z čínských průzkumů vyplývá, že krádeží toaletního papíru se dopouštěli převážně starší obyvatelé, kteří s chudobou stále bojují. Případy krádeží stále rostly, a proto se Čína rozhodla přijít se zásadním řešením.

V boji proti zlodějům se země rozhodla bojovat absencí toaletního papíru na veřejných toaletách. Číňané se tak naučili nosit toaletní papír všude s sebou. Tato novinka ovšem vrhala zlé světlo před zahraničními turisty, kteří jsou ze svých zemí zvyklí, že papír najdou v každé kabince. Novým řešením problému se zloději a zároveň zachování dobrého jména před turisty je proto technologie skenovaní tváře.

Jde o speciální přístroj, který je umístěný na veřejných toaletách v turisty vyhledávaných místech, jako jsou muzea, zoologické zahrady nebo galerie. Méně známá místa jsou i nadále bez toaletního papíru.

Uklízečka nese na toalety roli toaletního papíru Canva

Jak skenování tváře na toaletách funguje?

Celý systém je velmi jednoduchý. Přístroj se zásobou toaletního papíru disponuje skenerem tváře, který je umístěný před vstupem na toaletu. Lidé, kteří papír nemají připravený z domu, přistoupí před přístroj, kde si nechají nasnímat obličej. Stroj následně automaticky vydá část toaletního papíru.

Pravděpodobně vás teď napadlo, proč zloději nepřistoupí ke stroji znovu a neodnesou si tak větší množství papíru. I na toto programátoři mysleli – stroj si 9 minut po vydání toaletního papíru pamatuje naskenovanou tvář a další vydání stejné osobě zablokuje.

Doma ho nikdy není dost

Jaké změny přineslo zavedení systému?

Kromě toho, že se toaletní papír přestal v zemi krást, snížila se také jeho spotřeba. V průměru bylo za den spotřebovaných 14 rolí toaletního papíru, po zavedení nové technologie však klesnul jejich počet na 4 ks. Můžeme tedy konstatovat, že tato čínská novinka má pozitivní vliv na životní prostředí. Velkou výhodou je také bezdotykový systém, který zabezpečuje lepší hygienické standardy.

Prázdná role toaletního papíru v držáku Canva

Nová technologie má i své mouchy

Jak už tomu bývá, novinky s sebou přinášejí i pár nedořešených detailů, které je možné označit za nevýhody. Některým automatům například chybí anglický jazyk. Další nevýhodou jsou dlouhé řady na toaletní papír, což může být v některých situacích velmi nepříjemné.

Návštěvníci veřejných toalet se mohou potýkat také s problémem, že je automat umístěn příliš vysoko, a tak děti nebo osoby na invalidním vozíku mohou mít s naskenováním tváře problém.

Nezapomeňte na čistotu

Dovedete si představit zavedení skenerů tváře i v České republice?

Zatím není známé, že by stejná nebo podobná technologie byla zavedena i v jiných zemích. Jde ale o velmi zajímavý krok, který by mohl být pro spoustu zemí inspirací. Dovedete si představit, že byste museli při návštěvě veřejné toalety použít vlastní toaletní papír nebo využít možnosti skeneru? Podělte se s námi o váš názor.