Prazdroj definitivně končí s PET lahvemi, sází na pivo ve skle a snižuje tloušťku plechovek

Přípitek kelímky s pivem Canva

Gambrinus, Radegast, Klasik, Velkopopovický Kozel nebo třeba Primus. To vše jsou značky patřící pod pivovar Plzeňský Prazdroj. Ten definitivně ukončil prodej v plastových lahvích, jeho pivo tak koupíte už jen ve skle či plechovkách. Pivo z PETek však seženete u řady jiných pivovarů, jako je Zlatopramen, Březňák či Staropramen.

Přečtěte si také

Jak na dokonale šťavnaté a křehké libové maso? Naložte ho do soli metodou brining

Kozel a Primus v PET lahvích už neseženete, Pilsner ztenčuje plechovky

Kozel a Primus byli posledními značkami piv Prazdroje, které se v PET lahvích prodávali. Pivovar totiž přestal plnit piva do plastu už před dvěma roky, a to nejprve u značek Gambrinus, Klasik a Radegast. Podle ředitelky komunikace Pavlíny Kalousové se tak ušetří přes 1 300 tun plastu ročně.

Prazdroj sice definitivně zúčtoval s PET lahvemi, ale tím nekončí. V únoru společnost oznámila, že plechovky Pilsner Urquell jsou již ze tří čtvrtin vyrobeny z recyklátu – Prazdroj snižuje jejich tloušťku a zároveň navyšuje podíl recyklátu v nich. Ročně se tak ušetří přes 1 500 tun nového hliníku.

Přepravka skleněných lahví s pivem Canva

PET lahve vyjdou levněji, poptávka po nich však klesá

Podle dat Prazdroje spotřebitelé už řadu let upřednostňují jiné alternativy než pivo v PET lahvích. Asi dvě třetiny nakupujících přešly ke skleněným vratným lahvím, zbylá třetina nakupuje plechovky.

Řada velkých pivovarů v českém prostředí se ovšem PET lahví nezbavuje. Mají totiž řadu výhod, jako je snadná manipulace či možnost sdílet větší láhev s přáteli. Navíc nehrozí rozbití jako u skleněných lahví. Také platí, že pivo v PET lahvi vyjde často levněji než ve skle, protože odpadá záloha.

Dopřejte si jedno vychlazené

Pivo v PETce má Braník, Zlatopramen i Březňák

Pivo v plastové lahvi můžete koupit hned od několika značek. Například dvoulitrové pivo Braník za 32,90 Kč, litr a půl světlého ležáku od Zlatopramenu za 29,90 Kč nebo dva litry světlé desítky od značky Březňák za 30 Kč. Podívejte se na Kupi.cz, kde najdete všechny své oblíbené akce hezky pohromadě.

Další oblíbené značky v PET lahvi jsou:

  • Staropramen pivo výčepní světlé 1,5l
  • Velkopopovický Kozel světlé pivo výčepní 1,5l
  • Rastinger Classic pivo světlé výčepní 1,5l
  • Zubr Classic světlé výčepní pivo 1,5l