Pozor na nejčastější chyby při vysušování vlasů: Správné fénování ovlivňuje kvalitu vašich vlasů

Žena si fénuje dlouhé vlasy Canva

Fénování. Podle některých poškozuje vlasy, odborníci se však čím dál častěji shodují, že je naopak pro vlasy důležité. Jak ale používat fén správně? A jak předcházet poškození vlasů?

Přečtěte si také

Hygienici hlásí v Česku další nebezpečnou kosmetiku. Doma ji můžete mít i vy!

Fénujete své vlasy správně? To je otázka. Ne každý totiž zná zásady správného fénování. Správného tak, aby vlasům prospívalo namísto jejich ničení. Na co se zaměřit, který fén vybrat a kterým přístrojům se naopak vyhýbat?

Mýtus: Je lepší vlasy nechat volně schnout?

Také patříte do skupiny, která se fénu vyhýbá jako čert kříži a raději dává přednost volnému schnutí? To je právě velká chyba. Zdlouhavé schnutí neprospívá pokožce hlavy, které je dlouhou dobu vlhká, ani vlasům, které jsou křehké a náchylné k poškození právě za mokra.

Nezmeškejte fén v akci

Jak na to? Rozhodně ne horkým vzduchem

Jak tedy fénovat? V první řadě je třeba zmínit, že není dobré nechat schnutí na rotačních a jiných kulmofénech. Účes sice nástroje vytvoří pěkný, problém je však ten, že pro zachování zdravých vlasů je důležité foukat v jediném směru pro uhlazení kutikuly. Kulmofény ale foukají vzduch všemi směry, což je pravý opak toho, co chcete.

Pokud chcete zdravé a nepoškozené vlasy, raději sáhněte po vhodném fénu – ideálně ne tom po babičce, ale po moderním fénu s ionizátorem, který se postará o šetrné fénování a pomůže vám udržet vlasy hydratované a zdravé. neubírá totiž vlasům vlhkost, naopak.

TIP: Trápí vás lupy, plísně, svědivá pokožka hlavy? Jejich příčinou může být právě absence vysoušení vlasů fénem. Vlhko je skvělou živnou půdou pro kvasinky, plísně a kožní onemocnění. I to jsou důvody, proč vlasy fénovat.

Žena se fénuje u zrcadla Canva

Základem sušení je dobrý a kvalitní fén

Po mytí vysoušejte vlasy jemným ručníkem. Víte, že froté ručník a nešetrné dření vlasům škodí? Pokud si vlasy chcete hýčkat, vsaďte na bavlnu, mušelín nebo ručník z mikrovlákna. Opatrně jím vyždímejte přebytečnou vodu z vlasů a poté do nich naneste vhodný ochranný přípravek jako leave-in. Teprve pak, po mírném proschnutí vlasů vysušených ručníkem můžete začít s fénováním.

Kdepak, nezapínejte přístroj na nejvyšší výkon a teplotu. Dopřejte vlasům čas a pozvolné vysoušení, které je pro ně nejlepší. Sušte fénem vždy ve směru od kořínků ke konečkům, pomoci si můžete nejen prsty, ale i kartáčem. Ke konci přepněte na studený vzduch. Hotovo!

Jak mít zdravé vlasy?

Nepřesušte je. Vlasy při fénování kontrolujte dotekem, měly by být hebké a vláčné, nikoli přesušené, lámavé a krepaté. Vlhkost jim dodá už zmíněná ionizace, kterou výrobci nabízí u většiny fénů. Na závěr, pokud to není nezbytně nutné, vlasy nelakujte, nechte je přirozeně krásné.

Potřebujete vlasy celkově oživit?

Fénujte, přidejte pravidelné hydratační zábaly a spěte na hedvábí. Používejte šetrné gumičky, nečesejte hřívu za sucha, ale jen s kondicionérem. Šetrná péče dělá zázraky – a pomůže i tam, kde jste si mysleli na záchranu nůžkami. Ještě před zkrácením poškozených vlasů tedy vyzkoušejte šetrnější přístup a důkladnou regeneraci. proměna na sebe nenechá dlouho čekat.

TIP: Péče o vlasy překvapivě začíná uvnitř. Doplňte pestrou stravu a vhodný potravinový doplněk. Vitaminy pro vlasy pomohou urychlit jejich podrůstání, vzhled a celkovou proměnu. Nahlédněte do letáků vaší oblíbené lékárny na Kupi a začněte s cestou ke krásným vlasům třeba už dnes.